29 d'abril de 2014
Sense categoria
2 comentaris

“Glosadors”…som-hi!!!

Noteu presències en forma de glosa, de paraula viva? Percebeu el desvetllament progressiu i amb pas ferm de la cançó improvisada?

Tenim llengua i cant, i en conseqüència, glosa, cançó improvisada. Gloses mallorquines o menorquines, garrotins, jotes, cant d’estil, corrandes, cançons de pandero etc etc…
Ara, no a tot arreu del País se’n tenia una vivència igual de viva. A algunes bandes, el filet de la tradició no s’havia tallat i amb una micona d’oreig la brasa ha fet flama, però a d’altres bandes, l’aparent desert cultural ha afavorit formes inesperades, mutacions triomfals.
Per exemple, és plaent i interessant gaudir de la saviesa que mostren la glosa mallorquina i menorquina, la jota ebrenca, el Carolino cantant corrandes, la carrincloneria lleidatana fent garrotins o el Cant d’Estil de les comarques del voltant de València.
I és enriquidor i alliçonador comprovar la capacitat creativa de les zones més industrials i urbanes per generar la transglosa, la modalitat que no és ben bé d’enlloc i que  es nodreix una mica de tot arreu.
Bé, si ajudem a fer possible el documental “Glosadors”, tot plegat s’entendrà millor.
Som-hi!!!! 

http://www.verkami.com/projects/7735-glosadors

  1. Encara recordo quan ja fauns anys, el tradicionàrius va muntar una prova de cançó improvisada, on hi vam participar en Panxito, Jaume Arnella i jo mateix. Cadascú amb el seu estil, en Panxito tirava cap a la corranda, Arnella cap al romanç i jo cap a la cançó de pandero. Varem repetir l’experiència tres o quatre cops en diferents indrets, però la cosa funcionava.
    Xavier Massot (Lleida)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!