Etziba Balutxo...

Bartomeu Mestre i Sureda

Arxiu de la categoria: BATUSSES I POLÈMIQUES

Casesnoves versus Colom? Parlem-ne!

Deixa un comentari

Nemo me impune lacessit

(Lema nacional d’Escòcia)

Justificació prèvia

No era la meva intenció publicar una crítica a la novel·la Pac qui deu d’Antoni Rodríguez Mir, senzillament perquè constitueix un ultratge, bastit sobre falsedats notables, oprobiós i vexatori a la figura de Joanot Colom i Cifre.

Des d’abans d’editar-se el llibre, el vaig saludar en dos dels meus articles, un d’ells el primer de la sèrie Pau, Justícia i Germania. Fins i tot, m’hi he referit en molts de programes d’Ona Mediterrània, n’he divulgat les presentacions (aquesta setmana mateix) i l’he inclòs a la relació de lectures sobre la Germania de Mallorca. Per commemorar els 500 anys de la revolta i estimular el coneixement d’aquell episodi transcendental i poc conegut de la nostra història, entenia i entenc que no només és bo parlar-ne, sinó que, com més se’n parli, millor. Sempre he defensat que per massa pa no hi ha mal any. Tot i difondre arreu l’existència de la novel·la, el meu desacord amb el contingut em va decidir a estalviar-me fer-ne un article on emetre l’opinió. Com que l’autor s’havia interessat per conèixer-la, vaig optar per remetre-li en carta privada, dia 2 d’abril de 2021. Li feia avinent algunes indicacions amb l’esperança que, en el cas de fer-se una segona edició (cosa possible ateses les exitoses xifres de venda i les nombroses presentacions), el convidarien a eliminar incorreccions i fer excel·lir la novel·la. La seva resposta va ser, per a mi, decebedora, en tant que desaprofitava una oportunitat de millora i es refermava en un mantenella e no emmendalla. Em reconeixia que la pugna entre Pau i Colom era un invent seu en el marc de la llibertat de l’autor, admetia que potser havia seguit les fites de Quadrado, però que cas d’una segona edició mantendria la pugna de Casesnoves amb Colom. Amb tot, vaig defugir entrar en una polèmica eixorca entre amics1. Malgrat les discrepàncies, he continuat difonent les presentacions de la novel·la, sovint en veus amigues i prou qualificades. Al capdavall, la Llibertat d’Expressió no consisteix en dir allò que tu vols, sinó respectar allò que diuen aquells amb qui no estàs d’acord.

Encara que sembli incomprensible, l’autor es va nodrir de la historiografia més antiagermanada, ultraconservadora i reaccionària, la qual cosa constitueix una ingenuïtat i un desencert que el precipita al fondal de la injustícia. Tenia la convicció que el meu escrit, en l’àmbit de la privacitat i amb la confiança de l’amistat, era prou entenedor per fer que Antoni Rodríguez no fos un promotor més del maniqueisme guerracivilista, patentat, fomentat i perpetuat des del discurs dominant. No ha estat així. A les presentacions i entrevistes, l’escriptor ha perseverat en criminalitzar Joanot Colom amb falsedats notables, de manera injusta i, sobretot, innecessària, fins al punt de comparar Casesnoves amb Jordi Cuixart i visionar Colom repartint cops. Una imatge prou eloqüent del que projecta tota la novel·la: Casesnoves, un heroi, contra un dictador, violent i assassí; un Instador bo contra un de dolent. Casesnoves versus Colom.

Damià Pons i Antoni Rodríguez (Sa Pobla, 6 de maig del 2021)

He tocat amb les mans que la meva crida a la reflexió va ser una pretensió frustrada. Amb tot, fins avui, havia defugit entrar en messions. Tot hauria continuat així i la meva opinió no hauria ultrapassat el portal de ca nostra, però el coneixement d’un fet recent m’impedeix fer els ulls grossos. Persones implicades en la difusió històrica de la Germania m’han animat a visionar la presentació de la novel·la que va fer Damià Pons, catedràtic i professor de Literatura, dia 6 de maig de 2021, dins del cicle de Xerrades sobre les Germanies de l’Ajuntament de Sa Pobla2. Quan el presentador va expressar la seva sorpresa en veure el tracte que la novel·la dispensa a Joanot Colom, l’autor l’interromp i s’inicia un torn de rèpliques3. Això seria perfectament legítim si no fos que, primer el presentador i després l’autor, fan entrar en escena el meu nom i malnom sense que jo pugui mostrar el meu acord amb un ni el meu desacord amb l’altre, la qual cosa em fa sentir tan desvalgut com desemparat i m’obliga, ni que sigui per al·lusions, a respondre amb equitat en legítima defensa. M’han fet sortir a rotlle fora voler; callar, més enllà del meu descrèdit, seria consentir unes falsedats històriques greus. M’he vist forçat a la rèplica per vindicar no tant Joanot Colom com el principi bàsic de la presumpció d’innocència.

Pac qui deu. La meva opinió

Pau Casesnoves vist per Joan Lacomba

Pac qui deu és una novel·la del poeta i narrador Antoni Rodríguez Mir (Granada, 1960) que enalteix la figura de Pau Casesnoves. Des del seu lloc de feina, va sentir la necessitat de descobrir qui era aquell personatge que donava nom al seu Institut d’Inca i, amb una inquietud que mereix tots els elogis, el va voler rescatar de l’oblit, com a Instador que va ser de la Part Forana. La narració, emmarcada en els cànons dels cursos de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, està ben construïda formalment, amb una bona descripció del clima, dels estris i atuells de l’època, dels espais i dels personatges, parant esment a les descripcions físiques i als caràcters dels protagonistes, amb una trama argumental més que acceptable, amb uns diàlegs ben construïts i amb poquíssimes errades ortogràfiques o de picat4. És una bona narració fàcil de llegit, però no contempla una premissa fonamental de qualsevol novel·la històrica: la creació literària no pot trastocar la realitat dels fets.

Malgrat el bell marc, els personatges, la descripció dels fets i l’ordre cronològic que estableix, el relat m’ha decebut, des del punt de vista històric, ateses les falsedats que conté i, sobretot, la càrrega ideològica que, de manera excessiva i reiterada, l’autor hi aboca amb èmfasi. Enaltir la figura de Pau Casesnoves no requeria la criminalització de Joanot Colom. Al contrari, d’haver prescindit d’uns atacs tan innecessaris, la novel·la hauria assolit l’excel·lència. Segurament, la gent desconeixedora de la Germania que la llegeixi passarà molt de gust, però romandrà amb unes frases-consigna que profanen la veritat i estigmatitzen Joanot Colom. Em consta que alguns lectors s’han quedat amb el retrat d’un Colom psicòpata, ambiciós, sense escrúpols, dictador, violent, enemic a ultrança de Pau Casesnoves i assassí de Joan Crespí.

Els requisits bàsics d’una novel·la històrica

L’any 2014 Albert Sánchez Piñol, mentre redactava Vae Victus en ple èxit de la primera part de la novel·la, va definir de manera exacta les dues receptes que han de respectar els escriptors que vulguin arriscar-se a fer novel·la històrica, sense caure en ucronies ni precipitar-se en manipular la veritat:

1.- Ajustar-se sempre als fets amb rigor i dades documentals

2.- Circumscriure la fantasia i la creació als personatges ficticis

Atendre aquesta doble alquímia literària és la fórmula clau per tal que una novel·la mereixi el qualificatiu d’històrica i assoleixi l’èxit sense malmenar la veritat. Pac qui deu no aplica cap de les dues premisses i, en la meva opinió, no es pot considerar una novel·la històrica, perquè el relat està contaminat amb incerteses que l’autor incorpora, tot i ser coneixedor de les falsedats. Amb això, fa seu i amplia amb escreix el discurs maniqueu de Quadrado. El dolent, l’assassí, el sàdic, el criminal no és Carles V, ni Gurrea, ni el baró de Pedraforca, ni el seu ca de bou sense escrúpols, en Rafel; el dolent és… Joanot Colom! La quantitat d’invectives sense prova que apareixen, tant en boca dels personatges com del narrador de la història, validen els qualificatius que li va dedicar Quadrado. Per ser més exactes, ni Quadrado va fer tanta de sang amb Colom. Això no només és injust, no només és fals, el pitjor de tot és que era del tot innecessari per bastir la novel·la.

El guerracivilisme i la criminalització de Joanot Colom

Els atacs contra Colom comencen aviat a la novel·la Pac qui deu. El març de 1521 ja s’acusa de l’ànsia de poder del barreter i se li atribueix, en fals, no haver anat a informar Crespí en retornar d’entrevistar-se amb la Junta dels Tretze de València quan està documentat el contrari, amb la reducció del Consell a la Tretzena, la denominació Germania… Sense cap motiu, sense cap argument, es projecta una animadversió contra Colom a qui s’acusa diverses vegades de covardia (covardia Joanot Colom?) i es denigra sense fonaments: I en Crespí que es prepari! Me durarà dos parenostres. Massa tou. Cal fer sang! (pàg. 96), Tan valents com sempre. Valga-m Déu, els Coloms! (…), Són així de traïdors (pag. 99), Al barreter sols l’interessava el poder. Talment un tirà grec (pàg. 133). S’adjudica a Colom, a plena consciència de la falsedat, l’assalt a Bellver i li posen a la boca: Que el bombin, a en Crespí! (pàg. 107). No sols se li pengen accions que no són certes, sinó que se li embruta el llenguatge: ni per anar a cagar (pàg. 110), què putes vol? (pàg. 156), sempre malhumorat, En Joanot perdia la paciència amb molta facilitat (pàg. 156), Colom enfosquí en un excés de còlera, els seus ulls ombrívols i amenaçadors… llançaven guspires de ràbia (218), la caparrudesa d’en Colom (242)… Quan li demanen noves d’en Pau: I en Pau a bon lloc és. Qui sap si ha acabat per trair-nos i rendir-se al rei. Mort! Mort al traïdor! No importa trepitjar Mallorca. El farem penjar, si ho fa, Preneu aquest boig – cridava de manera furibunda l’instador (222). Com així aquesta teringa de falsedats? Com així tantes d’acusacions? Quan algú li feia nosa, com jo mateix, com en Crespí, o el matava o l’enviava als llops (pàg. 242, inserida dins la darrera i emotiva carta de Casesnoves a la seva dona).

Aquesta criminalització no és un fet esporàdic, sinó que amara tota la novel·la: si en Colom pren les regnes això acabarà en un bany de sang (pàg. 117), Si en Colom es feia amb el poder de la Germania, la sagnia resultant seria esfereïdora. La dona de Casesnoves l’avisa: T’hauràs de mantenir tan alerta del virrei com d’en Colom. Tots dos són capaços de ficar-te una daga per l’esquena. I el protagonista, Pere Negre, diu de Colom que És més xerec que una calabruixada. Cal anar més alerta amb ell que amb cent mascarats junts. I en Pau mirà els ulls d’en Colom i, en un home que va morir sense absolutament res (a diferència dels nobles i de Gurrea) hi divisà un llampec de cobdícia (pàg. 131) o Mallorca no es mereixia caure en mans d’un esbojarrat (pàg. 134). De la mà d’Antoni Rodríguez, Pau Casesnoves, tot el seu entorn i el narrador contra Colom al llarg de tot el relat!

Aquesta estructura, al meu entendre, és inadmissible per fal·laç i, com a afegitó, perquè aquest relat, a diferència de la intenció que manifesta l’autor, no enalteix la Germania de Mallorca ni Pau Casesnoves, sinó que els desqualifica. Una qüestió que cal tenir en consideració és el Jurament dels Agermanats. En concret, el punt quart deia: que los qui juraran la sancta Germandat ajudaran e afavoriran tan amichs com inimichs qui sian de la sancta Germanadat. Es fa prou evident que, amb tot el que escampen Casesnoves i tots els seus contra Colom, la profanació del jurament és absoluta. No només això, sinó que desfà l’aparença que el narrador de l’obra pugui ser un agermanat. Aquesta indefinició de la personalitat del relator es farà palesa, com veurem, en l’ús del terme rebel aplicat a les tropes agermanades.

Dictadura o diarquia?

Una nova contradicció és parlar tant de la dictadura de Colom com de la diarquia amb Casesnoves, perquè són termes antagònics. Colom i Casesnoves actuaren com un sol cos des del setembre de 1521 fins el juny de 1522 quan, coneixedors dels preparatius de l’expedició reial, veren clar que era imprescindible anar a la Cort de Valladolid5. Calia informar l’emperador que la Germania no anava contra ell, sinó contra els abusos i la corrupció dels nobles. Qui s’havia d’embarcar dels dos? Colom tenia l’experiència d’haver-se entrevistat amb la Junta dels Tretze de València, però això el comprometia davant de l’emperador. D’altra banda, Casesnoves tenia l’experiència d’haver-se entrevistat deu anys abans, el 1512, amb el rei Ferran d’Aragó. No hi havia dubte que Pau era el qui havia d’assumir el paper d’ambaixador de la Germania. L’acompanyaria Guillem Colom, cosí germà i home de confiança de Joanot, amb la qual cosa es fa evident que la decisió va ser acordada pels dos Instadors. Resulta contradictori parlar de diarquia si un sotmetia l’altre. Més contradicció és encara que, mentre al llarg de tot el relat Pau criminalitza Colom i afirma que no el pot veure, l’obeeixi i accepti anar a la Cort.

Està provat documentalment que Colom i Casesnoves varen anar sempre avinguts com un rellotge i lleials al jurament dels agermanats. Tots els pregons emesos com a Instadors, des d’octubre de 1521 fins a 30 de maig de 1522 (menys d’un mes abans que Casesnoves s’embarqui a intentar la mediació), els signen tots dos. Igualment passa amb les disposicions. Encara més coses documentades: qui fa la gran defensa de Joanot i Francesc Colom el 24 de gener de 1522, després de l’intent d’assassinat dels dos germans, fent una arenga des del pedrís de Sant Andreu, és Pau Casesnoves que es desfà en elogis dels seus companys de lluita, tant dels set assassinats aquell dia com dels dos únics supervivents. Com així, doncs, la novel·la criminalitza els Colom? Per enaltir Casesnoves? L’enemic de la Germania era Gurrea, eren els nobles, eren els mascarats i, en darrera instància, era l’emperador Carles V. Accentuar el guerracivilisme va ser l’estratègia de Quadrado que, dissortadament, varen fer seva la majoria dels historiadors locals del XIX i del XX, amb l’honorable i sàvia excepció de Cosme Bauçà que la rebutjà, amb contundència, emparat en deduccions argumentals prou solvents.

L’acusació d’assassinat de Joan Crespí

Colom (1841) i Crespí (1870) proclamats fills il·lustres de Palma

La novel·la també va bandera de la mort de Joan Crespí, atribuïda per Quadrado a Joanot Colom, primer, i a Francesc Colom, després, en ambdós casos sense cap fonament6. L’acusació s’acarnissa amb reiteració de manera coral i persistent (pàgs, 145, 147, 169, 171, 182, 242…) com si dir-ho moltes de vegades ho fes fersemblant. Pere de Sant Joan dirà: Vaig acollir a ca meva en Joan Crespí i el petit dels Colom el matà davant meu (pag. 169) i en Francesc, covard (?) és l’assassí despietat. L’assassí que no havia dubtat a matar fins i tot en Joan Crespí per tal de facilitar l’ascens del seu germà Joanot (pàg. 171). I qui diu tot això? Qualque mascarat? No. Ho diuen els agermanats i, reiteradament, el narrador. Després de covard, dirà d’ell que els únics mèrits militars que se li coneixen eren la brutalitat amb que actuava com a cap d’una colla sanguinària (pàg. 220). Colla sanguinària? Curiosa similitud amb la diabólica secta colombina que deia Quadrado.

Algunes falsedats històriques més

* El juny de 1522, en la preparació de l’expedició per sotmetre Mallorca (pàg. 178), es diu que l’illa pateix una revolta com València en el passat. En tot cas, en el passat, en el present i en el futur, perquè Xàtiva i Alzira no caurien fins el mes de desembre de 1522.

* L’edicte de l’emperador datat a Worms dia 30 de març de 1521, reclamava tornar a l’obediència de Gurrea, però no advertia de cap càstig exemplar (pàg. 209). Aquesta amenaça de Carles V apareixerà a la carta que va enviar dia 24 de gener de 1523, quan va rebutjar les claus dels agermanats que robaria Gurrea al poble de Mallorca.

* Alonso Enríquez de Guzmán, un altre personatge històric rellevant, no va abandonar mai l’exèrcit (pàg. 260). Al contrari, va tenir una activa carrera militar i va destacar a Perú, al costat de la família Pizarro. Fins i tot va escriure la seva biografia (ocultada per Quadrado) que desfà totalment la covardia de Joanot Colom. Alonso Enríquez de Guzmán va ser qui el va detenir el mes de febrer de 1523 i descriu la deposició de les armes de Joanot Colom com a pròpia d’un cavaller7.

* Es minimitza l’assalt a Bellver de juliol de 1521 quan va ser l’acció més revolucionària de la Germania, prou documentada amb descripcions de com els agermanats s’enfilaren per poder-hi entrar, gràcies a l’ús de bombardes, i com, en l’enfrontament, mataren el substitut de Gurrea, Pere de Pacs. No just es rebaixa la importància d’aquella acció, sinó que s’atribueix en fals a Joanot Colom que ni tan sols hi era, quan els agermanats que lideraren l’assalt estan documentats i són prou coneguts.

* En contrast al poc relleu de la presa de Bellver, es magnifica l’entrada a l’Almudaina del mes de juny de 1521, amb el relat afegit d’una hipotètica evasió de Gurrea quan aquest era a Eivissa ja feia dos mesos.

* També es diu que en Colom va ser ajusticiat a Bellver (pàg. 267), quan està documentat que va ser esquarterat a la Porta Pintada.

* La novel·la no ha tengut en compte alguns aspectes fonamentals sobre Pau Casesnoves. Per exemple, el plet que estava en curs contra ell en aixecar-se la Germania, a partir de la documentada acusació del Sindicat Forà per haver malversat doblers públics, arran de l’ambaixada per entrevistar-se amb Ferran d’Aragó l’any 1512. Tampoc no fa esment a les acusacions del notari Pere Antich de Palma i del paraire Martí Faria de Muro, de dia 17 de desembre de 1522, en compliment de la reial ordre dictada el 28 de novembre per l’emperador al virrei de València, que determinaren l’execució de Pau Casesnoves, condemnat per predicador, rebel i heretge. És molt interessant llegir les imputacions dels tretze testimonis sobre l’excel·lent relació que hi havia entre Pau i Joanot8. Ves per on, és a Pau Casesnoves a qui la majoria de testimonis consideraven responsable de la caiguda de Crespí, a instància del consell celebrat a Sineu la primera setmana de setembre de 1521 (setmanes abans de la reunió de Sant Francesc a Ciutat). És legítim no introduir elements que puguin posar en solfa l’hagiografia que es pretén. Allò que no és legítim és transferir responsabilitats. Allò que no és legítim és que, mentre s’exclouen documents que malmenen la figura de Casesnoves, s’inventin informacions sense prova per a desacreditar Colom ni que se li imputin falsedats.

Palau Reial de València on declararen els mascarats contra Casesnoves

Breus consideracions sobre el llenguatge

Tot i la reconeguda excel·lència ortogràfica i la qualitat expressiva de la novel·la, el llenguatge delata anacronismes. Des d’expressions recents (és el que hi ha, la situació se’ns vagi de mare, vos ajut, pare?…), fins a usar terminologia inexistent. El toc de queda (pàg. 57) és un castellanisme que no apareix en català fins entrat el s. XX, per substituir el toc del seny del lladre. Igualment extemporani resulta l’ús de la paraula xueta (pàg. 138), mot que apareix localitzat per primera vegada l’any 1688, més d’un segle i mig després de caure la Germania, durant la qual, despectivament, als jueus els hi deien marrans. El crit de La justícia és a les armes (pàg. 74) només apareix documentat en l’original llatí. Tampoc sembla coherent utilitzar l’expressió Germania abans del retorn dels enviats a València el març de 1521 (pàgs. 35, 44 i 45). Més discutible pot ser afegir quarts a les fases de la lluna quan, en el llenguatge popular de la pagesia, es diu encara el creixent i el minvant.

Quant al llenguatge, els aspectes segurament més controvertits són la contradicció i la inseguretat a l’hora de definir qui és el narrador. Més d’una vegada i segons l’escenari es confon el narrador amb alguns dels personatges de l’acció. En general, sembla que està escrit des de la trinxera ideològica de la Germania, però quan parla de les naus rebels (207) o de L’exèrcit rebel (211), aplicat a les tropes agermanades, utilitza el vocabulari dels reialistes. Això fa que no estigui prou aclarida l’òptica del narrador, perquè atès el guerracivilisme i el maniqueisme entre bons e mals, no es pot considerar com imparcial; neutral ni tan sols.

Allò que no hi ha a la novel·la

Les persones amb un mínim coneixement de la Germania trobaran a faltar un elogi de la dignitat de la revolta i, almenys en els episodis de les grans gestes, una valoració de reconeixement a aquella lluita justa i noble. També caldria haver posat molt més èmfasi en enaltir la quitació (qualificada de santa per Pau Casesnoves i Joanot Colom), la supressió dels imposts, l’alliberament dels esclaus… Tot plegat fa que es mitifiqui Pau Casesnoves mentre que, en canvi, roman esvaïda la rellevància de la Germania.

Una altra qüestió que no es tractada, almenys amb la força i la determinació que reclama, és la repressió. Un exemple és no fer cap esment als més de cent agermanats penjats a Inca i a Binissalem, després de la batalla del Rafal Garcès (pàg. 235). No just això, sinó que aquest capítol sobre l’enfrontament acaba amb la satisfacció dels vencedors: el bisbe Pont va resar junt amb l’exèrcit reialista i tots cantaren un tedèum d’agraïment a Déu.

Convidades finals a la reflexió

* En el moment que escric aquesta crítica, l’Ajuntament de Felanitx té en curs la proposta de proclamació de fill il·lustre del poble. Com que Antoni Rodríguez va ser el procurador del nomenament de Pau Casesnoves com a fill il·lustre d’Inca, no cal explicar-li quin és el protocol quant a la justificació dels mèrits front a la figura d’un fiscal, amb la funció d’advocat del diable. Es tracta d’un procés fràgil i sotmès als avatars polítics, sobretot quan es tracta d’honorar una persona tan criminalitzada com Joanot Colom. Doncs bé, Antoni Rodríguez amb la seva novel·la brinda una arma perfecta a qui vulgui impedir la proclamació. Ha posat a disposició pública la descripció del gran líder de la Germania com a esbojarrat, covard, traïdor, assassí… Amb aquestes consideracions, qui votaria a favor? Aquest atac, obligarà a tenir preparada una rèplica que faci veure que les acusacions sense prova només són insults.

* Resulta prou evident que corregir tot quant s’ha assenyalat seria molt bo de fer, per part de l’autor, en un exercici positiu d’autocrítica; rectificar és de savis i tancar-se en banda multiplica l’error. Una novel·la històrica no pot falsificar la història. Fer veraç el relat abelliria la narració i esdevindria una novel·la excel·lent, perquè potencialment ho és. Antoni Rodríguez, a les entrevistes, surt a camí de qualsevol pregunta crítica amb l’argument que no és historiador, com si això el fes de mel i sucre. La condició d’escriptor no eximeix de l’obligació de respectar la veritat històrica ni es cap butlla que autoritzi a envilir i demonitzar Joanot Colom (ni a ningú). Dignificar l’ofici d’escriptor, en parlar de personatges històrics, obliga a respectar la veritat i, lluny d’imputar falsedats, a atendre el principi democràtic de la presumpció d’innocència. No només no ho fa, sinó que ni tan sols aporta la més mínima prova que justifiqui cap de les acusacions que fa. Tot en línia amb el concepte de Justícia hispànica més recent.

* Tant la resposta a la meva carta (vg. la nota 1) com el rebot a la sàvia observació de Damià Pons són dues reaccions desafortunades. Afirmar que la criminalització de Joanot Colom és una llicència, em sembla lamentable. Una llicència? On s’ha vist mai! Ultratjar, calumniar, injuriar i difamar Joanot Colom a plena consciència és, dit ras i curt, intolerable per qualsevol persona que defensi els Drets Humans; en cap cas es pot situar sota el paraigües d’una llicència literària. El maltracte cap a Joanot Colom, l’atribució d’un llenguatge barroer que el degrada i les falsedats que se li imputen invaliden el caràcter històric de la novel·la. Dissortadament, això no ho pot endevinar mai qui no tengui un coneixement mínim de la Germania, perquè no sabrà constatar que s’incompleixen les dues condicions descrites per l’escriptor Sánchez Piñol: veritat i rigor sobre els personatges reals i llibertat imaginativa només sobre els personatges de ficció.

Coda…

Quadrado, per rebatre Pere d’Alcàntara Penya, atesa l’evidència que la Germania començava a rebre suport popular i que la revolta contra l’abús ja es reconeixia com a causa justa i noble, des de 1870 fins a la mort, va centrar els atacs contra Colom; el clàssic i exitós divide et impera. Quadrado va despullar d’ideologia Joanot Colom i el va acusar de lladre, de violador, de sacríleg i de gran criminal, cosa que ja havia fet abans amb la figura de Simó “lo Tort” Ballester, heroi de la Revolta Forana de 1450. Ni en aquest cas ni en el de Colom, mai no va aportar cap prova documental. En canvi, va rebutjar parlar dels fets honorables documentats de l’Instador: proveir blat al poble, suprimir imposts abusius, rebaixar el deute públic, respectar el dret d’asil… Resulta evident que l’Instador, des de la partida de Pau Casesnoves i durant els darrers nou mesos de resistència, es va trobar més sol que la una, en les batalles de Son Fornaris, del Rafal Garcés, en la defensa de Palma… Objectivament, Joanot Colom, alliberador dels esclaus i lluitador per les llibertats fins a la mort, a qualsevol altra cultura (començant per la dels conqueridors coetanis de ponent que enalteixen genocides com Hernán Cortés o Francisco Pizarro), seria un referent com el gladiador Spartac. Colom va ser un defensor de la terra. Quadrado ho va veure clar i, per això, va orientar el seu discurs en criminalitzar la seva figura i polititzar-la. Retreia que els progressistes liberals haguessin enaltit Colom l’any 1841 i, després, el 1870, els republicans vindicassin Crespí. A partir d’una divisió simplista entre moderats i radicals (això quan l’assalt a Bellver i a la Llotja va ser durant el mandat de Crespí), va patentar un esquema, validat acríticament per la majoria d’historiadors del s. XIX i primeria del XX, que encara ara fa part del discurs dominant.

Tanmateix, Casesnoves, Crespí i Colom, els tres Instadors del Poble i del Bé Comú, tenien els mateixos objectius, la mateixa lluita contra els abusos dels senyors, contra la corrupció i l’espoliació, tots tres cridaren el iust est in armis. Joanot Colom, a més, com publicà Cosme Bauçà, cridava Pau, Justícia i Germania! Sense por ni covardia, era conscient que la defensa dels drets i de les llibertats exigia la dignitat de lluitar fins a la mort. Per això mateix, per pur respecte i afecte, des de l’òptica dels agermanats, ningú no hauria de fer el joc a la historia oficial dels vencedors. És segur que hi va haver dissensions internes, però si Quadrado responsabilitza Joanot Colom de tots els mals no l’hauríem d’imitar. Per qualque cosa, la historiografia més antiagermanada, la potenciada des dels mecanismes de poder, s’aboca a les totes contra Colom, sense treva i de manera salvatge. Si algú dubta que Colom va ser la víctima principal només ha de rellegir la sentència pública i imaginar la sàdica execució. És al mal govern i no a Colom a qui hem d’acusar si ens volem proclamar agermanats. Prou vexacions patiren, prou repressió, amb tortures i assassinats vergonyants, per haver de criminalitzar les víctimes. Prou que ja ho han fet els mecanismes de poder. Contra aquesta història, imposada des de l’absolutisme, allò que cal és dignificar uns màrtirs que defensaren la nostra terra i la nostra gent. No hem d’imposar criteris, sinó combatre falsedats gegantines que, encara ara, imperen a l’Acadèmia i que, dissortadament, brollen en veus dels qui hauríem de defensar els valors de la Germania aferrissadament.

Antoni Rodríguez, en el seu lloable i meritori intent de fer visible la poc coneguda figura de Pau Casesnoves, ha caigut en la temptació de fer seu el discurs dominant i ha validat i multiplicat l’oprobi contra Joanot Colom i, amb ell, de la Germania de Mallorca en plena commemoració del mig mil·lenni orientada a fer justícia històrica. Enaltir Casesnoves no requeria demonitzar Colom. Per això, ara en públic i forçat en torn de rèplica, mantenc la invitació a l’autor de la novel·la a situar-se a la trinxera que li correspon, decantar-se de la ignominiosa criminalització i assumir l’exercici del punt quart del Jurament dels Agermanats.

Aquesta és la meva opinió. Salut i Germania!

…et da capo

Dat a Felanitx, poble de Joanot Colom, dia 14 de maig de 2021

 

NOTES

1 Des d’aquí, faig autorització expressa a Antoni Rodríguez a publicar la meva carta i la seva resposta.

2 L’Ajuntament la té a l’abast. La podeu escoltar i veure a l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=49RtgXahnc8&ab_channel=AjuntamentdesaPobla

3 En concret, Damià Pons indicava que, de Colom, se’n parla massa (bèstia negra, autoritari, intrigant, no té cap mania ni una, té un afany de concentració de poder, un incompetent militar…) i m’ha sorprès. La rèplica d’Antoni Rodríguez va ser: això és una llicència que m’he permès. Coment la resposta en una de les reflexions finals.

4 Un èxit de l’editorial i de la correcció de Bartomeu Abrines.

5 En propers capítols de Pau, Justícia i Germania, tenc previst parlar de manera monogràfica sobre Joan Crespí, Pau Casesnoves, Jordi Moranta i Joanot Colom, amb nombroses aportacions inèdites, com és ara, el parentiu i la complicitat entre Moranta i Colom.

6 És Quadrado i únicament Quadrado qui, sense cap prova ni cap document verificable, atribueix la mort de Crespí a Joanot Colom l’any 1860 i al seu germà Francesc a partir de 1870. Els autors que ho han escrit posteriorment ho han fet a partir de l’atribució de Quadrado. Vg. https://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/pau-justicia-i-germania-xii-qui-va-matar-joan-crespi/

8 Pese a que la figura del instador Joanot Colom no era el objeto principal del interrogatorio, dada su condición de máximo dirigente de la Germanía desde fines de 1521, dado su parentesco con el acusado Guillem Colom y también su estrechísima relación personal e ideológica con Pau Casesnoves, no resulta extraño que sea él uno de los principales actores del drama narrado a coro por los trece testigos. Pablo Pérez García i Sergio Urzainqui Sánchez a Testimonios de la Germanía de Mallorca, Universitat de València – Arxiu del Regne de València

Aquesta entrada s'ha publicat en BATUSSES I POLÈMIQUES, el 14 de maig de 2021 per Bartomeu Mestre i Sureda

LES ILLES, AVUI (notes al debat del Born)

Deixa un comentari
Els dies 2 i 3 de maig, el Born Centre Cultural va organitzar, per iniciativa del seu director, Quim Torra, i gestionat per Xevi Planes i Joaquim Vilarnau, un programa d’actes dedicats a les Illes Balears i Pitiüses. A més d’un concert i una representació, se celebraren dues taules rodones. La primera, Cap on van les Illes Balears i Pitiüses, moderada per Antoni Lluís Trobat, integrada per Biel Barceló, Isidor Marí i jo. La segona, Pensar el país des de les Illes, moderada per Ferran Pisà, va reunir Melcior Comes, Guillem López Casasnovas i Biel Majoral. Al capdavall, ambdues taules coincidiren en orientar-se a analitzar el present i el futur de les Illes, en funció de la consulta convocada al Principat de Catalunya.
*     *     *
Foto superior de Carles Domenech (UH i DdB), foto inferior facilitada per Antoni L. Trobat

*     *     *

Uns dies abans de l’encontre, Antoni Lluís Trobat ens va fer arribar als ponents de la primera taula una proposta amb les tres preguntes que ens faria; la darrera molt més densa que les primeres. Sempre que em conviden a parlar en públic procur preparar les intervencions. Crec que és una manera de correspondre la confiança, d’atendre els assistents amb respecte i, sobretot, d’evitar que una mala improvisació capgiri el sentit de les paraules. Per aquest motiu, vaig preparar les respostes que trobava més oportunes a cada pregunta, tot i ser conscient que, en tractar-se d’una taula rodona hauria de ser molt flexible, tant per no repetir aportacions dels altres ponents, com per rebatre possibles divergències d’opinió.

Com sempre i com se sol dir: uns comptes fa l’ase i uns altres el traginer. El lloc, la sala Moragues, tot i estar molt ben dotat quant a estructura, allunya el públic de l’escenari i refreda el clima. Un altre factor va ser que el moderador, esplèndid en el seu paper, em concedí la primera paraula de cada pregunta (a la tercera vaig sol·licitar invertir l’ordre) i això era un condicionant per a tots. En el meu cas, perquè veia temes sense tractar que ja no podia afegir i, en el cas dels altres, perquè jo marcava una via quan podien preferir-ne una altra. En tot cas, allò que va condicionar més el debat va ser el temps. En menys d’una hora, les diverses exposicions varen semblar tres monòlegs, amb poques rèpliques i, sobretot, sense possibilitar als assistents d’encetar un torn de preguntes que es va diferir fins al final de la segona taula rodona i, per tant, va rebaixar l’esponteneïtat i el ritme de les preguntes i dels suggeriments. La limitació del temps va encarcarar també les idees que, expressades sovint de manera telegràfica i sense explicar, podien ser mal interpretades.

La crònica que va publicar la premsa l’endemà (1) va ser tan sintètica que he considerat oportú transcriure les meves notes. Excepte una rèplica de disconformitat a Biel Barceló (va dir que el seu objectiu era “un estat propi balear”) i una altra a Isidor Marí (ell, per defensar la unitat d’acció contra el mal govern, va criticar les accions individuals i jo vaig voler recordar que també moltes mosques maten un ase), allò que ara podreu llegir és tot el que vaig dir, però sobretot tot el que havia preparat i no vaig poder dir. És cert que algunes qüestions (la descripció del panorama polític actual, la ficció de la majoria absoluta del PP i d’altres) varen ser tractades pels diversos ponents de les dues taules i, per tant, tot i la fredor descrita de l’espai, la majoria dels assistents, especialment els no illencs, en acabar varen dir que havien captat la situació, les diverses estratègies i, amb alguns acords i alguns desacords, es mostraren satisfets amb les exposicions.

Antoni Trobat (I): Prenent en consideració que la identitat primera és la merament insular, a les Illes, i que el concepte de balearitat no ha acabat de quallar, com s’haurien d’articular, si és que ho han de fer, internament, les Illes Balears i Pitiüses, en el futur? Quines vies, a nivell de model estructural, caldria prendre si es vol superar i millorar el model de l’autonomia del 83?

La cosa bona és que, encara ara, més de trenta anys després, no s’ha aconseguit l’efecte de balearització uniformitzadora que alguns pretenien. Cada illa manté la personalitat i, excepte IB3 (PP3), ningú no diu “som balear”. Quant al model institucional, derivat de l’esquifit Estatut d’Autonomia vigent, cal valorar que la pretensió intermitent de carregar-se els Consells Insulars no sembla viable, perquè els mateixos que ho proposen solen recular aviat. Ara bé, de cara al futur, això genera un problema de relacions, més enllà de les Illes, als qui defensam l’objectiu d’una República Federal Catalana, perquè sembla absurd i poc operatiu pensar que cada illa hagi de tenir estructures per a relacionar-se amb els altres territoris de la nació i, simultàniament, és difícil pensar en un conjunt orgànic de relació que arreplegui totes les illes. Aquest problema no el té, per exemple, el País Valencià. En el nostre cas, hi ha moltes de qüestions que en el seu dia generaren controvèrsia i que és molt possible que ressuscitin i, molt possiblement, no en la mateixa direcció ni amb les mateixes solucions: la representativitat, la proporcionalitat, la paritat, la paritat corregida… Com harmonitzar-ho? La diferència del valor del vot és enorme. El cas de Formentera, clau en dues ocasions a l’hora de decidir el govern autonòmic, és un exemple de la dificultat d’establir fórmules de respecte. En tot cas, l’estructura orgànica interna de les Illes no em preocupa tant com el model d’estat i això, com a conseqüència de l’esquarterament que patim, està molt verd. És paradoxal que ara mateix el PSOE proposi un estat federal espanyol quan els únics que en tenim experiència i tradició (fins i tot de confederalisme) som els catalans. D’aquí la meva confiança en una República Federal.

Antoni Trobat (II): Quins punts o qüestions considerau innegociable que el futur govern de la república principatina ha de tenir present respecte les seves relacions amb les Illes Balears a partir del dia després de la secessió? I a la inversa?

Cal entendre la pregunta en el sentit de les relacions entre una República independent i unes illes encara dependents. Bé, mai no hauríem de parlar, abans d’una negociació, de condicions sine qua non. A diferència dels qui sempre diuen que “no quieren y no pueden”, els catalans som socràtics, pactistes i la nostra cultura és la de l’entesa. Ens cal parar esment a l’evolució de les coses. Ara mateix, per exemple, és molt interessant llegir els esborranys en curs de la Constitució catalana. Cal recordar, amb més indignació que resignació, el text reformat i després retallat de l’Estatut del Principat i veure si els actuals redactors tindran més cura de deixar obertes dues portes claus que, en el futur, no obliguin a reformes traumàtiques. La primera porta seria la definició de la nació catalana o, si ho voleu en sentit contrari per raons d’estratègia, una indefinició prou intel·ligent per permetre, amb retxilleres legals, la incorporació sense dificultats dels territoris que per raons de llengua, de cultura i d’història som part del mateix país català (sí, en singular). La segona és la facilitat en la concessió de la nacionalitat catalana als qui, fent part d’aquesta cultura, així ho reclamin, resideixin o no el territori. Aquest fet no és menor, perquè confereix un estatuts jurídic que exigeix un respecte a la normativa internacional, tant si som o no de la Unió Europea. Que ens cal reclamar més al primer govern de la República Catalana? Doncs tot allò que rep el Quebec de França: suport a la llengua i a la cultura (ajuts a l’edició, a la discografia, als concerts, al teatre…). En matèria de ràdio i televisió, possiblement hi sortirem guanyant amb els canals internacionals. Ara bé, allò que crec més important és el flux d’intercanvis econòmics (turisme, transports…). Qui dubta, per posar un exemple molt concret, que la dependència que patim de l’aeroport de Madrid millorarà amb un aeroport internacional a Barcelona?

Antoni Trobat (III): Quina hauria de ser l’estratègia a seguir a partir d’ara per part del sobiranisme civil i polític de les Illes Balears i Pitiüses i quines febleses i oportunitats hi detectau? (manca de projecte del centre-dreta autocentrat, unitat de l’esquerra nacional, implicació classe empresarial…)

Hem provat totes les estratègies que hem pogut que no són totes les possibles. A les Illes ens hem hagut de circumscriure al condicionament d’enfrontar un bloc de progrés al bloc monolític de la dreta. No hem tingut oportunitat d’optar al model del País Basc ni al del Principat, on s’han pogut provar blocs tant en clau social com en clau de país. De fet, els qui mostraren el camí varen ser el PP i el PSOE a Euskadi amb un pacte ultranacionalista (ells en diuen constitucionalista), que actualment mantenen contra natura a Navarra. Objectivament, al Principat l’experiència del Tripartit no va ser bona, com no ho varen ser els Pactes de Progrés a les Balears. En canvi, tot i la crisi econòmica d’aquests anys, ha estat ara, amb una entesa no governamental entre CiU i ERC, quan més s’ha impulsat l’aspiració sobiranista.

Quant a febleses i punts forts, cal recordar que la diferència entre un pessimista i un optimista és que el primer, davant d’una oportunitat, només hi veu els perills, mentre que el segon, enmig d’un conflicte, hi veu l’oportunitat. Una de les febleses que veig més empipadores és la indefinició. Qui som? D’on venim? Cap a on volem anar? Entre els qui es proclamen nacionalistes hi ha de tot, però el pitjor és l’ambigüitat. Es pot ser nacionalista de Mallorca? Existeix el País Balear? Amb el gentilici i la pertinença nacional, talment com va passar els anys 70 del segle passat amb el nom científic de l’idioma, quan, per no plantar cara a la intoxicació que escampava la premsa amb articles i cartes de manipuladors o d’indocumentats, es jugava amb eufemismes (llengua pròpia, materna, nostra, vernacle, mallorquí…) o quan fins i tot Francesc de B. Moll titulà el seu llibre de text La llengua de les Balears, ens cal un crit com el de Josep Maria Llompart: català! català! Català! Cal parlar clar i fer evident la catalanitat esquarterada i usurpada. Els qui parlen sense por i amb convicció es guanyen el respecte. Tant si es vol com si no es vol, som i serem gent catalana!

D’oportunitats, en tenim a rompre. Cal recordar la profecia d’Heribert Barrera, en referir-se al punt sense retorn. Explicava amb tres referents el moment que el procés d’emancipació ja no tindria marxa enrere: el dia que al camp del Barça es cridi independència, que el President de la Generalitat sigui sobiranista i que la societat civil faci de motor i passi davant dels partits polítics. Si en el Principat hi ha l’Assemblea Nacional, a les Illes tenim l’Assemblea de Docents que ha passat davant dels partits i dels sindicats i ha comptat amb un suport de la ciutadania en una mobilització mai vista. Per això molesta tant la participació ciutadana, per això s’intenta dinamitat l’associacionisme i pr això no ens ha de preocupar que els partits polítics perdin protagonisme i que el guanyi la ciutadania. Ben al contrari, perquè la independència no ha estat cosa mai de cap partit polític, sinó del poble! Avui allò que mou i commou més ja no són tant les sigles com les persones compromeses que prediquen amb l’exemple i brinden referents: Miquel Barceló, artista, Pep Guardiola, esportista, Lluís Llach, cantant, Vicent Partal, periodista, Xavier Sala Martín, economista, Isabel-Clara Simó, escriptora, Santiago Vidal, jutge, i tants d’altres! Aquestes icones, lluny dels personalismes, desfan els subterfugis i l’ambigüitat de les organitzacions afectades per la malaltia del clientelisme.

La proclamació de la República Catalana generaria, a la resta del territori nacional, una referència permanent que abocaria els efectes mirall, dominó i dinamita encadenats. Això voldria dir, emmirallar-se en l’evolució dels esdeveniments al nou estat en tots els aspectes. Catalunya ja és punta de llança en moltes de matèries i és palesa l’admiració de la ciutadania de les Illes, per exemple, en investigació sanitària, innovació empresarial, capacitat emprenedora, polítiques comercials, educació universitària, expansió internacional… I ho és, fins i tot quan viu immersa en una greu crisi econòmica i malgrat els obstacles que la mantenen subjugada i limitada. En la confiança dels valors de la cultura de l’entesa, qui dubta que els empresaris illencs i valencians tan hostils a Barcelona i tan submisos amb qui els explota, quan facin comptes trobaran la mateixa solució que, fa poc més d’un segle, l’any 1905, descobriren els mercaders de Bergen; un cas que s’estudia a les universitats. Aquells empresaris mantenien el suport a Suècia, amb promeses de millores de tipus federal, però en veure que no els concedia les competències d’estat i que la societat civil no acceptava terceres vies, s’afegiren a la mobilització ciutadana, vertadera artífex de l’alliberament. És d’esperar que els hotelers i industrials veuran que la independència no només els convé, sinó que, amb el referent de la República Catalana, també és possible. Si algú vol creure que, per evitar la temptació, Espanya tractarà millor als valencians i als illencs… santa innocència!. D’on surten els recursos per fer aeroports sense avions i línies de tren sense passatgers? Dels imposts i dels peatges! Espanya, sense el Principat, es veurà impel·lida a augmentar les taxes fiscals que avui per avui són les més altes del món civilitzat. L’abús fiscal és, percentualment, molt superior a les Illes que al País Valencià i el Principat, els tres punts que, per força i en conjunt, són el gran sponsor d’Espanya.

Què hem de fer, des de les Illes, les persones conscients? Com a primer objectiu, convenient i necessari, foragitar l’actual govern del PP i anul·lar les disposicions que han fet recular la llengua, la cultura, la identitat i l’exercici dels drets civils. Què hem d’aportar i reclamar, des de les Illes, a l’actual procés? El primer que cal és animar la ciutadania de la Catalunya estricta que no defalleixi ni un dia en el seu esforç, en aquest procés tan esperançador. Que superin els entrebancs de la consulta, que refermin la voluntat d’emancipació i que proclamin l’estat català. Que ho facin com més aviat millor, però sense perdre de vista que la nostra cursa és una marató i no una efímera flamarada. Que evitin caure en la temptació de pensar i, menys encara, de dir “o ara o mai”, sinó “ara i sempre”, perquè la nostra lluita a favor de les llibertats ve de molt enrere i no té data de caducitat. Que fomentin des d’ara, sobretot en culminar el procés, intercanvis culturals, comercials i econòmics amb el País Valencià i amb les Illes Balears i Pitiüses. Que parlin clar i català. Que mantinguin sempre el mapa complet sense esquarterar de la nació catalana. Que aprenguin de la història. Que treballin per unificar la simbologia nacional (festes, himnes, banderes, mapes…). Que evitin caure en les provocacions que hi ha i que, a mesura que s’aproximi la consulta, s’incrementaran. Que vigilin les endemeses ens faran i els paranys que ens obriran. Que no s’esverin amb les amenaces ni amb les sentències colonials. Que activin les respostes i les mobilitzacions en defensa dels drets civils. Que es mostrin especialment solidaris, molt especialment, amb les iniciatives que s’adoptin tant al País Valencià com a les Illes Balears i Pitiüses, des d’on hem d’evitar romandre només a l’expectativa per a ser emprenedors i molt més actius.

QUATRE NOTES PER A AMPLIACIONS O RÈPLIQUES

  • No ens hem de voler enganyar ni enganyar ningú. Aquestes dues taules rodones no són representatives de la realitat actual i la pluralitat ideològica de les Illes. Entre els sis ponents i els dos moderadors, no hi ha cap dona i, segurament, tampoc no hi ha cap votant del PP que disposa de majoria política a les principals institucions. Vull posar l’èmfasi en això de la “majoria política”, perquè de cap manera hem de tolerar que s’atribueixen una majoria absoluta totalment fictícia. Sobre el cens electoral de l’any 2011, va votar un 59%, és a dir un 41% no ho va fer. D’aquest 59%, el PP va obtenir el 46%, és a dir que, a banda que la majoria de votants no votaren PP, representen poc més del 25% dels electors. Si valoram que la xifra d’habitats era 1.102.ooo i que el PP va obtenir 194.000 vots, veurem que més de 900.000 persones no els votaren. Només a Mallorca, entre la Lliga, Convergència, Esquerra Unida i ERC, arreplegaren més de 40.000 vots que, per la imposició del llistó del 5% que cap dels quatre partits va assolir, varen ser paper banyat i condemnaren els seus votants a fer part d’una ciutadania silenciada. Dit ras i curt, la majoria absoluta a la qual fan apel·lació constant, magnificada per la llei d’Ont, és una mentida i només l’arrogància els fa presumir de ser com el rei sol. La matemàtica, però, és caparruda i l’oposició faria bé de recordar on s’ubica realment la majoria social.

  • Vius amb decebre falses expectatives. Ens movem amb la fita de la votació (i les alternatives d’una proclamació unilateral o d’unes eleccions plebiscitàries), però no hauríem de convertir la consulta en una obsessió malaltissa i caure en l’error de mirar el dit quan ens assenyalin la lluna. Vius amb només veure el llumeneret blau de les rondalles, perquè hi ha fondals pel camí. A l’altre cantó de la consulta hi ha un factor gegant en contra: la gran involució. Espanya té un manual de guerra molt antic. En Maura reclamà concedir competències a Cuba per impedir-ne la independència. Amb fons reservats, el govern espanyol va enviar Lerroux a fomentar la dialèctica esquerra-dreta per evitar la unitat del catalanisme. La llei de Jurisdiccions de 1906 és escopida a la de Símbols del govern de les balears. El 1934 es reclamà que a les Illes no arribàs Ràdio Barcelona i ara tallen TV3. L’anunci d’espanyolitzar Catalunya és tan cíclic a la història com l’espoliació fiscal, les magarrufes en les balances fiscals, l’ofegament econòmic de les comunitats catalanes, les actuacions judicials contra la immersió, les interpretacions restrictives de les lleis, la doble mesura de tractar els casos de corrupció i les sentències clarament de tipus colonial. D’ençà de la restauració borbònica de 1975, la tasca uniformitzadora i jacobina no ha minvat. Gallardón, Wert, De Guindos i els seus corifeus de València i Palma, no fan altra cosa que seguir el clàssic manual de guerra.

  • Aquesta involució és antiga en el cas del País Valencià i més recent, però d’alta intensitat, en el cas de les Illes Balears, però afecta també molt directament la Generalitat de Catalunya, sotmesa a constants retirades de competències i anul·lació d’iniciatives (fins i tot les orientades a sanejar la crisi). No només es recula cap a un neocentralisme jacobí, sinó que afecta de ple els drets civils i, per tant, també el model social dels ciutadans espanyols en molts d’aspectes. Les modificacions en matèria judicial faran que la Justícia sigui un privilegi dels rics. Els retalls socials i la inaplicació de la llei de dependència perjudiquen els més febles. La restricció del dret a l’avortament, la lectura restrictiva de la llei de memòria històrica, les actuacions del fiscal general i del tribunal constitucional o les manipulacions que ens imputen el major deute econòmic, són proves que conformen les parets mestres d’un estat reaccionari que ens retalla drets civils, ens usurpa drets lingüístics, en espolia econòmicament, ens subjuga culturalment, ens etnocida la identitat, ens esquartera nacionalment, ens destrueix territorialment, ens sotmet policialment… Aquest panorama és tan cert i tan bo de demostrar que no cal anar amb subterfugis.

  • Com que la dreta no té ideologia? Qui ho diu, això? I tant! Ben igual que l’esquerra. I, com és ben sabut, allò que més s’assembla a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres. Personalment ja fa molts d’anys que no dic que sóc nacionalista; sóc català. Els nacionalistes a ultrança són ells. Jo no vull que Catalunya imposi la seva llengua als altres. Jo no vull que Catalunya imposi els seus símbols als altres. Jo no vull espoliar els altres amb impostos (que, per cert, en català anomenam “contribucions”). Jo no vull decidir quin ha de ser el seu model educatiu o sanitari. Qui és el nacionalista? Jo vull ser independent i, en ser-ho, poder viure en la meva llengua i defensar, en plenitud i sense restriccions, tots els punts de la Declaració Universal dels Drets Humans. La dreta i l’esquerra naturalment que en tenen, d’ideologia! I tant! Altra cosa són els empresaris que solen mesurar més els efectes econòmics que no els models polítics. Precisament, aquest factor convida a valorar i veure amb major optimisme les nostres possibilitats de futur, perquè la conveniència i l’interès coincidiran a l’hora de voler fer part d’un estat econòmicament més pròsper i socialment més just i solidari.

(1) Vg. 

http://dbalears.cat/actualitat/balears/futur-balears-catalunya-independitza-debat-barcelona.html

Aquesta entrada s'ha publicat en BATUSSES I POLÈMIQUES el 7 de maig de 2014 per Bartomeu Mestre i Sureda

SANDRITIS CRÒNICA (el corc és al cap)

Deixa un comentari
Com el Celler de Can Roca, la Sagrada Família, la Fura dels Baus i tant d’altres referents internacionals, el Barça (molt més que un club) és una de les nostres naus-insígnia que solquen el món amb la bandera de la catalanitat. El pressupost que mou, la xifra de socis, els milions de simpatitzants i, sobretot, l’impacte social que genera en tots els ordres (econòmic i cultural, però també polític) reclamen la màxima pulcritud en l’administració i en la gestió. La presidència de Sandro Rossell i l’escolania de la Junta que l’ha rellevat brinden un balanç que supera les més nefandes èpoques de la història. Si encara no s’ha vist clarament el desastre és perquè el club encara viu de rendes.
*     *     *

 

D’ençà que, amb una victòria electoral aclaparadora, Sandro Rossell arribà a la presidència, la seva gestió s’ha caracteritzat per fer malbé un patrimoni esportiu i cultural que només calia mantenir. La seva pèssima gestió va iniciar-se deixant ben palès que no seria “el president de tots”, com havia anunciat, i va exhibir unes conductes baralladisses i guerracivilistes que delaten un gran sectarisme. Just amb quatre exemples n’hi ha prou per a certificar-ho: la retirada del reconeixement honorífic a Johan Cruiff (que canvià l’ai-ai-ai! per la moral de victòria), de la interposició de demandes judicials contra la junta precedent, el pacte vergonyant (negat però evident) amb els violents que havien amenaçat de mort el president anterior, amb l’excusa de fer una “grada d’animació”, i la retirada d’un gens onerós equip d’assessors i consultors que havien aportat èxit. Tot això, just començar el mandat.

En l’aspecte personal, s’han divulgat vinculacions professionals i dependències financeres amb les empreses de Florentino Pérez, president del màxim rival de la lliga espanyola. Rossell s’ha esbravat apel·lant a la no-politització del Barça. Acusà de sectarisme Laporta per haver-se proclamat independentista, però ell es mostrà dependentista (o això no és politització?) i, fins i tot, va incidir i condicionar el Concert per la Llibertat. En l’aspecte d’imatge, va traslladar la publicitat de franc a favor d’UNICEF, ara palplantada a l’esquena dels jugadors, i va posar al pit la propaganda d’un país no democràtic. En l’aspecte esportiu, va forçar la sortida de Pep Guardiola i va capgirar l’equip tècnic, amb el malbaratament d’un implicat i integrat Txiqui Beguiristain per un submís “amendic” i “totmhobec” Zubizarreta. L’objectiu del president era immiscir-se en temes esportius que no són de la seva competència… i remenar personalment les cireres. D’aquesta manera, ha estat el màxim responsable de la no renovació de Víctor Valdès, posant en perill el futur esportiu d’un home que ha servit amb eficàcia l’entitat, ha ficat el nas en les compravendes de jugadors i ha pogut intervenir en diverses operacions com és el cas del fitxatge de Neymar o la contractació de l’actual entrenador, Martino. Massa ingeriments! Massa sospites!

Les dues darreres actuacions conegudes de Sandro Rossell són molt greus. La penúltima va ser el desafiament públic al jutge que investiga possibles irregularitats en el fitxatge de Neymar. L’aleshores encara president del club, reclamà al jutge “per favor i amb total respecte” que el convidés a declarar. Molt bé! El bou per les banyes i l’home per la paraula! Quan el jutge el cridà, Rossell hauria d’haver estat satisfet de veure atesa la petició, però no va ser així i va demostrar que la incitació era un farol. Què va fer? Dimitir! No només això, sinó que abans de partir i com si el club fos una dinastia monàrquica, imposà el seu relleu i evità allò que calia fer: noves eleccions! Com així tot això? Per esquivar responsabilitats? Per tenir un escolanet que tingui cura de la pols sota la catifa? No acaba aquí la cosa, tot i haver assegurat que tot era transparent i que les coses s’havien fet bé, el club decideix pagar 13,5 milions d’euros a Hisenda i argumenta que és una “mesura preventiva”. Com quedam? No era tot tan net i tan clar? 

Si la penúltima ja era d’envergadura, la darrera ha desbordat les previsions. La sanció de la FIFA, per vulneració de la normativa de contractacions d’estrangers menors d’edat, és econòmica i provoca desprestigi, però sobretot afecta l’equip de futbol, perquè el condemna a una immobilitat d’un any. Què ha fet la Junta? Tres coses previsibles. La primera, deixar caure via mitjans de comunicació afins la teoria de la persecució (que ja varen practicar amb el tema del fitxatge de Neymar i el possible frau fiscal de Messi), atribuir el desastre a una conspiració i convidar a caçar bruixes. La segona, fer circular que això prové de la política de fitxatges de Laporta, però silenciant que la norma és d’octubre de 2010, quan Laporta ja no era president, la tercera insídia, anunciar que el club presentarà recurs. Ai, quina intranquil·litat, vists els èxits jurídics de l’actual Junta! Sobretot quan s’ha dit que el club ja estava apercebut d’aquesta irregularitat, amb un recordatori del passat mes de novembre. En quines mans és el Barça? Amb gent que es dedica a atribuir els mals a causes exògenes i evitar fer les dues preguntes claus: què ha fet malament el club i qui n’és el responsable?

El problema de les crisis (que prové del grec “decidir”) és que sovint no les pateix qui les ha generat. La presidència de Sandro Rossell i l’heretada de Bartomeu han viscut fins ara de rendes i ells no hi seran quan s’hagin d’atendre les conseqüències. La majoria de les seccions del club encara recullen el fruit sembrat per les bones polítiques anteriors. En el cas concret del primer equip de futbol, els jugadors pertanyen encara majoritàriament a l’època de Pep Guardiola. El relleu de Tito Vilanova i, encara, el de Tata Martino no han fet oblidar la música ni l’estil de fa cinc anys. L’equip encara juga “de memòria” i es poden obtenir mols de títols “d’inèrcia” durant els tres o quatre propers anys, però és cert i evident que la gestió d’ara s’allunya de l’anterior excel·lència. En orientació i plans estratègics, som a anys-llum dels èxits de l’època de Laporta i això romandrà escrit a la història, encara que no es veurà el resultat a curt termini. El Barça actual, com a institució, viu sense un líder clar, amb ensurts setmanals derivats de problemes directius, amb sospites d’infraccions en tots els ordres… Sort que els jugadors i els socis, d’ençà del canvi de xip de l’època Cruiff, creuen en la victòria, senten els colors del club i no han abandonat la il·lusió. Aquesta fe, dissortadament, juga a favor dels qui practiquen la mala gestió. Malgrat les evidències, gairebé tots els afeccionats sembla que tenen el somni retratat dins d’una bombolla, però aquesta inconsciència no és altra cosa que el fruit de viure i gaudir encara dins de la ressaca de la festa i no de la vertadera realitat, del dia a dia. El desglaç és proper. Possiblement a quare anys vista. Les bombolles, més prest o més tard, esclaten. El mal és que quan esclatin els autors de l’endemesa hauran esvaït les responsabilitats.

Naturalment, els mitjans de comunicació espanyols aprofiten per fer sang. Res de nou. Com a contrast, la major part de la premsa escrita catalana exhibeix un lliri a la mà. Posen l’èmfasi en el recurs que presentarà el club i validen la tesi de les mans negres que, molt possiblement, hi ha al darrera sense voler fer l’autocrítica que cal. El fet cert, atesa la manca de previsió, la mala gestió i la profanació fefaent de les normes és que ningú no reclama depurar les responsabilitats directives. I els socis? Sembla que, també amb el lliri a la mà, cantin el Virolai! Com així tants de silencis del famós “entorn”? Com així tanta de por a la crítica? Com es pot callar davant d’uns fets tan greus sols per no ser acusats de fer el joc als enemics exteriors? Mirar cap a una altra banda no evitarà els enemics interiors, els infiltrats, els quintacolumnistes o, en el millor dels casos, els ineptes! El Barça necessita més que mai un grup opositor per foragitar tan mala gestió i posar remei a la crisi que s’obrirà en un tres i no-res. Ens hi van moltes de coses. Una bona part de l’orgull de pertinença al país català (sí, en singular) va lligada a la malmesa salut del club. El cos social perilla i reclama una intervenció que extirpi la malaltia. El Barça pateix sandritis aguda i el corc és al cap.

Rossell representa escàndol i fracàs en tots els ordres. Ha surat tres anys gràcies a la inèrcia de la feina dels seus predecessors a qui tant ha desprestigiat. El seu escolanet major, Bartomeu, no té cap legitimitat per untar-se el cul amb araldit i aferrar-se a una cadira que no li pertany, perquè no va ser elegit com a President. Els darrers esdeveniments l’obligarien, cas de tenir un mínim sentit de l’ètica, a presentar la dimissió i convocar eleccions d’immediat. Ai, las! Hi ha qualque cosa més? Exacte! Abans cal consumar una gran operació de remodelació de l’estadi. Necessària? Sí, però no a mans de qui ha demostrat tan mala gestió com ha fet l’actual Junta. Ho sabran veure els socis? Tornaran a fer confiança a aquests directius? El mal que han fet (i que fan) al Barça ja ha superat amb escreix i en molt més poc temps, l’època més abjecta del tàndem Núñez-Gaspart. L’escolania de Sandro Rossell ha superat una fita que semblava inassolible. És impossible trobar a la història del Barça una gestió tan dolenta en tots els ordres en tan poc temps.

Deia Heribert Barrera que Catalunya assoliria el punt sense retorn cap a la llibertat en coincidir tres fites: quan el president de la Generalitat sigui sobiranista, quan en el camp del Barça el públic clami per a la independència i quan els partits polítics vagin a remolc de la societat civil, perquè aquesta els hi ha passat davant. El símil permet rebotar la pregunta i reduir-la a l’àmbit estricte del Barça. No passa d’hora ja que els socis passin, no davant, sinó per damunt d’una junta incompetent? Esperem que la gent reaccioni, que es reconegui l’immens i intens error d’haver facilitat l’entrada d’aquesta gent ineficaç i que els foragitin, com més aviat millor i per a sempre més, a les primeres eleccions obertes sense atribuir el mèrit dels resultats esportius als actuals gestors. Si no es fa així, si es revalida aquest equip, encara n’haurem de veure de més grosses!

Aquesta entrada s'ha publicat en BATUSSES I POLÈMIQUES el 3 d'abril de 2014 per Bartomeu Mestre i Sureda

A L’ENTORN D’UN TÉNTOL (resposta a un desafiament)

Deixa un comentari

En agraïment a l’esforç i a la dignitat dels vaguistes.

*     *     *

La il·lustració de Pere Duran Bover sintetitza la situació: una aturada estratègica per a continuar la lluita.

*     *     *


1.- Una decisió valenta i responsable

Divendres vespre, a Porreres l’Assemblea de Docents va decidir la suspensió temporal de la vaga, sense desconvocar-la i com a mesura cautelar mentre es mantenia la negociació. Els sindicats varen assumir com a pròpia la proposta. Naturalment, va ser una decisió madura, després d’escoltar quina era la situació i amb una anàlisi detallada i completa.

Ponderant l’actitud numantinista i tancada del mal govern, considerant els intents de fomentar el divide et impera, amb alguns episodis que delataven que el Partit Popular feia feina a les totes per afuar els pares contra els mestres, dividir els nivells escolars amb distintes aplicacions del TIL, generar propostes divergents en funció d’imposicions a les diverses illes i, sobretot, considerant que aquesta lluita se sabia, des del primer moment, una marató i no un simple torça-braços, calia fer un pensament savi i responsable. Una saviesa i una responsabilitat que no demostraven els autors de la imposició política d’un nou model a les escoles.

Per més que aquesta revolta havia ultrapassat l’àmbit del món educatiu, amb una solidaritat social mai vista, després de la manifestació més nombrosa de la història de les illes Balears i Pitiüses, afectava directament a la dinàmica quotidiana dels mestres, els pares i els alumnes. Als primers, per afegitó, repercutia sobre els seus ja de per sí retallats salaris. La vaga indefinida queia únicament damunt de les seves espatlles i butxaques i, per tant, ells eren, ells són, els qui havien d’adoptar la decisió i així ho feren, en el benentès que tant la vaga com la lluita continuen!

Després de l’Assemblea, al Parc de n’Hereveta de Porreres, amb l’objectiu de recaptar més aportacions destinades a la caixa de resistència que, dia a dia, ha vist incrementar els suports solidaris, es va fer un concert solidari. Hi vaig anar. Vaig escoltar les explicacions que tant els membres de l’Assemblea de Docents com d’alguns sindicats varen donar a la gent. Vaig entendre molt bé les futures actuacions que podien desencadenar-se, tant en el si dels centres escolars, com a nivell social i judicial. Mentre escoltava les convincents explicacions, vaig rebre un correu d’una bona amiga de Sabadell, destacada activista de l’ANC, que em demanava què havia passat. La seva inquietud (manifestada, evidentment, en privat per no brindar armes als agressors) em va fer pensar que calia informar públicament de la situació. Certament, la manca d’informació dels docents i dels sindicats ha estat un dels dèficits importants en la difícil gestió de la vaga. De retorn a casa, vaig penjar al meu feisbuc, amb còpia als murs dels grups Amics de les Escoles, Grup de Suport a la Vaga de Docents de les Illes Balears, Assemblea de Docents i a Stei Ensenyament aquest comentari:

TÉNTOL! CONFIANÇA I SERENOR!
El català de Mallorca té una paraula màgica capaç de definir una situació estratègica. Es tracta d’un sol mot que defineix una aturada estratègica breu, un repòs crític, un espai per a l’anàlisi i la reflexió. Téntol! Aquesta paraula estableix clarament la resolució que ha adoptat avui l’Assemblea de Docents de fer una suspensió temporal. Enhorabona i gràcies per la feinada i l’esforç!
Ara mateix he tornat de Porreres. El parc de n’Hereveta, estibat de gent, ha exhaurit les cinc mil localitats que s’havien posat a la venda. Hi ha hagut gent que no ha pogut entrar al concert. Hi havia molt bon ambient. La gent ha captat molt bé el sentit d’aquesta resolució temporal. Això no ha acabat. Això és un téntol! I qui vulgui entendre més, que recordi el poema d’Ausiàs March:
Així com lo taur se’n va fuit pel desert
quan és sobrat per son semblant qui el força,
ne torna mai fins ha combrada força
per destruir aquell qui l’ha desert!
La vaga no s’ha desconvocat. Simplement s’ha suspès temporalment. Es manté la mesa negociadora i, de moment, es guarden les excel•lents propostes de futures accions, en el marc sindical, social i judicial. Tothom té clar quin és el comportament a seguir els propers dies:
CONFIANÇA i SERENOR!

LA LLUITA CONTINUA!

La meva nota deixava clar que es tractava d’una aturada estratègica i un repòs crític i reflexiu que, de cap de les maneres, no representava una capitulació; la lluita continuava. Instava tothom, això sí, a mantenir la confiança i la serenor. Els mestres, una vegada més, eren al seu lloc i no feien res a la babalà. No era una desconvocatòria, sinó un acte racional i intel·ligent que, sense renunciar als objectius inicials, permetia mantenir el diàleg i la negociació, d’una banda, i simultàniament elaborar noves propostes d’actuació.


2. Què seria d’una vaga sense qualque esquirol?

El meu comentari va rebre centenars de valoracions positives. Algunes persones, en correus privats, aportaven suggeriments de possibles accions, estratègies, sistemes de finançament… Entre d’altres reaccions a l’article, vaig rebre el dibuix que he escollit per il·lustrar aquest comentari. El va fer Pere Joan Bover i interpreta i sintetitza a la perfecció el sentit de l’acord dels mestres i dels sindicats. Era evident que tothom entenia molt bé què havia passat. L’endemà al matí, la premsa confirmava amb articles elogiosos l’actitud exemplar i alliçonadora dels docents. ARA/BALEARS , amb un destacat titular a la portada, escrivia: UNA LLIÇÓ MAGISTRAL! Tant Última Hora com Diario de Mallorca com el teletext de TV3, aclarien el caràcter estratègic i temporal de la suspensió, a més de destacar el consens que havia generat l’acordi i el gran èxit de participació del concert de Porreres. EL MUNDO delatava que també havia captat el sentit de la decisió quan plorinyava:Sólo una tregua temporal y nada más. El conflicto continua y se estudian nuevas estrategias de protesta”. El téntol s’havia entès molt bé!

Tothom ho tenia clar? Semblava que sí! L’evidència era massa eloqüent. Doncs… com passa qualque vegada, contra les decisions democràtiques (en aquest cas, gairebé unànime) dels comitès de vaga, dissortadament brolla qualque esquirol. Un actiu surfista de les pàgines on es tractava el tema de la vaga, Quico Romeu, es va despertar amb mal peu i, des del feisbuc, de bon matí ja va escampar aquest insòlit comentari:

La meva mes profunda indignació amb els i les que han brindat a Bauzá el titular que esperava i per cremar 3 (TRES) setmanes de lluita !!!

Aquella manifestació representava una demostració d’ignorància i d’autoodi supí, una demostració de ser un guerracivilista que ataca els qui defensen la dignitat de l’escola, una valoració destructiva (amb tendència al numantinisme suïcida) de l’esforç suprem de tres setmanes de vaga… Què volia aquest home? Mirar des del sofà la immolació dels mestres? Però no va acabar aquí la seva colitis verbal. Insensible amb els advertiments del que estava fent i insatisfet amb aquell atac públic a una decisió democràtica multitudinària, Quico Romeu encara va esmolar més la ploma amb verí, mentides i insídies greus:

Potser ara entenem perquè a la presentació de la Caixa de Resistència de l’Assemblea de Docents i l’OCB hi constava clarament a què es destinarien els diners i en quin ordre (*) de preferències:

1.- Per pagar totes les despeses que es generen de l’organització de la vaga.
2.- Per assumptes legals o de defensa jurídica.
3.- Per ajudes econòmiques a vaguistes que ho puguin necessitar. En aquests casos la sol•licitud de la persona afectada es respondrà des d’una actitud de confiança.

És a dir només en tercer lloc (*) es respondria a la demanda d’ajut econòmic de vaguistes. Per aquest motiu em va semblar oportú que Enllaçats per la Llengua col·laborés amb la Caixa de resistència que dos dies després va muntar l’STEI-i, sindicat convocant de la vaga juntament amb FE-CCOO (*) i compartint la tasca d’agitació amb l’Assemblea.

La Caixa STEI-i / ENLLAÇATS advertia un únic objectiu: Fons únicament destinats als treballadors i treballadores en vaga.

Comparteixo aquesta opinió. Per cobrir les despeses de gestió i jurídiques de les entitats que convoquen una acció reivindicativa, com una vaga per exemple, ja hi ha les quotes, els ajuts, les subvencions o els préstecs a què pot tenir accés l’entitat. (*)

Resulta que la primera de les caixes. segons els mitjans de comunicació, ha estat de prop de 300.000 €. Perfecte, endavant! I més quan bona part d’aquest diners ha vingut dels altres territoris del país. Una lliçó d’unitat i solidaritat.

Ara bé, caldrà mirar molt de prop què es fa amb aquests diners. Cal saber exactament quines despeses de gestió de la vaga inclouen, en quins assumptes legals s’han invertit i a quines persones han ajudat. Ara que de manera sorprenent, a mi em sembla infantil tot i no ser més que una opinió; ara, doncs, que han desconvocat la vaga (*) quan tenien el peu al coll del govern, eren portada a totes les televisions, havien aconseguit la solidaritat de la resta del país, de l’estat i internacional; ar, van i desconvoquen la vaga brindant amb safata de plata a Bauzá el titular que esperava (*) i per cremar 3 (TRES) setmanes de lluita. Ni el CNI ho hagués fet millor per desactivar futures protestes de la llei Wert. Ara, insisteixo, què es farà amb aquest diners? Que es reparteixin correctament amb llum i taquígrafs, o que ens tornin els diners.

El comentari, certament vomitiu i quintacolumnista, mereixeria tres vegades més d’espai per desfer les nombroses mentides que conté (assenyalades amb un asterisc), però com que fer-ho alimentaria la divisió entre els grans i heroics protagonistes de la vaga (cosa que fomenta l’irresponsable Quico Romeu), li vaig remetre un correu privat, instant a que retirés el comentari. Confiava, erròniament com veureu, que amb un toc d’atenció veuria el mal que estava fent a la lluita, el menyspreu als mestres i, sobretot, el joc brut de servir ganivetades de negres al PP. D’altra banda, com gosava aquest personatge. enmig d’una vaga encara en curs, exigir que “ens tornin els diners”? Com gosava reclamar una caixa de resistència contra la qual havia fet campanya en públic per instar a fer les aportacions a un sindicat concret? Una de les persones que coordina la Caixa de Resistència de l’Assemblea de Docents, Maria Coloma Gelabert, li va respondre:

No s’ha desconvocat la vaga!!! Tal vegada si ens dius la data de la teva transferència podem mirar de tornar-te els diners que ingressares. Afortunadament els tenim pràcticament intactes ja que només s’han pagat despeses logístiques (alguns passatges d’assamblearis, sabeu que la nostra terra és enmig de la mar) i materials (cartells, adhesius…). Els sindicats, tenen pressupost per a aquestes despeses i tenen assessors legals en plantilla. Ja seria gros que hi haguessin de dedicar fons de la caixa de resistència. Encara no s’han repartit entre els vaguistes que han vist com, a la nòmina de setembre, se’ls han aplicat els descomptes corresponents a les setmanes de vaga de setembre, i això ho hem assumit tots i cada un dels vaguistes perquè som conscients de que si avui ens repartíssim els doblers de la caixa de resistència entre tots els que hem fet vaga, ens tocarien prop de 100 dels 1500 euros que hem perdut.

Altres persones l’advertiren de la seva ignorància absoluta i del joc que estava fent a Bauzán i al Partit Popular amb aquell espectacle públic. Ell, caparrut com una somera sorda, va persistir en els seus comentaris insistint que la vaga era morta i només va admetre, sense disculpar-se ni rectificar, que “l’havia traït el subconscient” en dir que la vaga s’havia desconvocat i no suspès. Per defugir les reprovacions que va rebre i, en un intent de tancar el tema sense rectificar va concloure. “No penso respondre a res, ja que no té cap importancia la meva opinió, o almenys no ha de centre de res.” Posteriorment, insistia en aquest donar per tancat el tema: (…) no mantindré cap conversa al respecte doncs considero que només és una opinió, que no té més importància que això. Doncs, una altra mentida podrida! Sabeu què va fer el personatge? Doncs tant al seu mur com a altres va penjar això:

AMB QUINA MENA DE GENT ES BARREJA L’ASSEMBLEA DE DOCENTS?

Faig públic el comentari privat que he rebut de Bertomeu (sic), Bartomeu Mestre, en una pretesa resposta a unes reflexions fetes per mi a la decisió, per a mi equivocada, d’aturar la vaga, no pas de desconvocar-la (*). Admeto que jo podia cometre un, molts errors d’apreciació. En tot cas la meva reflexió estava argumentada.
Doncs aquesta persona, no sé si per iniciativa pròpia o a instàncies d’alguna altra persona
(*), m’ha fet arribar aquest comentari, com dic, al privat.
Vosaltres mateixos poseu-hi els adjectius:
“T’emplaço a retirar d’immediat els teus insidiosos comentaris, perquè no tens ni idea de la jugada que es prepara. En tot cas, puc perdinar-te la ignorància, però no et perdonaria la TRAÏCIÓ! L’has ben cagada i et convé rectificard’immediat si no vols veure el teu nom arrossegar-se per les clavagueres. No és una amenaça és un bon consell.”

Vertaderament, el meu correu privat pretenia fer obrir els ulls i l’enteniment a Quico Romeu. Era un bon consell i no una amenaça que no tenia altra intenció que la de retirar els seus comentaris que només afavorien la divisió dels docents i l’espectacle públic. Era una convidada, sincera i sencera, a una rectificació discreta, amb la simple retirada del seu atac (que ell concentra sospitosament sobre l’Assemblea de Docents) als mestres i el clam a reclamar les aportacions a la caixa de resistència. Tant li va ser! Ja se sap que si un savi assenyala la lluna l’idiota mira el dit. Sense pensar, sense la més mínima autocrítica, profana la lleialtat de la correspondència privada i l’escampa. Estableix, en una hipòcrita pregunta insidiosa, una fantasmagòrica relació personal meva amb l’Assemblea de Docents, la qual cosa (confirmada amb la seva defensa de fa setmanes) interpret que vol dir que ell està lligat a un sindicat concret. Curiosament, durant aquestes setmanes, he brindat el meu suport (i els meus correus privats i les respostes de gratitud que he rebut ho poden confirmar) tant a l’STEI com a l’Assemblea de Docents. Per alterar el sentit del meu correu, menteix de nou desbocadament (ara escriu “desconvocar i no aturar”, com havia dit), amagant a què responia el meu clam privat: a la seva criminalització dels docents (amaga que l’acord dels sindicats és idèntic) i a les seves insídies sobre l’ús dels fons recaptats per l’Assemblea de Docents (contra la seva campanya sectària). La seva intenció, agressiva i violenta, pretenia de situar-me als peus dels cavalls i afuar-me els cadells. No se n’amaga gens de fer-ho explícit amb una crida a la gent a que em posi adjectius. Quatre persones desinformades, davant d’un correu descontextualitzat, mossegaren el parany i s’esqueixaren la camisa. De part meva, li vaig tornar a escriure novament en privat:

Has rebutjat un consell privat i t’has tornat a equivocar. Aportes noves insídies especulant amb qui em faig o a qui faig servei. De tu no tenc cap dubte: fas el joc al PP. Com així no dius públicament a què corresponia el meu consell? Has intentat la divisió entre vaguistes. No te’n sortiràs.

Ell, naturalment, com a habitual manipulador ja no fa pública la meva rèplica privada, però comet un tercer error, aquesta vegada fatal, amb la resposta que em fa en dos missatges privats encadenats:

Ho considero una amenaça i a més faré públic el teu comentari. l pensament és lliure. Si no t’agrada argumenta i si ets valent fes-ho públicament com ho faig jo. Adéu Valent.

No intento res i se te’n va l’olla. Dic el que penso i prou. Si no t’agrada ho sento. La llibertat consisteix en l’opció d’equivocar-se. Si n’aprenc o no dels errors és cosa meva. En canvi m’abstindré del que penso d’aquests escrits teus per no ofndre’t. Cosa que tu sí que fas. Ja t’ho he dit abans: a´deu, valent!

Les errades delaten que els dits li tremolen més que el cap, però no sap què ha fet ni a qui. El meu lema és el d’Escòcia: Nemo me impune lacessit! Cap atac sense resposta! De les herbes molles, se’n torquen el cul! Em desafia (si sóc valent, diu ell) a argumentar en públic el meu pensament? Doncs, molt bé!, serà servit: Quico Romeu ets un cretí, un miserable, un esquirol i, com a deslleial amb una gent, valenta i abnegada, que mereix felicitació i agraïment per una llarga i esforçada lluita que, contra el que tu escampes, persisteix de manera indefinida i compromesa, ets sobretot un vil traïdor! Igual que tu instares la gent a posar adjectius a un escrit privat, jo també vull afegir una altra definició que t’has guanyat a pols: també ets un ploramiques! El teu darrer comentari d’ahir vespre al feisbuc, acompanyant una entranyable foto del capvespre, deia:

Sort de la posta d’un dia per oblidar…

I. com a resposta a una persona desenfeinada que et va veure desconsolat i trist i et va dir “ànims!”, afegires:

Gràcies… no passa res! només un d’aquells dies tontos que el millor que poden fer és acabar de passar…

Ai, ai, mamà! L’infant ploramiques de pell prima que ha tirat la pedra contra la vaga i contra els mestres, que ha criminalitzat una persona i ha instat que l’executin amb paraules de pedra a la plaça pública, ara, a l’hora de fer nones, amaga la mà i es fa la víctima! Així ets tu, Quico Romeu! Doncs, respira fons si vols, perquè el dia que tu qualifiques de “tonto” (no s’apleguen que no s’assemblin) ja ha passat, però la teva estultícia perdura avui i, si no captes el sentit de la saviesa que representa rectificar una cagada tan gegantina de ficar pals a les rodes d’una vaga en curs, t’acompanyarà fins a la tomba. Adéu, covard!


i 3.- La lluita continua!

Demà, dilluns, el comitè de vaga continuarà la seva feina: dialogar i negociar, sense abandonar la seva justa i noble causa, sense retre les seves reivindicacions, sense claudicar amb cap dels objectius marcats. De part meva i, com he pogut detectar aquests dies, estic segur que de la immensa majoria de persones que vàrem omplir la ciutat de Palma avui fa una setmana en clau, mantinc la serenor i la confiança. Mantinc, sense cap restricció, el meu agraïment per la lliçó de dignitat que, des del primer dia, ha dictat i dicta el col·lectiu escolar. Aquesta lluita és un referent històric i només els necis o els renegats poden sentir-se fracassats. ENDAVANT LES ATXES!

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

Deixa un comentari
Al llarg de la vida he mantingut moltes polèmiques. Les tinc a la memòria, als dietaris, i als documents que els debats generen. He tingut disputes sobre temes dels quals tinc opinió i coneixement: la cultura (en especial el teatre i la cançó) o la identitat catalana. Excepte qualque infiltrat quintacolumnista, els adversaris són botiflers, oposats a saber qui som i d’on venim i, sobretot, enemics del dret a decidir cap a on volem anar.
Per iniciar aquest nou bloc d’articles: una batussa que va treure de polleguera la caverna.

*     *     *

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

Un cara a cara interruptus per la covardia de l’oponent

La darreria de juny del 2000 vaig rebre una carta de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Felanitx que em convidava a un debat amb Antonio Alemany; un cos a cos (1). Es faria el 18 de juliol a Portocolom, a l’entorn de “la qüestió nacional”, després de la projecció de la pel·lícula Michael Collins. Feia temps (des de 1983) que n’Alemany es dedicava a atacar-me i insultar-me sistemàticament, vetava la publicació de les meves rèpliques i, emmascarat en pseudònims i cartes al director que el delataven, feia allò tan covard i botifler de tirar la pedra i amagar la mà. Ajustada l’agenda, vaig respondre que hi aniria de quatres! Vaig recórrer al meu arxiu personal i vaig preparar-me per a l’esdeveniment.

Quan només mancaven deu dies per al debat, em telefonaren de Felanitx que n’Alemany havia posat per condició que el seu èmul fos un altre. Per exemple, Miquel López Crespí, col·laborador seu al diari i, segons ell, un gran coneixedor del cas d’Irlanda que tractava la pel·lícula a projectar. En tot cas, jo no hi havia de ser. Els organitzadors no acceptaren les pretensions d’Alemany i, descartat el cara a cara que m’havien proposat, reconvertiren el cos a cos en una taula rodona més plural quant a les diverses opcions sobre el nacionalisme. Hi hauria Román Piña, destacat representant de la dreta espanyolista ultraconservadora, Josep Melià Ques del centre regionalista, Antoni Marimon del PSM (que moderaria el debat) i jo, si acceptava la nova composició del debat, com a defensor de l’independentisme. Així es va anunciar l’acte a la premsa (2).

