Es la infecció pel nou coronavirus una malaltia minioritària ?

No és necessàriament iconoclast plantejar aquesta qüestió.

la infecció pel nou coronavirus que ha produit el tancament de gairebé totes les fronteres a Europa, el confinament dels ciutadans, el tancament de moltes empreses, l’aturada de l’activitat social, esportiva, cultural, acadèmica i industrial, la suspensió de gairebé totes les activitats és o no una malaltia minioritària ?

Les malalties minoritàries, també anomenades rares, són les malaties  que tenen una baixa prevalença en la població.

Poden afectar en conjunt a un 5-7% de la població general: s’estimen uns 300 milions al mon, 30 milions d’afectats a la Unió Europea, uns 3 milions a l’Estat espanyol, i entre 300.000 i 400.000 a Catalunya.

A Europa es considera una malaltia com a malaltia minioritària quan afecta menys d’una persona de cada dos mil habitants (0,05%), als Estats Units d’Amèrica quan afecta menys de 200.000 persones (1 cas per 1.200 persones és a dir 0,08%) i a Japó quan afecta  menys de 4 de cada 10.000 habitants (0,04%).

Malgrat la baixa prevalença en la població, aquest grup de malalties suposa una important càrrega de salut a Europa.

Avui a Europa hi havia a la fi del mes de març  de 2020  443 877 malalts pel coronavirus és a dir 0,06% de la població europea (Europa geogràfica).

Hi dues excepcions a europa : Itàlia on hi havia  93 729  malalts és a dir un 0,15% de la població i  Espanya on hi ha  79489 malalts és a dir un 0,17% de la població.

Però a Alemanya hi havia només 65496 malalts pel coronavirus a la fi del mes de març  de 2020 és a dir un 0,08% de la població, als Països Baixos hi havia  13164 malalts és a dir un 0,07% de la població, a França hi havia   46 054 malalts és a dir un 0,06% de la població i al Regne Unit 2217 malalts a la fi del mes de març  de 2020  és a dir només un 0,003% de la població.

Aquests casos confirmats de coronavirus son potser només la part emergida d’un iceberg perquè hi hauria molts afectats assimptomatics pel coronavirus però aquells no son malalts stricto sensu.

Tot i que els malalts pel coronavirus pateixen sovint de simptomes greus i que l’efectiu dels afectats va creixent cada dia a causa del contagi, és veritat que es queden fins ara molt minoritaris inclòs a Itàlia i a Espanya.

 

Fonts de les dades :  https://www.eficiens.com/coronavirus-statistiques/

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *