Una pena de dos mesos d’empresonament per haver intentat l’invasió de Catalunya amb desenes d’homes armats amb l’objectiu de proclamar unilateralment la república independent de Catalunya

Evidentment, no es tracta d’una sentència pronunciada per un tribunal espanyol  del segle XXI sinò d’aquesta d’un tribunal francés que va condemnar el president Francesc Macià en l’any 1927.

Francesc Macià amb el seu advocat Henri Torrès que fou l’amo de Robert Badinter, exministre francès de justícia que va abolir la pena de mort a França en l’any 1981.

Fa 91 anys, el dissabte 22 de gener de 1927, el tribunal penal de Paris (tribunal corectionnel de la Seine) va condemnar l’Avi a una pena simbòlica de dos mesos d’empresonament ( que ja estava feta en forma de presó  provisional) i de cent francs de multa per posseció  illegal d’armas de guerra per haver fomentat els fets de Prats de Mollò és a dir la temptativa d’envair amb mitjans militars el territori del Principat des de Catalunya Nord.

No es tractava de dos vehicles de la guardia civil espatllats per manifestants emocionats durant escorcolls judicials d’uns ministeris de la generalitat o de l’organització d’un referèndum d’autodeterminació pacific sinó d’una operació militar preparada i organitzada pel excoronel Macià.

L’Avi i els seus militants armats arriscaven una pena de cinc anys de presó al maxim i no de trenta com els imputats del procès independentista d’avui. A més, el ordre de detenció europeu no existava aleshores i el govern francès no podia ni imaginar en l’any 1927 de lliurar Macià i els seus companys  a la dictatadura del general Primo de Rivera.

El govern de la república  francesa, després d’aquesta sentència, va malgrat això decidir l’expulsió administrativa del seu territori del futur president de la Republica federada de Catalunya de 1931. Per tant, va marxar a l’exili…a Bèlgica.

Molt aviat, Oriol Junqueras, Joaquim Forn,  Jordi Sanchez i Jordi Cuixart seran empresonats des de fa més del doble de la pena de presó infligida en l’any 1927 al president Macià… O tempora, o mores !

________________________________

 

Sobre l’exili o el tractament judicial d’altres presidents :

Un futur president de la república que fou condemnat per la justicia en rebel·lia dues vegades essent a l’exili

EL LIDER DE L’ANC VA PASSAR 27 ANYS A LA PRESÓ

“Mai en l’història recent d’Espanya, un expresident autonòmic va ser l’objecte d’una tal batuda com si fos una bèstia perillosa, un líder islamista o un serial killer”

Tres raons d’anar a Dinamarca

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *