Immunitat feble i discontínua dels eurodiputats

L’auto del tribunal suprem de Madrid del 9 de gener de 2020 que va rebutjar el benefici de la immunitat parlamentària europea a Oriol Junqueras revela el caràcter limitat de la immunitat dels eurodiputats.

1-    En primer lloc, cal recordar que la sentència del TJUE relativa a Oriol Junqueras del dia 19 de desembre de 2019 només recorda sobre el tema de la immunitat dels eurodiputats :

a)   que els diputats europeus beneficien d’una immunitat de trajecte durant els seus viatges fins a la seu del Parlament per a participar-hi en una sessió ;

b)    i que aquesta immunitat de trajecte és incompatible amb una mesura de presó provisional (sense evocar el cas de l’execució d’una pena d’empresonament).

2-    En segon lloc, cal destacar que els eurodiputats beneficien de la immunitat només en tres situacions així que preveuen els articles 7, 8 i 9 del protocol adicional N°7 al tractat sobre el funcionament de la unió europea :

a)   Durant el trajecte fins a la seu del Parlament europeu per a participar-hi en una sessió i durant la tornada del diputat desprès la seva participació en la sessió (cf. supra);

b)   Durant la sessió del Parlament europeu (tot i que el tribunal de justícia de la unió europea va dictar en la seva sentència 149/85 del 9 de juliol de 1986  Wybot c/ Faure que l’article 10 del Protocol, del 8 d’abril de 1965, que concedeix als membres del Parlament Europeu la immunitat “durant les sessions de l’Assemblea”, s’ha d’interpretar en el sentit que s’ha de considerar el Parlament Europeu en sessió, fins i tot si no està realment en sessió, fins a la decisió mitjançant la qual es declari el tancament de les sessions anuals o extraordinàries);

c)   Per protegir-los contínuament i sense interrupció de tot tipus de perseguiment o processament penal o de detenció en raó d’opinions o de vots emesos en l’exercici dels seus carrecs.

Per tant es pot concloure que els eurodiputats no poden beneficiar de manera segura i continua de cap immunitat contra processaments penals o detencions amb motiu de fets anteriors a la seva elecció com a eurodiputat quan no hi ha sessions del parlament europeu…excepte als països, com Bèlgica, on la justícia va suspendre les ordres de détenció europeas contra dos eurodiputats fent una interpretació extensiva – i per tant protectadora de les llibertats dels electes – del protocol adicional N°7 al tractat sobre el funcionament de la unió europea de conformitat amb la sentència del tribunal de justícia de la unió europea 149/85 del 9 de juliol de 1986  Wybot c/ Faure.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *