Etziba Balutxo...

Bartomeu Mestre i Sureda

LA VILA AGERMANADA

Deixa un comentari

DOS ACTES REEIXITS SOBRE LA GERMANIA

Anit passada, 18 de setembre de 2022, a la Casa de Cultura de la Vila, varen fer-se dues presentacions que s’afegeixen al conjunt d’activitats que Felanitx ha dedicat a la commemoració dels 500 anys de la Germania de Mallorca.

En primer lloc, es procedí a la signatura del conveni de cessió d’una pintura que recrea la imatge de Joanot Colom, Instador del Bé Comú i fill predilecte de Felanitx, entre el batle, Jaume Monserrat, i l’autor de l’obra, l’historiador Guillem Morro.

https://www.youtube.com/watch?v=r95epjD57Bw&t=10s

El batle, Jaume Montserrat, i l’autor, Guillem Morro, signen la cessió

Tot seguit, per iniciativa del col·lectiu Felanitx per la Igualtat, es va emetre la projecció del documental El crit de les dones, amb guió, dramatúrgia, realització i direcció d’Antoni Mª Thomàs, amb les intervencions de l’autor i d’Apol·lònia Serra, una de les sis actrius que encarnen sis històries colpidores1.

Lurdes Fiol (FxI) fa la presentació
Amb Joanot Colom, Felanitx per la Igualtat hauria fet la Tretzena

FELANITX, PRIMER POBLE AGERMANAT

Cal tenir present que Felanitx va ser el primer municipi en adherir-se a la crida feta per la Comissió Cívica Germania 500. Amb el compromís de l’aclaparadora majoria dels grups polítics, dia 18 de gener de 2021, el consistori va adoptar un conjunt d’acords que, d’aleshores ençà, manté en curs exitós de realització.

Dia 7 de febrer, el dia que feia 500 anys en clau de l’aixecament popular, tal com varen fer tots els municipis de Mallorca (amb epígons a València i a Girona) a Felanitx, amb les precaucions forçades per la pandèmia, es va llegir el manifest.

Mesos després, el novembre de 2021, Melanie Mesquida, la regidora de Cultura, presentava un cicle cultural monogràfic dedicat a la Germania sota el títol Felanitx fa memòria.


El primer acte del cicle va ser l’estrena del documental Germania, silenci trencat del realitzador Pere Sànchez, sota els auspicis de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca. L’èxit de la convocatòria va obligar a fer dues sessions, amb la casa de cultura estibada de públic.

Pere Sánchez presenta el documental

La segona activitat del cicle va ser l’exposició La germania i les revoles que la precediren, amb visita guiada de l’historiador i autor de les pintures, Guillem Morro.


El cicle va continuar amb les conferències d’Albert Cassanyes, Margalida Obrador, Bartomeu Mestre i Margalida Bernat.

Albert Cassanyes
Margalida Obrador i Bartomeu Mestre
Margalida Bernat

El mes d’abril es va fer efectiva la declaració de Joanot Colom com a fill predilecte de la Vila i, en un acte públic, en presència de la pràctica totalitat dels regidors, de Bàrbara Sagrera del setmanari Felanitx i l’historiador Ramon Rosselló, es presentà el retrat que en va fer Miquel Sebastià Llambies per penjar a la galeria de la Sala.

Ara per ara, de tots els compromisos acordats per l’Ajuntament el mes de gener de 2021, només roman pendent de gestió i execució instal·lar en un lloc emblemàtic del poble, possiblement la plaça Pax (anomenada altre temps de Joanot Colom), una escultura del felanitxer Jaume Mir que representi l’Instador del Poble i del Bé Comú. Serà la culminació d’una commemoració que ha estat motiu de satisfacció i orgull. Efectivament, en relació a la Germania de Mallorca, Felanitx ha sabut estar a l’alçada i ha demostrat que té memòria i sap fer justícia.

Visca Felanitx! Visca la Germania!

 

MÉS IL·LUSTRACIONS

NOTES:

1 Transcric la presentació que vaig fer del documental EL CRIT DE LES DONES:

Ja han passat dos anys bons d’ençà de la constitució d’una comissió cívica, orientada a commemorar els 500 anys de la Germania de Mallorca, amb l’objectiu de difondre el coneixement d’un dels episodis més transcendentals de la nostra història i, això no obstant, tan poc explicat a les nostres escoles. Com a primera feina, elaboràrem una ambiciosa programació: taules rodones, conferències, llibres, exposicions, documentals, itineraris per Palma i per la Part Forana, una rapsòdia musical… Entre d’altres propostes, recordàrem que l’any 1995, Antoni Mª Thomàs va estrenar al Principal, amb el grup Lluna de Teatre, Joanot Colom, de Llorenç Moià, obra que anys després reposaria el grup Magisteri Teatre, dirigit pel felanitxer Antoni Artigues Claret que va morir fa quatre anys. D’immediat, contactàrem amb Antoni Mª per veure si seria possible tornar escenificar l’obra. Les circumstàncies no ho varen fer possible, ateses les precarietats derivades d’uns pressuposts que no prioritzen la Cultura com el principal valor per fonamentar la identitat dels pobles i potenciar el seu progrés.

Tot i això, malgrat no haver pogut recobrar l’obra de Llorenç Moià, hi haurem sortit guanyant, perquè Antoni Mª no va voler romandre al marge de la commemoració i va assumir un projecte nou, ric i reparador: donar veu a les dones del temps de la Germania. Hem de posar en relleu que, com a totes les guerres, les dones són sempre les grans víctimes; doblement víctimes, si tenim present que a banda de patir les conseqüències directes dels conflictes com tothom, quan es deixen de moure les armes, les dones, molt sovint endolades, són les que lideren la represa, les que han de recobrar l’harmonia familiar i treballar per tal de refer la pau social, en una dolorosa caminada cap a la normalitat per damunt de terres fetes rius de sang i de llàgrimes.

El crit de les dones, aquest treball cinematogràfic del qual Antoni Mª Thomàs, amb la seva reconeguda trajectòria, és l’autor, com a guionista, dramaturg, realitzador i director constitueix una queixa desesperada, un clam, un gemec, un plany obert als vuit vents del món i a la roda del temps. En sis històries personals, cinc agermanades i una mascarada són encarnades en sis actrius que, tot i la dificultat d’evitar caure en l’histrionisme arrossegades per un text estremidor, amb punts àlgids de pell de gallina, broden els personatges a nivell d’excel·lència. Estic convençut que les sis dones representades en aquestes sis històries validarien els sis testimonis. En conjunt, més enllà dels sis exemples, l’autor glosa la peripècia de les dones mentre enalteix els valors d’aquella revolta que, ni més ni menys, pretenia assolir la igualtat, la llibertat i la germania. Fixau-vos bé: egalité, liberté et fraternité… dos-cents setanta anys abans de la Revolució Francesa.

Vull felicitar Felanitx per la Igualtat, aquest col·lectiu de gent justa i noble, per haver tengut la iniciativa de posar a l’abast del nostre poble aquest documental i, més encara, per haver-me lliurat la confiança de dir-ne dues paraules. Agrair, també, a l’Ajuntament que n’hagi assumit el patrocini, emmarcat dins dels actes que la Vila, sota el títol Felanitx té memòria, ha dedicat enguany a la commemoració del mig mil·lenni d’aquell aixecament popular que, al crit vigent de Pac qui deu! Mori el mal govern! va revoltar-se contra els abusos de la monarquia, contra la corrupció i contra l’espoliació fiscal. És cert que, després de poc més de dos anys, la Germania va ser esclafada per l’exèrcit imperial de Carles V que va iniciar una sàdica repressió de la qual n’és mostra emblemàtica l’esquarterament de Joanot Colom, però de la que les dones tampoc no se’n feren escàpoles. Tot i això, avui i sempre, aquella revolta popular constitueix un acte de dignitat en defensa dels drets de les persones i dels pobles. Pau, Justícia i Germania!

Aquesta entrada s'ha publicat en el 19 de setembre de 2022 per Bartomeu Mestre i Sureda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.