Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

25 d'abril de 2020
0 comentaris

El paper de l’escola en la transmissió de les malalties infeccioses / Le rôle de l’école dans la transmission des maladies infectieuses

Des de l’inici de l’epidèmia de nou coronavirus, 591 nens menors de 14 anys han estat hospitalitzats a França a causa d’una infecció pel COVID-19 (segons les dades del ministeri francès de salut del 14 d’abril de 2020 ) dins dels 8.003.000 menors de 14 anys que hi ha a França, és a dir aproximadament el 0,007% o 7 nens per cada 100.000 dels quals 462 van tornar a casa i només un d’ells malauradament va morir. Això representa aproximadament el 0,00001% dels menors de 14 anys a França, és a dir un de cada 8.003.000.

Cal comparar aquestes xifres amb els aproximadament 40 nens d’entre 1 i 14 anys que moren cada any per diverses malalties infeccioses i els gairebé 1.300 nens de 0 a 1 anys que moren cada any per aquestes malalties.

També hem de recordar que cada any es diagnostiquen aproximadament 2.550 nous casos de càncer en nens i adolescents a França, on es calcula que un de cada 440 nens desenvoluparà càncer abans dels 15 anys d’edat. Tots tipus de càncers provoquen  cada any al voltant de 250 defuncions de  nens menors de 14 anys.

Segons les darreres estadístiques disponibles de l’institut nacional de l’estadística  i dels estudis econòmics (INSEE) de França  sobre mortalitat infantil a França, hi ha al voltant de 1.000 morts cada any a França entre els nens d’1 a 14 anys i 3.500 morts entre els nens de 0 a 14 anys.

Per tant, la mortalitat per coronavirus representa el 0,03% de la mortalitat total del menors de 14 anys.

Quines decisions ha de prendre per evitar la propagació d’aquestes malalties infeccioses a les escoles? Maten cada any uns 40 nens d’1 a 14 anys entre els milions de nens que van a les escoles del país … Per tant, hauría de tancar les escoles? Hauría d’evitar que funcionin normalment? quin és el paper de l’escola en la transmissió d’aquestes malalties infeccioses, inclosa la causada pel coronavirus en menors de 14 anys?  ho sabem?  O no ? Els 591 menors de 14 anys hospitalitzats per coronavirus a França han contractat la malaltia a l’escola? Ningú ho sap realment … ni se sap si l’escola va ajudar a estendre la malaltia fora de les seves parets en la poblacó general.

Cal destacar que la revista científica Journal of the American Medical Association va indicar a finals de febrer de 2020 que dins els primers 73.314 casos de coronavirus  registrats a la Xina, només el 2% eren nens i adolescents menors de 19 anys i que no hi va haver morts en menors de 9 anys.

Altres estudis publicats a la mateixa revista, en la revista Lancet digital health , en la Pediatric infectious didease, o fins i tot en un estudi israelià indiquen que hi ha molt pocs nens afectats pel Covid-19 i que, quan és el cas, son afectats per formes lleus (des de “asimptomàtiques” fins a “moderades”).

Les estadístiques xineses i espanyoles, com les dades de l’Institut Superior de Salut italià, semblen confirmar aquest fet.

Els resultats d’un estudi publicat a la revista científica britànica The Lancet (Child and adolescent healt)  publicat el 6 d’abril de 2020 demostren que la influència del tancament d’escoles per frenar la propagació de Covid-19 no és significativa. Aquest estudi està fonamentat en tres bases de dades diferents i 16 estudis realitzats a diferents països.

A França, encara no s’ha publicat sobre aquest tema cap estudi fonamentat en mostres significatives d’alumnes.

_________________________________

Depuis le début de l’épidémie de nouveau coronavirus,  591 enfants de moins de 14 ans ont été hospitalisés en France en raison de l’infection au COVID-19 (chiffres de santé publique France et du ministère de la santé arrêtés au 14 avril 2020) sur les 8 003 000 enfants de moins de 14 ans que compte la France, c’est-à-dire environ 0,007% soit 7 enfants pour 100 000 dont 462 sont revenus chez eux et un seul d’entre eux est hélas décédé soit 0,00001 % environ des moins de 14 ans de notre pays c’est-à-dire 1 sur  8 003 000.

Ces chiffres sont à rapprocher des environ 40 enfants de 1 à 14 ans qui décèdent chaque année de diverses maladies infectieuses et des presque 1300 enfants de 0 à 1 an qui décèdent chaque année de ces maladies.

Rappelons également qu’environ 2 550 nouveaux cas de cancers sont diagnostiqués chez les enfants et les adolescents chaque année en France où l’on estime ainsi qu’un enfant sur 440 sera atteint d’un cancer avant l’âge de 15 ans. Tous cancers confondus, chaque année environ 250 enfants de moins de 14 ans décèdent de cette pathologie.

Selon les dernières statistiques disponibles de l’INSEE sur la mortalité des enfants en France, il y a environ 1000 décès chaque année en France chez les enfants de 1 à 14 ans et 3500 décès chez les 0 à 14 ans.

La mortalité par coronavirus représente donc 0,03% de la mortalité totale des moins de 14 ans.

Alors quelles mesures doit ont prendre pour éviter la transmission de ces maladies infectieuses dans les écoles ? Elles tuent chaque année environ 40 enfants de 1 à 14 ans parmi les millions d’enfants qui les fréquentent… Faut-il donc fermer les écoles ? Les empêcher de fonctionner normalement ? quel est du reste le rôle de l’école dans la transmission de ces maladies infectieuses dont celle causée par le coronavirus chez les moins de 14 ans ? Le sait-on seulement ? Les 591 enfants de moins de 14 ans hospitalisés pour coronavirus en France ont-ils contracté la maladie à l’école ? Nul ne le sait en réalité…. pas plus qu’on ne sait si l’école a contribué à répandre la maladie hors de ses murs.

Il faut souligner que la revue scientifique Journal of the American Medical Association indiquait fin février 2020 que sur les 72 314 premiers cas de coronavirus répertoriés alors en Chine, seuls 2% étaient des enfants et adolescents de moins de 19 ans et qu’il n’y avait aucun décès chez les enfants de moins de 9 ans. D’autres études publiées dans la même revue, dans le Lancet digital health, dans le Pediatric infectious didease, ou encore une étude israélienne indiquent que les enfants semblent rarement atteints par le Covid-19 et que, quand ils le sont, ils sont touchés par des formes peu sévères (de “asymptomatique” à “modérée”). Les statistiques chinoises, espagnoles, comme les données de l’institut supérieur de la santé italien, semblent le confirmer.

Les résultats d’une étude publiée dans la revue scientifique  britannique The Lancet ( Child and adolescent healt) publiée le 6 avril 2020 démontrent que l’influence de la fermeture des écoles pour freiner la propagation du Covid-19 n’est pas significative, cette étude se fondant sur trois bases de données différentes et 16 études réalisées dans différents pays.  

En France, aucune étude portant sur des échantillons significatifs d’élèves n’a pour l’heure été publiée.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!