Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

20 de març de 2020
0 comentaris

Coronavirus i demografia europea

Davant el vertigen que donen les xifres de la mortalitat de la infecció  pel coronavirus que ha produit el tancament de gairebé totes les fronteres a Europa, el confinament dels ciutadans, el tancament de moltes empreses, l’aturada de l’activitat social, esportiva, cultural, acadèmica i industrial, la suspensió de gairebé totes les activitats, de la llibertat de circular, de viatjar, de reunir-se, és útil examinar les dades que ens dona la ciència de la població és a dir la demogràfia que estudia entre altres els index de mortalitat.

En primer lloc, cal recordar que el 26 de febrer de 2020, és a dir fa menys d’un mes avui, el director de l’organització mundial de la salut per Europa, Hans Kluge, durant una conferència de premsa que va tenir lloc a Roma, va recordar que la grip estacional mata 60 000 persones cada any a Europa. (font : comunicat de l’agència francesa de premsa AFP del 26 de febrer de 2020 signat per Alberto Pizzoli)

60 000 morts per la grip dins les 5 217 000 que moren durant un any a Europa és a dir el 1,15 % de les defuncions de l’any.

En segon lloc, pel que fa el coronavirus, al nivell europeu, hi ha hagut des del inici de l’epidèmia i fins avui 4049 morts que representen el 0,07% de les  defuncions de l’any a Europa (16 vegades menys de morts que els que provoca la grip estacional).

Fent una anàlisi diacrònica, cal destacar, en tercer lloc, que, fa 15 dies, el dia 4 de març, hi havia a Europa 85 morts pel coronavirus. Donc hi a hagut una multiplicació dels casos per un factor 50 durant la darrera quinzena.

El 11 de mars de 2020, hi havia a Europa 716 morts a causa del coronavirus.

Doncs hi a hagut una multiplicació de les defuncions per un factor 5,6 entre aquell dia i avui, és a dir un factor multiplicatitu significativament menys alt que el que va existir del dia 4 de març fins al dia 11 de març de 2020 que era de 8,4.

Es pot concloure que som entrant a Europa en una fase de deceleració de la mortalitat a causa del coronavirus.

Fonts de les dades sobre la mortalitat pel coronavirus :

– agencia sanitaria estatal francesa (santé publique France www.santepbliquefrance.fr),

-European Centre for Disease Prevention and Control (https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza),

– Organització Mundial de la Salut.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!