Es possible de viure sense cap govern ni president de la república

Es una situació que pot semblar estranya, però hi ha molts paisos que van coneixer-la i no solament fora d’Europa sinó dintre malgrat que tothom  considera aquest continent com un espai d’estabilitat politica.

Deu mesos a Espanya

Es veritat que l’exemple del regne d’Espanya que va coneixer una situació sense govern electe durant deu mesos del mes de desembre de 2015 al mes d’octubre de 2016 és molt particular perquè el govern del partit popular de Mariano Rajoy va continuar a funcionar sense cap altre legitimitat que aquesta de l’espera del nomenament d’un nou cap de govern pel poder monarquic  segons els resultats de les tractacions entre els partits politics abans i després de les eleccions del 26 de juny de 2016.

Iraq : 289 dies en l’any 2010

En l’any 2010, Iraq era presentat com el país que detenia el rècord del temps passsat sense govern tot i que va quedarse menys de deu mesos sense govern abans que el ex cap de govern Nouri al-Maliki va tornar al poder després d’aquesta interrupció …

353 dies a Kamputxea entre 2003 i 2004

En veritat, era en 2010 Kamputxea  que detenia el rècord del mon d’un estat sense govern : 353 dies entre el 27 de juliol de 2003 ( dia de la celebració de les eleccions)  i el 15 de juliol de 2004 que correspon a l’investidura del nou govern amb 207 ministres i set viceprimers ministres deprés uns llargs mesos de tractacions entre el partit del poble del primer ministre Hun Sen i el « Funcinpec » del pincep Norodom Sianouk.

Bèlgica va viure 541 dies sense govern…i sense cap dificultat major

Dificil de fer més. Entre 2010 i 2011, la crisi politica a Bèlgica va revelar les tensions entre els francòfons i els flamencs. El regne de Bèlgica va continuar a viure normalment sense ministres ni govern federal i la seva econòmia va creixer. A França, es parlava d’aquesta situació com d’una « nova broma belga ».

Moldàvia va quedar-se sense president de la república electe durant més de dos anys i mig

Les eleccions al parlament de Moldàvia de juliol de 2009 no van permetre de reunir una majoritat per eligir el president de la república. La constictució va permetre que el president del parlament  va assumir ad interim les funcions de president de la república fins al mes de març de 2012.

El Líban té el rècord mundial de la vacança total del poder al nivell suprem del estat

El petit país mediterrani va quedar-se sense president de la república del 25 de maig de 2014 quan el president Michel Sleiman va abandonar el càrrec fins al dia 31 d’octubre de 2016 quan va ser eligit Michel Aoun com a nou president de la república del Liban. Es a dir que aquest país va quedar-se més de dos anys sense president de la república ni electe, ni en funcions.

A Catalunya, el govern d’Espanya va dissoldre el govern des de fa només quatre mesos

Com Espanya, Iraq, Kamputxea, Bèlgica, Liban o Moldàvia,  Catalunya podria o podrà viure encarà molt de temps sense cap govern ni president. Segur que després d’un temps, un altre en ve. Però sobretot cal no oblidar que el millor mestre és el temps i la millor ciència, la paciència.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *