“Vaig pensar que era el final”

Encara una vegada, un ós va atacar un excursionista als Pirineus sobre el territori del municipi de Sèish (Seix) al departament francès d’Arieja a prop de la fontera de Catalunya al nivell del Pallars Sobirà.

“Vaig pensar que era el final” va declarar el jove de 25 anys que es diu Nicolas Arrègle a la redacció del gran diari de Tolosa « la dépêche du Midi ».

Els fets van ocorrer el 12 de juny de 2019 al voltant de les nou del matí. El excursionista va salvar la seva vida fugint molt rapidament. Cal destacar que és un atleta i que, a més, va agafar una branca per espantar l’animal.

Vet aqui el seu testimoni : “Estava caminant des de una hora cap a la cabana Aula al sender GR10 de Seix. Estava a prop del riu quan vaig sentir un soroll, trenta metres davant meu. Vaig mirar i vaig veure per primera vegada una bola de pèl i em vaig adonar que era un cadell d’ós a la vora de l’aigua. No vaig tenir temps per reaccionar i immediatament després vaig veure la seva mare corrent cap a mi, grunyint. Tenia molta por. Immediatament va correr cap a mi i vaig pensar que volia menjar-me i que havia arribat la meva última hora. Vaig córrer tan ràpid com era possible per salvar la meva vida. Sincerament, vaig pensar que era el final per a mi (…) No vaig intentar entendre … Vaig veure que l’ós s’havia aturat i jo continuava corrent, tan ràpid com fos possible, per salvar la meva vida i tornar a Seix”

Població actual d’óssos al Pirineu (any 2018)

Arribat al poble, Nicolas Arrègle va informar a la seva mare, per telèfon, abans d’avisar l’ajuntament, la gendrarmeria nacional i l’Oficina de la Caça i la Fauna Salvatge de França. Desprès dels procediments administratius , Nicolas Arrègle va poder parlar durant molt de temps amb l’alcaldessa de Seix, Christine Tequi que va dir a la redacció del peròdic de Tolosa  “Nicolas estava molt emocionat, creia que havia arribat la seva última hora. En la seva fuita, el jove va avisar la gent , famílies que es preparaven per a agafar el mateix camí que ell. Vam passar al costat de la  tragèdia, (…) Avui estem en una situació catastròfica i fa molt de temps que advertim sobre el risc de problemes amb els excursionistes “. A la zona de Seix hi hi ha cada any més gent en un territori que es pot veure com  turístic. L’alcaldessa de Seix afegeix: “Aquesta  vegada vam passar a la vora del desastre, sobretot perquè aquesta caminada en la qual Nicolas es va aventurar és una caminada fàcil i familiar (…) Imagineu-vos per un moment que no és un jove com Nicolas, sinó una família amb fills que s’han trobat davant de l’ós … “, conclou Christine Tequi. 

L’alcaldessa de Seix va enviar al president de la república francesa el 14 de juny de 2019 una carta on li fa una crida a treure els óssos que l’estat francès va introduïr als Pirineus. Hi considera que és impossible d’acceptar els riscos mortals que aquestes bèsties savatges representen pels homes usuaris de la muntanya com els pastors i els excursionistes. Evoca la fuga a tota velocitat i la temor extrema del noi perseguit per l’óssa que pensava que la seva vida havia acabat i convida els membres dels serveis de l’estat francès que van menysprear els fets que van qualificar de « trobada amb l’ós » a fer la mateixa experiència.

 

 

___________________

Sobre el mateix tema :

Quan l’os amenaça l’home

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *