Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

20 d'abril de 2021
0 comentaris

Peticions sobre els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans de la Unió durant la pandèmia COVID-19

Recentment s’han presentat diverses peticions coordinades per ciutadans europeus de diferents nacionalitats sobre els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans de la Unió durant la pandèmia COVID-19.

D’acord amb els articles 20, 24 i 227 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE) i l’article 44 de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea, qualsevol ciutadà de la Unió Europea i qualsevol persona que resideixi a la Unió Europea  té el dret de presentar una petició a les institucions de la Unió per formular queixes o demanar que es prenguin mesures.

Els peticionaris consideren que el Parlament Europeu ha d’adoptar una posició sobre les mesures excepcionals contra la COVID-19 i garantir que el pressupost de la Unió s’executa d’acord amb els principis reconeguts en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Els peticionaris alerten el Parlament Europeu sobre les excessives contramesures en matèria de salut pública imposades pels governs de la Unió. Assenyalen que, malgrat que la situació sense precedents que es va produir al començament de 2020 pot haver justificat l’incompliment dels drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans de la Unió, els confinaments, les restriccions i altres limitacions posteriors ja no són proporcionats ni estan justificats o fonamentats.

Els peticionaris indiquen que es estan infravalorant les nombroses limitacions imposades a les llibertats públiques essencials i que això fa que els ciutadans temin el pitjor per al futur d’Europa i els seus democràcies, sistemes jurídics, economies, formes de vida i generacions que venen.

En aquest context, demanen al Parlament Europeu que constitueixi una comissió d’investigació parlamentària encarregada d’examinar imparcialment la rellevància de les polítiques de salut pública implementades pels estats membres des del març del 2020 i de verificar els esdeveniments que van desencadenar i amplificar la gestió de la crisi de la  COVID. -19, així com les crisis socials, econòmiques i sanitàries que s’han produït.

Els peticionaris sol·liciten una avaluació de la necessitat, la proporcionalitat i la justificació de les mesures excepcionals preses pels estats membres durant aquest període per investigar el no respecte dels valors fonamentals de la Unió, com el respecte a la dignitat humana, la llibertat i la democràcia.

També demanen al Parlament Europeu que aporti proves que demostrin que les mesures imposades estaven justificades. Aquesta informació permetrà als ciutadans de la Unió avaluar completament l’impacte d’aquestes mesures en la seva situació personal amb l’objectiu de fonamentar recursos legals.

_______________________________________

Aquestes peticions es poden consultar al lloc web del Parlament Europeu:

https://www.europarl.europa.eu/petitions/fr/show-petitions?searchRequest=true&keyWords=COVID-19+-+Libert%C3%A9s+et+droits+fondamentaux+des+citoyens+de+l%27Union+europ%C3%A9enne#res

Cal crear un compte d’usuari abans de donar suport a una o més d’aquestes peticions https://www.europarl.europa.eu/petitions/fr/registration/register#registerFrm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!