La solitud del president del govern d’Espanya durant la seva estada a França

El fet que la màxima autoritat de l’executiu espanyol va venir a França per celebrar el 80e aniversari de la retirada  dels exiliats fugint la repressió franquista dona a l’absènsia d’un membre del govern  francès al seu costat un color especial considerant que el camp de concentració d’Argelers de la Marenda fou obert i administrat pel govern de la repùblica francesa en 1939 amb l’objectiu de tancar-hi desenes de milers de refugiats venint del sud de la frontera.

El prolocol diplomàtic no impedeix que qualsevol ministre d’un petit estat estranger i allunyat visitant França pugui ser acompanyat per un alt carrec de l’administració de l’estat com un prefecte.

Però cal destacar l’excepcionalitat del fet que el president del govern d’un gran estat europeu que comparteix amb França una frontera de més de 600 quilometres no sigui acompanyat durant el seva  estada a França de poques hores ni pel president de la repùblica, ni pel primer ministre, ni pel ministre d’afers exteriors, ni per un altre ministre del govern francès, ni per un secratari d’estat però només pel prefecte del departament dels Pirineus orientals.

Hi havia tampoc per acollir Pedro Sànchez ni la presidenta d’Occitània, ni la presidenta del consell departemental dels Pirineus orientals, ni un diputat del departament nord català.

Camp de concentració d’Argelers de la Marenda -febrer 1939

El fet que la màxima autoritat de l’executiu del regne d’Espanya venia a França per celebrar el 80e aniversari de la retirada dels exiliats fugint la repressió franquista dona a aquesta absènsia de les autoritats franceses un color especial considerant que el camp de concentració d’Argelers de la Marenda fou obert i administrat pel govern de la repùblica francesa en 1939 amb l’objectiu de tancar-hi desenes de milers de refugiats venint del sud de la frontera.

No es pot evidentment saber si el context polític d’una banda o de l’altra dels Pirineus ha pogut jugar qualsevol paper en l’absènsia assenyalada d’un membre del govern fancès al costat del president del govern d’Espanya durant la seva visita del 24 de febrer de 2019.

En canvi, és evident que la visita de Pedro Sànchez a Argelers de la Marenda per retre homenatge a les exiliats del franquisme a França va tenir un ressò gairebé nul a la premsa nacional francesa.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *