El paper de Suïssa en el  reconeixement d’un nou estat europeu

L’independència de Kosovo va ser proclamada en l’any 2008 fa deu anys.

A Europa, hi ha un país que va jugar un paper molt important en el procès de reconeixement internacional d’aquest nou estat : aquest país és Suïssa.

El dia 27 de maig de 2005, l’ambassador de Suïssa va declarar davant del consell de seguritat de l’ONU : un retorn de Kosovo sota la sobirania de Sèrbia no és desitjable ni realista .

L’exdiputada de Ginebra, Micheline Calmy-Rey,  que va fer una trobada amb Carles Puigdemont a Ginebra al mes de mars de 2018,  era aleshores cap del departament federal suís de afers exteriors. Va  trobar en l’any 2005 el president del territori que era aleshores encara « la provincia sèrbia » de Kosovo, Ibrahim Rugovë.

Micheline Calmy-Rey va advocar la causa de l’indepèndencia de Kosovo que cap estat volia. Va en parlar amb els representants dels estats units i de l’unió europea en la cimera transatlàntica. En l’any 2007, defensa l’independència del nou estat de Kosovo  durant una trobada amb el president rus Valdímir Putin.

El expresident de la comissió del consell dels estats del parlament federal suís (equivalent suís del senat), el electe tcinès, Dick Marty va oposar-se alehores totalment al suport donat per la Suïssa a l’independència del Kosovo. Avui recorda que, en dret internacional, hi ha dos principis importantíssims : l’integritat territorial i el dret a l’autodeterminació dels pobles. « Suïssa va donar prioriatat al segon. Peró la seva posició va ser  confirmada per la sentència de la cort internacional de justícia de 2010. Per tant vam defensar el dret internacional ».

Suïssa no va ser el primer estat que va reconeixer l’independència de Kosovo proclamada el 17 de febrer de 2008 però va formar part dels primers que van defensar l’independència d’aquest territori. Va ser també un dels primers estats que van establir una ambaixada a la capital del nou estat europeu, Pristina.

Avui hi ha 116 país dins el 193 que formen part de l’ONU que reconeixen la república de Kosovo.

Rússia i Serbia no la reconeixen.

Només 10 estats de l’unió europea van reconeixer el nou estat.

Grècia, Romania i Espanya no reconeixen aquesta nova república de Europa.

 

https://blocs.mesvilaweb.cat/belgicadelsud/2018/03/16/la-premsa-suissa-anuncia-la-visita-de-carles-puigdemont-a-ginebra/

https://blocs.mesvilaweb.cat/belgicadelsud/2018/07/23/el-refugi-suis/

https://www.letemps.ch/monde/kosovo-honore-micheline-calmyrey

https://www.rts.ch/info/suisse/1028832-la-suisse-reconnait-officiellement-le-kosovo.html

https://journals.openedition.org/aspd/311#tocto1n4

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *