Etziba Balutxo...

Bartomeu Mestre i Sureda

JOSEP ROSSELLÓ COL·LABORA AMB EL TRICENTENARI

Deixa un comentari

 

Josep Rosselló (1958-2011)
Josep Rosselló (1958-2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’octubre del 2007, el periodista Josep Rosselló i Cuní penjava a la seva pàgina un article, Fem memòria més enllà del 36 (1), que vaig estotjar amb un doble motiu: per estar-hi d’acord i per intuir el valor premonitori de les consideracions (dues bàsicament) que hi feia.

A la primera consideració, adverteix de l’error de restringir la Memòria Històrica a la Guerra dels Tres Anys. Tenia tota la raó i la prova és que resulta insòlit i gairebé ignominiós constatar que, enguany, la commemoració del 300è aniversari de l’extinció del Regne de Mallorques i de la nostra subjugació com a poble no ha rebut, de part de la majoria de sindicats, partits polítics, entitats socials i, fins i tot, de les organitzacions defensores de la Memòria, el manifest públic i el compromís ètic que la història reclama. No només venim d’un silenci; hi vivim!

A la segona consideració, l’autor de l’article (ep, de fa vuit anys!) reclamava a l’Ajuntament de Palma (constituït just tres mesos abans) que, a més de suprimir els símbols feixistes, procedís a retirar el nom del carrer dedicat a D’Asfeld. Feia vots a favor d’aquella higiènica, necessària i terapèutica mesura reparadora i, per desconfiança cap a la batlessa Calvo, encoratjava especialment el PSM. Santa Innocència! Ni puta cas!

Arran de la campanya electoral del 2011, l’amic Rosselló va coordinar la informació de campanya d’ERC. Vàrem recordar l’article i ens lamentàrem plegats que, entre el 2007 i el 2011, el consistori de Palma, en contra del que deien els programes tant del PSIB-PSOE com del PSM, quant a la supressió dels símbols feixistes, no gosaren retirar l’avinguda dedicada a l’sponsor de Franco ni, tampoc, procedir a la demolició del monument feixista més gran d’Europa que, lluny de ser retirat, va rebre la protecció d’una institució pública obligada a aplicar la tímida Llei de Memòria Històrica. En línia amb els nyaps, no es reposà la plaça de Joanot Colom i no es va retirar el carrer dedicat a D’Asfeld, tal com havia sol·licitat l’any 1999 l’associació SUS BALEARS! amb una proposta de substituir el nom pel de George Forbes.

Quatre anys després del seu article i pocs mesos després de la compartida queixa de campanya, concretament dia 27 d’agost de 2011, Josep Rosselló va morir a Caubet (2). Aviat hauran passat altres quatre anys (vuit d’ençà de la proposta pública) i, de nou, som a les portes d’un Ajuntament que podria rescabalar ambdues peticions. Pel que fa a la de retirar el nom de D’Asfeld, enguany el gest es veuria més reforçat que mai per la coincidència amb el tercer centenari de l’ocupació.

Rellegir avui l’article de Josep Rosselló i Cuní és un autèntic regal. Ell sí, avant la lettre, va fer memòria històrica. Ell sí va mostrar cara. Ell sí, ni que sigui post mortem, ha volgut col·laborar amb el Tricentenari 1715-2015.

(1) Podeu llegir el seu vigent article a: http://peprossello.balearweb.net/page/56

(2) Dia 28 d’agost, abans de fer-se el popular pregó de Sa Quica a Felanitx, es va fer un doble In Memoriam. Segur que, tant un com l’altre, se sentiren satisfets de compartir aquella breu gratitud: https://www.facebook.com/bartomeu.mestre/videos/250186848347644/?pnref=story

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 22 de juny de 2015 per Bartomeu Mestre i Sureda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.