Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

26 de juliol de 2020
0 comentaris

Fi d’epidèmia : quan l’augment del nombre de casos positius correspon a l’augment del nombre de proves

Els rebrots de l’epidèmia pel nou coronavirus (COVID-19) als estats francès, espanyol i a diversos altres territoris han de ser relativitzats.

 

Cal observar que no poden ser analitzats sense considerar l’augment molt significatiu del nombre de proves fetes.

 

A França, l’agència estatal « Santé publique France » va publicar dades que indiquen que el nombre de proves realitzades cada setmana va duplicar-se entre el 15 de maig i l’inici de juliol de 2020. Això explica l’augment del nombre de casos positius però també la disminució de la taxa de positivitat (veure figura 3).

A l’estat espanyol s’observa el mateix fenomen a través de les dades del ministeri de sanitat de l’estat espanyol : entre el dia 14 de maig de 2020 i el dia 16 de juliol de 2020, hi va haver una multiplicació per  dos de la taxa per 1000 habitants  de proves realitzades i també una multiplicació per dos del nombre de casos nous diaris de COVID-19 (veure figura 1).

 

Per tant, es pot preveure un augment dels casos positius de COVID-19 si, com és prévisible, el nombre de proves augmentarà encara durant les setmanes vinents.

 

Això no permetrà concloure que serà un rebrot epidèmic o una segona onada de coronavirus.

                                                       *                                               *                                       *

Fin d’épidémie: lorsque l’augmentation du nombre de cas positifs correspond à une augmentation du nombre de tests

 

Les regains de l’épidémie de coronavirus (COVID-19) en France, en Espagne et dans plusieurs autres territoires doivent être relativisés.

Il est à noter qu’ils ne peuvent être analysés sans tenir compte de l’augmentation très significative du nombre de tests réalisés.

En France, l’agence gouvernementale « Santé publique France » a publié des données indiquant que le nombre de tests effectués chaque semaine a doublé entre le 15 mai et début juillet 2020. Ceci explique l’augmentation du nombre des cas positifs mais aussi la diminution du taux de positivité (cf. Figure 3) des tests.

En Espagne, on observe le même phénomène  à travers les données du ministère espagnol de la santé: entre le 14 mai 2020 et le 16 juillet 2020, il y a eu un doublement du taux pour 1000 habitants de tests effectués et aussi un doublement du nombre de nouveaux cas quotidiens de COVID-19 (cf figure 1).

Par conséquent, une augmentation des cas positifs de COVID-19 peut être prédite si, comme on peut s’y attendre, le nombre de tests augmente encore dans les semaines à venir.

Cela ne permettra pas de conclure qu’il s’agira d’une nouvelle flambée épidémique ou d’une deuxième vague de coronavirus.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!