Etziba Balutxo...

Bartomeu Mestre i Sureda

EL GAUDI DE GAUDÍ

Deixa un comentari

EL GAUDI DE GAUDÍ

Encara avui s’amaga el somni del genial creador de la Casa Batlló, de la Casa Milà (“la Pedrera”), del Parc Güell, de la intervenció a la Seu de Mallorca i de tantes altres obres mestres: LA INDEPENDÈNCIA! L’explicà a Guillem Forteza, aleshores un estudiant d’arquitectura mallorquí, l’agost de 1917. L’entrevista s’havia d’incloure a un especial de la revista OFRENA dedicat a Prat de la Riba, però va ser censurada. Per sort, es burlà l’autoritat militar i va publicar-se el desembre d’aquell any a la revista quinzenal Vila-Nova (pot llegir-se completa a la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú). Un any després, la sucosa entrevista també va ser reproduïda íntegrament a La Veu de Mallorca, publicació que encara roman incomprensiblement sense digitalitzar, però que es troba a la Biblioteca Lluís Alemany de Palma.

040

***

Els espanyols sempre han abominat d’Antoni Gaudí i han intentat divulgar, amb evident fracàs, que era un mal arquitecte. Saben bé que fan, perquè Gaudí és un geni i un símbol de catalanitat. L’entusiasme i l’admiració que genera als visitants cultes contrasta amb el rebuig dels espanyols en veure, impotents, les imponents quatre barres que evoca la Sagrada Família (vg. post scriptum).  Tanmateix les obres descriuen els autors. Una peripècia documentada és la humiliació que va patir Gaudí, amb 71 anys, quan es manifestà l’11 de setembre de 1924, en plena dictadura de Primo de Rivera. Els policies intentaren, inútilment, que parlàs en castellà. Va ser insultat i detingut. Ja a Comissaria, en presència d’un conegut seu (el senyor Valls, l’home que ho relataria tot), els insults i les amenaces pujaren de to: “¡Si usted no fuese un viejo le rompería la cara, sinvergüenza, cochino!”. Va ser acusat d’insults i multat, però Gaudí es va mantenir digne i lleial a la llengua.

80 anys més tard i sota un altre règim, l’estiu de 2004 vaig tenir constància de la doble vexació que va patir Antoni Mestre, un estudiant serè i veraç de 20 anys. A l’aeroport de Barcelona el tancaren a un quartet, on fou registrat, insultat i amenaçat per respondre en català una pregunta d’un guàrdia civil delinqüent (o quina cosa és qui incompleix la llei?) i malparlat (“Es que lo habláis por cojones!”). Després de 20 minuts, l’informaren que rebria una denúncia per insults i va poder embarcar. En arribar a Palma, quatre guàrdies l’esperaven per repetir la teràpia. El cas es va denunciar als delegats del govern del Principat i de les Balears, Joan Rangel i Ramon Socies. La mobilització ciutadana, amb interpel•lacions parlamentàries que arribaren al Congrés dels Diputats i al Senat espanyols, va permetre conèixer un centenar de casos similars no denunciats per por a represàlies. Els fets obligaren ambdós virreis a un compromís públic. Vaig parlar amb Ramon Socies per fer-li avinent que coneixia la cultura militar i que allò que entenen bé és l’obediència. Li vaig recomanar que imposàs l’autoritat i dictàs ordres clares de respectar el català, com a idioma oficial. No hi va haver cap sanció (les filmadores dels aeroports es veu que no funcionen segons quan), ni cap reparació; només paraules eixorques! El compromís? Paper banyat! Tanta desídia convida a apel•lar als tribunals internacionals, perquè els darrers anys, els abusos amb insults com els que patí Gaudí, fins i tot sovint amb violència, s’han multiplicat i certifiquen que no vivim a un estat de dret, sinó sotmesos a un típic estat opressor i colonialista: ocupació del territori, etnocidi cultural, espoliació fiscal i racisme! Aquest, per partida doble. D’una banda, perquè mai un catalanoparlant serà agredit, insultat o amenaçat per parlar català a cap país del món… excepte a la seva terra, allà on les lleis confereixen oficialitat a la llengua que reprimeixen els que han de fer-la respectar! D’altra banda, perquè mai cap parlant de qualsevol llengua del món serà agredit, ni insultat, ni amenaçat per la policia espanyola… excepte els catalanoparlants. Som, doncs, davant d’actes racistes. Els membres dels cossos de seguretat se senten superiors a uns ciutadans a qui han de protegir i, impunement, profanen la legalitat. Què els hi ensenyen a les acadèmies? A torturar? A reprimir els drets lingüístics? A esclafar els drets civils? A profanar la Declaració Universal dels Drets Humans? No els hi diuen que no han d’insultar? No els hi expliquen que l’abús d’autoritat és un delicte? No els hi fan saber que qui els paga el sou som els catalanoparlants?

Front als abusos hi ha solució. L’apuntà Gaudí l’any 1917 (aviat farà cent anys!). A preguntes de Guillem Forteza, estudiant mallorquí d’arquitectura a Barcelona i, anys després, polític, el mestre va denunciar que no només no érem respectats, sinó que érem maltractats. A més de descriure els catalans renegats, col•laboracionistes, venuts i repressors, personalitzats en Antonio Maura i Francisco Pi i Margall, Gaudí va definir la diferència entre la metròpoli i la colònia: “Els castellans atribueixen al fatalisme que s’enfonsi la hisenda pública o es perdin les colònies. Tenen un concepte equivocadíssim de l’administració. No cultiven la riquesa, no la fomenten, com els catalans, sinó que l’exploten, la dilapiden. Ells veuen com es disminueix el tresor públic, però no suprimeixen “las carrozas”. Tenir administració, per a ells, és tenir “la llave de la despensa” i repartir, entre ells i com els convingui, lo que en realitat no els pertany, perquè ho hem aportat uns altres! Als catalans la realitat mai ens enganya, sinó que ens instrueix. Els castellans no tenen aquesta percepció. Ells són respecte dels catalans com els cíclops respecte dels grecs: només tenen un ull. Els castellans no endevinen la situació. No veuen la imatge, sinó un fantasma de la imatge. Davant del problema de Catalunya, el veuen, però no volen veure la necessitat de resoldre’l. Ells amaguen la veritat, per no exercitar la justícia!”

L’entrevista es va fer pocs dies després de la mort d’Enric Prat de la Riba i Gaudí li ret el màxim reconeixement: “Vetaquí un català. El sacrifici d’en Prat ha demostrat que Catalunya sabia governar-se dins la més estricta migradesa de medis de govern i amb peremnes inconvenients, destorbs, pressions de l’Estat. No se li dóna un tresor inicial per a crear riquesa nacional i ell insistitueix un crèdit que fa radicar en la seva persona, en la confiança que té el poble en la seva justícia, en la seva integritat. Els catalans tenen el sentit de la plasticitat que és el que dóna idea del conjunt dels objectes i de la situació relativa. El mar, la llum mediterrània, donen aquesta qualitat de percepció. En Prat ja ha cumplit son destí. Ha demostrat que Catalunya té aptitud de Govern, ha donat consistència a l’esperit de tot un poble esmorteït.” El destacat d’aquella entrevista, “Catalunya és apta per a governar-se!”, oferia la solució al problema: deixar de ser una colònia als peus de Castella. Aquella constatació de l’universal arquitecte, tan senzilla i tan vigent, era tot un llegat ideològic. El seu gran somni era, senzillament, la independència de Catalunya; el gaudi de Gaudí.

NOTA FINAL.- L’any 2009 ja vaig publicar al Diari de Balears un apunt sobre el tema que podeu veure a continuació.

30(21-9-09)

POST SCRIPTUM. El Ministre espanyol García-Margallo, dia 10 de juliol del 2017, per tal d’atemorir la voluntat de realitzar un referèndum per aclarir si la majoria optava a favor d’una República Catalana independent, va fer unes declaracions tan significatives com enigmàtiques: “A partir de la segunda quincena de agosto empezarán a pasar cosas en Cataluña.” Dia 17 d’agost es varen produir els fets de Barcelona i de Cambrils, després d’una explosió a una casa d’Alcanar on s’estava elaborant un poderós artefacte. La vinculació del principal organitzador de l’atemptat, l’imam de Ripoll, amb el CNI va recordar el valor “profètic” de l’amenaça anunciada.

Dia 6 de setembre del 2018, es confirmava quin era l’objectiu: la Sagrada Família. El trasbals que hauria provocat als catalans hauria representat un impacte tan o més gegantí que el de les torres bessones als nord-americans. Els espanyols? Qui sap!

https://www.lavanguardia.com/politica/20180906/451676184245/terroristas-atentados-barcelona-sagrada-familia-audios-filtrados.html

 

Aquesta entrada s'ha publicat en IDENTITAT I LLENGUA el 23 de juliol de 2011 per Bartomeu Mestre i Sureda

  1. Salut! Cada dia que passa, vull dir que rodola rera l’altre dia, sempre s’esdevé qualque cosa que ens meravella…, la capacitat de sorprendre no minva, i la diferència del tarannà entre els pobles d’això que en diuen España (amb Ñ) s’accentúa, no és un procés natural, és una actitud creada, sostinguda i atiada principalment per C’s. Aquest partit polític és el cim de l’iceberg de l’anti-democràcia, quan se sàpiga els qui hi ha amagats en el seu interior possiblement no ens sorprendrà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.