Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

13 d'abril de 2020
0 comentaris

Malgrat el coronavirus, no hi ha cap sobremortalitat anormal a Europa

Segons les dades publicades pel projecte europeu « Euromomo » (European monitoring of excess mortality for public health action) que estudia i publica cada setmana les dades de mortalitat a Europa per ajudar els països membres del projecte a elaborar les seves politiques de salut pública, malgrat el coronavirus, no hi ha hagut fins ara sobremortalitat anormal a Europa.

 

 

Cal destacar que hi ha cada any importants variacions estacionals de la mortalitat amb sobremortalitat del mes de desembre fins el mes d’abril atribuida a la grip estacional, variacions que provoquen un increment de les defuncions fins a 70 000 cada setmana en els països membres dels projecte que son Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya (Berlin i Hesse), Regne Unit, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Portugal, Suècia i Suïssa com per exemple durant l’epidèmia de l’hivern de 2016-2017. Son variacions que en general son considerades normals.

Però durant l’hivern 2019-2020, no hi va haver gaire incidència de la grip estacional sobre la mortalitat als països europeus membres del projecte ‘Euromomo’ que van coneixer una sotamortalitat anormal.

L’epidèmia provocada pel nou coronavirus no va causar fins avui més defuncions que l’epidèmia de grip estacional de l’hivern de 2016-2017

Es pot dir que l’epidèmia del nou coronavirus va reemplaçar  la grip en matèria de sobremortalitat estacional. A mès, l’epidèmia provocada pel nou coronavirus va ocorrer més tard és a dir entre la fi de l’hivern i l’inici de la primavera però sense causar fins avui més defuncions que durant l’epidèmia de grip estacional de l’hivern de 2016-2017 al conjunt de països que formen part del projecte ‘Euromomo’.

Es veritat que la mortalitat que va coneixer cada país és diferent i que aquestes diferències depenen de factors diversos com l’estructura per edat de la població (la mortalitat per grip o per coronavirus és sobretot una mortalitat de majors de 65 anys) i la capacitat del sistema sanitari d’afrontar una epidèmia.

Les politiques que els estats van desenvolupar contra l’epidèmia son molt diferents. Hi ha tres països a Europa que van optar per un confinament estrict i molt restrictiu per totes les llibertats individuals inclòs utilitzant desplegaments de forces policiaques i militars : Itàlia, França i Espanya. Malgrat això, hi va haver una sobremortalitat anormal a aquells tres estats (sobretot dels majors de 65 anys) mentre que  Suècia, que ha optat per mesures més lleus i sense cap confinament i limitacions importants dels llibertats individuals, no ha patit fins ara de cap sobremortalitat.

Imatge destacada : nombre setmanal de morts agrupades per socis d’EuroMOMO que proporcionen dades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!