Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

29 d'agost de 2019
0 comentaris

La justícia invalida el resultat del referèndum d’autodeterminació del 18-J

 

El tribunal administratiu del cantó de Berna ha invalidat el 29 d’agost de 2019 el resultat del referèndum d’autodeterminació  del 18-J. Els ciutadans de la ciutat de Moutier al cantó de Berna havien decidit amb una majoritat de 51,72% de votants d’integrar el cantó de Jura el 18 de juny  de 2017. Es tractava d’un referèndum  d’autodeterminació legal i escrupolosament controlat per les autoritats.

Els partidaris de l’integració de la ciutat de Moutier al cantó de Jurà han fet avui una crida a la revolta i a una manifestació de protesta pel divendres vinent, el dia 30 d’agost de 2019 a la sis de la tarda a la plaça de l’estació de Moutier.

El tribunal ha confirmat la resolució de la prefectura que va invalidar el resultat del referèndum. La sentència evoca vulneracions greus del dret en l’organització del referèndum com faltes en la gestió del cens elctoral o la falta de neutralitat de l’alcalde de Moutier.

El portaveu de l’ajuntament de Moutier ha declarat que la sentència del tribunal administratiu de Berna és « política » i « sense objectivitat ». Per tant és evident que hi haura un recurs  contra la sentència del tribunal administratiu davant el tribunal federal de Lausana.

Si el tribunal federal de Suïssa confirma l’anul·lació del referendum del 18-J, cal destacar que el consell d’estat (és a dir el govern) del cantó de Berna ha fet saber que no impedirà la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació a la ciutat de Moutier.

https://blocs.mesvilaweb.cat/belgicadelsud/2018/09/09/el-referendum-dautodeterminacio-del-17-s/

https://www.journaldujura.ch/nouvelles-en-ligne/region/le-vote-est-annule

https://www.letemps.ch/suisse/lannulation-vote-moutier-confirmee

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!