Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

22 de setembre de 2020
0 comentaris

Covid:  no volem  ser governats per la por

En un fòrum col·lectiu intitulat “Covid:  no volem  ser governats per la por”, prop de 200 científics, acadèmics i professionals de la salut de França critiquen la política i la comunicació del govern francès. Segons ells, són més una mostra d’una “postura protectora” que una estratègia sanitària específica. També condueixen a dividir i infantilitzar els ciutadans, en lloc d’unir-los i potenciar-los.

 

« Nosaltres, científics i acadèmics de totes les disciplines, i professionals de la salut, que exercim el nostre lliure albir i la nostra llibertat d’expressió, diem que ja no volem estar governats per i  amb la por. Actualment, la societat francesa està en tensió, molts ciutadans es mostren en pànic o, al contrari, es riuen de les instruccions, i molts responsables son pres de pànic. És urgent canviar de rumb.

 

No estem en guerra, però ens enfrontem a una epidèmia que va causar 30 morts el 9 de setembre, en comparació amb els 1.438 del 14 d’abril. Per tant, la situació no és gens igual que fa 5 mesos. A més, si bé la guerra de vegades pot justificar un estat d’emergència i restriccions excepcionals a l’estat de dret i les llibertats públiques que són la base de la democràcia i la República, no és el cas d’una epidèmia. Avui com ahir, aquesta crisi ens ha d’unir i potenciar-nos, sinó  dividir-nos i sometre’ns.

No estem en guerra, però ens enfrontem a una epidèmia que va causar 30 morts el 9 de setembre, en comparació amb els 1.438 del 14 d’abril. Per tant, la situació no és gens igual que fa 5 mesos

Per això, fem una crida a les autoritats polítiques i sanitàries franceses perquè deixin d’inculcar por a través d’una comunicació que provoca ansietat que exagera sistemàticament els perills sense explicar les causes i els mecanismes. No hem de confondre la responsabilització il·lustrada amb la culpabilització moralitzadora, ni l’educació cívica amb la infantilització. També fem una crida a tots els periodistes perquè ja no transmetin sense distància una comunicació que ha esdevingut contraproduent: la majoria dels  ciutadans ja no confien en discursos oficials, les conspiracionismes de tota mena abunden a les xarxes socials i afavoreixen els extremismes.

 

El confinament general, una mesura sense precedents en la nostra història, ha tingut de vegades terribles conseqüències individuals, econòmiques i socials. Deixar l’amenaça de la seva renovació no és responsable.

El confinament general, una mesura sense precedents en la nostra història, ha tingut de vegades terribles conseqüències individuals, econòmiques i socials

Evidentment, hem de protegir els més febles. Però, igual que l’obligació de màscares als carrers, inclos a les zones on el virus no circula, l’eficàcia del confinament no s’ha demostrat científicament.

 

Aquestes mesures generals i uniformes, imposades sota la vigilància policial, provenen més del desig de mostrar una postura protectora que d’una estratègia sanitària precisa.

igual que l’obligació de màscares als carrers, inclos a les zones on el virus no circula, l’eficàcia del confinament no s’ha demostrat científicament

Molts altres països actuen amb més coherència. Seria necessària la coordinació europea.

 

També fem una crida al govern a no instrumentalitzar la ciència. La condició sine qua non de la ciència és la transparència, el pluralisme, el debat contradictori, el coneixement precís de les dades i l’absència de conflictes d’interessos.

 

Atès que el Consell Científic Covid-19 no compleix tots aquests criteris, s’hauria de revisar o suprimir-lo. 

 

També voldríem assenyalar que els primers a tenir cura dels malalts són els metges generalistes.

 

Eliminar-los de la lluita contra Covid, no proporcionar-los proves ni màscares i suspendre la llibertat de receptar els medicaments autoritzats de la seva elecció va ser un error que no s’ha de repetir. En canvi, tots els cuidadors han de ser mobilitzats, equipats i units per millorar les nostres capacitats de reacció i no restringir-les.

 

Finalment, els imperatius de la protecció contra el contagi no han de conduir a trair l’ètica mèdica i els principis humanistes fonamentals. Aïllar els malalts i protegir-los no significa privar-los de tots els drets i de tota la vida social. Hi ha massa persones grans que han mort i segueixen deteriorant-se en l’abandonament motivat per motius de salut injustificats. Hi ha massa famílies que pateixen de no poder proporcionar-los l’afecte essencial per a la seva felicitat i la seva salut.

 

Hem de tornar urgentment a pensar junts per definir democràticament les nostres estratègies de salut, restablir la confiança dels ciutadans i el futur dels nostres joves.»

Per llegir els noms dels científics, acadèmics i professionals de la salut de França que van signar aquest manifest: https://blogs.mediapart.fr/laurent-mucchielli/blog/110920/covid-nous-ne-voulons-plus-etre-gouvernes-par-la-peur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!