Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

27 de maig de 2018
0 comentaris

Un referèndum d’autodeterminació decretat pel govern espanyol !

El decret va ser publicat al butlletí oficial de l’estat espanyol. En els seus motius, el decret recorda l’importància que el poble pugui decidir i que el referèndum faciliti l’accès à l’independència.

L’article 6 del decret precisa que l’organització i el control del referèndum dependrà unicament i exclusivament de la commissió electoral que tendrà el poder de rectificar els vots i el cens, de vigilar la regularitat de les operacions electorals i de centralitzar els resultats.

L’article 16  diu que la commissió electoral  facilitara la  missió dels observadors internacionals convidats pel govern espanyol.

A l’article 18, es pot llegir que les paperetes  seran d’un model únic de color blanc, de forma rectangular amb les mides siguientes : 11,7 x 17 centimetres. Els meses electorals haura de preveure un nombre suficent de paperetes tant amb un « Si » que amb un « No » que seran a disposició dels electors.

La comissió electoral haura de garantitzar la llibertat i el secret del vot i de controlar l’inscripció dels electors  al cens electoral (article 19).

El decret recorda que el fet de perturbar o d’intentar de perturbar la celebració pacífica  del referèndum i de limitar la llibertat dels electors o de falsificar els resultats dels vots al referèndum podra ocasionar perseguiments penals.

Aquest decret va ser publicat al butlletí oficial de l’estat espanyol el dia 29 de juliol de l’any 1968. Va ser signat dos dies abans per Franciso Franco i pel vicepresident del govern Lluis Carrero Blanco.

Es tratava d’aprovar pel referendum la constitució d’un nou estat que pertanyia al estat espanyol franquista : Guinea equatorial.

L’11 d’octobre de 1968 va sortir de Madrid  cap a Guinea Equatorial la representació espanyola, encapçalada per Manuel Fraga Ibarne, en aquell moment, ministre d’informació i turisme al govern espanyol, en representació de Franco. Aquest mateix dia, i per tant sense cap retard,  la presidència del govern espanyol va publicar en el bultlletí oficial de l’estat espanyol el decret 2.467-1968 del 9 d’octubre que, en la seva part dispositiva, establia : « Article primer. — Es reconeixen els resultats electorals proclamats per la Comissió Electoral de Guinea amb data 2 d’octubre del corrent any, i en virtut d’això es té a l’excelentíssim senyor Francisco Macías Nguema com a president electe de la República de Guinea Equatorial.

Article segon — Es declara independent el territori de Guinea Equatorial a partir de les dotze hores del dia 12 d’octubre del any actual, en el moment del qual tindrà lloc la cerimònia de lliurament de poders al president electe »

Finalment, l’endemà, dia de la hispanitat i festa nacional de l’estat espanyol,  el país va obtenir la total independència  en una cerimònia de traspàs de poder presidida per Manuel Fraga Ibarne  ministre del govern de Franco.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!