Tota la documentació que havia preparat per batre i rebatre Alemany, se’n va anar en orris. No li podria fregar pels morros, amb fets provats, la seva funció de censor i d’inquisidor ni el seu paper d’atiar l’atemptat contra el repetidor de TV3. Poc m’interessava debatre en públic amb Marimon i amb Melià, divergents en estratègies, però molt propers en la defensa de la cultura i la identitat. Això em va orientar a preparar la intervenció per evidenciar que, de tots els qui seríem a la taula, el més ultra-nacionalista era Román Piña. Amb quatre grapades al meu arxiu, vaig arreplegar la història d’un incident que em serviria per situar i centrar el debat, sobre el sentit de “la qüestió nacional” que titulava la convocatòria.

A nou adversari, nova estratègia

Mai no he participat a cap debat sense preparar-ho i documentar-me. La primera quinzena de febrer de 2000, encara no feia mig any, Román Piña havia publicat un article, “Ante un hecho bochornoso”, molt ben titulat en el sentit invers al que pretenia l’autor.

Hace un par de días me dirigí a las oficinas del Instituto Nacional de Estadística. Me atendió un funcionario ya maduro, de unos cincuenta años y me sorprendí que me contestara en catalán. Por favor – objeté de inmediato – le rogaría que me hablase en castellano. Se levantó y contemplé atónito cómo se dirigia a una compañera rogándola que me atendiera. La señorita me atendió naturalmente en castellano. Yo me limité a darle las gracias, no sin antes recabar el nombre del patriota que no había querido atenderme. Se llama Rafael Bauçà Matas. La verdad es que el hecho me pareció insólito y desde luego bochornoso. Me pregunto hasta dónde llegará esta presión psicológica, en progresivo aumento, que rompe nuestra convivencia y desde luego las imprescindibles buenas formas para entendernos. Algo elemental, que suena a violación de derechos humanos, fallaba o se estaba sacrificando. Hoy he querido pulsar nuestra sociedad en libertad, haciendo la experiencia de hablar en castellano, en cuantos establecimientos he tenido que acceder. En ninguno he experimentado el más mínimo rechazo. ¿Por qué? Porque el problema es ficticio. No lo ha provocado la sociedad, sino una minoría. A pesar de la presión psicológica, en los exámenes de selectividad, la mayoría del alumnado opta por el castellano. Temo que entre nosotros, éste termine siendo el idioma de la libertad.”

Naturalment aquell article provocaria la solidaritat entusiasta i immediata de la caverna. Les cartes i els comentaris a favor de Román Piña i contra “el sujeto” que pretenia parlar la seva llengua a casa seva es multiplicaren. Com a exemples, em limitaré a extractar escrits de dos personatges de l’extrema dreta. Dia 16 de febrer del 2000, Antonio Alemany escrivia “Incidente lingüístico”:

Me consta que tuvo un gran impacto el artículo de Román Piña en el que nos contaba un incidente que sufrió, nada menos, en la Administración Periférica del Estado y en la que uno de estos fanáticos se negó a contestarle en castellano, hasta que Román, en ejercicio de sus derechos, exigió ser atendido en la lengua oficial del Estado. Los fanáticos piensan que la práctica del bilingüismo es autoodio, sometimiento al colonizador y demás estupideces de quienes siguen aferrados a un Fanon que nadie cita ni lee. Lo que se reviste de orgullo nacionalista no es sino descortesía y mala educación.

L’endemà, dia 17, Alemany persistia en un nou article i ja no s’estava de desqualificar i d’insultar. Aplaudint de nou l’article de Piña i un altre d’Urbina escrivia: 

El trabajo silencioso y cauteloso de Damián Pons y sus pretores de la conselleria empiezan a concretarse en agit prop y en políticas activas en la materia, indiciarios de una próxima tormenta. Que en la conselleria de Educación es donde hay más fanáticos por metro cuadrado es de sobras conocido por quienes conocemos el talante de su cúpula directiva. Han aparecido pegatinas al estilo de Esta tienda discrimina el catalán, con gran paralelismo a las estrellas que los nazis colocaban para indicar: aquí vive un judío. Prietas las filas, recias marciales, sus escuadras van, cara a un mañana que les promete patria (catalana), justicia (catalana) y catalán. Es la letra de Montañas Nevadeas en versión Acampada per la llengua”

Dia 26 de febrer, apareixia en escena Tomeu Sitjar:

Después del espléndido artículo de mi buen amigo Román Piña Homs, sobre la invasión, intolerancia y mala educación catalanista, uno, no quería incidir en el tema, pero nuevos datos, acumulados a la toma del poder por Obra Cultural y Voltor, que exigen el dominio del catalán en todas las esferas de la Administración, y la gran acogida al Institut d’Estudis Catalansm a quien vamos a instalar en un palacete para que pueda dirigir la invasión, nos obliga a insistir sobre el tema.

Las afirmaciones de un joven dirigente nacionalista, que pretende demostrarnos que vivimos una anormalidad nacional, un proceso de sustitución lingüística y un expolio económico; la trascendental afirmación del candidato del PSM al Senado, de que la presencia de las islas en el Estado español es temporal, para iniciar un proceso de reconstrucción – ellos dicen de las islas – pero piensan de los Països Catalans. Y, como guinda, el que nos llama cipaios a los defensores del bilingüismo. ¡Mandan huevos felanitxers!”

Tots aquests articles de Piña, Alemany i Sitjar (i d’altres de Nigorra, Urbina i companyia) es publicaren destacats a la pàgina Tribuna del diari EL MUNDO/EL DÍA DE BALEARES, plataforma oficial de la caverna durant més d’una dècada.


El debat

Dia 18 de juliol del 2000, en arribar al pati de l’escola de Portocolom, ja esperaven el regidor i l’assessor de Cultura, Joan Juan (la persona que m’havia enviat la carta i amb qui havia parlat per telèfon). Tot i ser felanitxer, jo encara no els coneixia. A qui sí coneixia era als tres membres de la taula rodona, amb qui ens vàrem saludar. Els organitzadors ens proposaren de fer el debat abans de la projecció de la pel·lícula i tots ens hi vàrem avenir. Jaume Binimelis, el regidor de Cultura, va presentar l’acte i, a continuació, Antoni Marimon, com a moderador, va anunciar les pautes de les intervencions i va cedir la paraula, un a un, als altres tres. Segurament per la situació física a la taula, va parlar primer Román Piña, el qual va manifestar-se molt satisfet de ser aquella nit allà i va descriure la seva alta valoració dels altres integrants de la taula. Company de feina, a la UIB, amb el moderador, esmentà el pare de Melià (que moriria quatre dies després d’aquell debat), i es referí a la “gran simpatia i sal” de Mestre.

En el meu primer torn, amb unes notes a la mà, vaig indicar al públic que tot i no habitar a Felanitx, no he deixat mai de “viure” al meu poble nadiu. Vaig afirmar que calia definir el tema anunciat, perquè “la qüestió nacional” és una generalitat que empara totes les persones. Vaig establir la diferència entre el nacionalisme defensiu i el d’opressió per advertir que no me considerava nacionalista, sinó català, com altres felanitxers tan il·lustres com Bartomeu Barceló Tortella (1888-1973), Pere Oliver i Domenge (1886-1962), Nadal Batle Nicolau (1945-1997), Miquel Bauçà Rosselló (1940) o Miquel Barceló Artigues (1957), entre d’altres. Vaig afegir que també era independentista, però que això darrer m’agradaria deixar-ho de ser abans de morir-me, per limitar-me a ser català, republicà i d’esquerres, en aquest ordre, i poder lluitar en defensa d’un món més just i solidari. La gent m’aplaudí. Quant a la pel·lícula, vaig avisar el públic que les primeres paraules que escoltarien seria el crit “que se’n vagin!” dels irlandesos als anglesos. Que aquesta expressió és pròpia dels pobles que se senten subjugats. Els mexicans cridaven Green go, els vietnamites Yankee go home, els argelians Les françois a la mer, els indis english out of Indian i que, aquest sentiment de rebuig contra l’oprobi dels colonitzadors, en el nostre cas corresponia a “l’endarrere aquesta gent!”, de l’himne nacional de Catalunya, o al nostre crit ancestral i popular de “Barco!”. El públic va tornar fer mambelletes i en Román, pegant bots d’indignació a la cadira, va passar de l’ordre establert pel moderador i va envestir-me per mirar de limitar el debat a la relació entre llengua i nacionalisme. La pretensió, clarament reduccionista, pretenia desviar el caràcter polític i posar l’accent sobre el nacionalisme lingüístic. Va fer una defensa tan falsa com populista de la gran llibertat que tenim de disposar de dues llengües. Aquí era on jo l’esperava. Ell mateix va ficar-se a la boca del llop.

“Ja que heu parlat de llibertat i de llengua…” i vaig llegir el fragment del seu article de sis mesos abans, on qualificava de “bochornoso” que un funcionari l’hagués atès en català. La cara de Piña semblava una bombeta encesa de cabaret a punt d’esclatar. En acabar la lectura vaig demanar un aplaudiment per l’actitud digna i defensora dels drets civils de Rafel Bauçà Matas (el funcionari a qui jo no coneixia ni encara no conec, qaulificat de “fanático” per Piña, Alemany i Sitjar ) que el públic va correspondre amb entusiasme. Román Piña va creure que aquell funcionari exemplar era entre el públic i va confessar sentir-se inquiet per una possible agressió física. La gent, com més parlava, més l’escridassava. Com diria la crònica del Felanitx “tret dels expressius escarafalls del senyor Piña Homs el to del diàleg fou sempre acceptable”. Li vaig haver de demanar que si estava decebut, perquè tot i la meva “sal” i simpatia el debat li resultava fat, podia anar a cercar un saler. La gent, majoritàriament felanitxera, agraïa l’ús de la ironia. Quan vaig posar l’exemple de Menorca que, en un mateix segle va ser francesa, anglesa i espanyola, però mai no va deixar de ser catalana, Piña va perdre els papers fins al punt que el moderador primer l’avisà, després li cridà l’atenció i, finalment, el va haver de corregir com a historiador. Quan Antoni Marimon tancava l’acte i s’acomiadava del públic, Piña s’aixecà i partí sense saludar cap dels altres membres de la taula. No li va agradar la cosa. Qui s’ho va passar molt bé i recompensà l’acte amb grans aplaudiments va ser el públic. Durant setmanes varen circular expressions de satisfacció i agraïment.


El espectáculo de Porto-Colom
i la rèplica

Com era d’esperar, Roman Piña dedicaria el seu article a esbravar-se. El va publicar el diumenge 23 de juliol, just cinc dies després de l’acte. Diu coses que no són certes com, per exemple, la presència entre el públic de Rafel Bauçà o que, tot plegat, era un complot premeditat contra ell quan, abans de l’acte, jo no havia parlat ni amb els altres membres de la taula rodona ni amb ningú del públic sobre el debat. En general, però, confirma desmentint i retrata allò que vertaderament va passar (3). El mateix dia vaig remetre al diari la meva rèplica, però no la publicaren fins deu dies després, el 2 d’agost. Més que anar a desfer la crònica de Piña, atesa la falsa acusació d’un inventat muntatge felanitxer contra ell, li vaig brindar l’opció d’una revenja amb públic, lloc i hora a disposició seva, fins i tot al poble on resideix. Mai no va acceptar el desafiament (4). Això no obstant, de part seva, la cosa va durar setmanes, mesos i, fins i tot, anys!


La mal païda ressaca dels botiflers

La memòria d’aquell acte es va perllongar durant molt de temps. La primera notícia documentada, entre l’article de Piña i la meva rèplica, va ser el correu que em va remetre l’organitzador de l’acte (5). A banda d’agrair-me i felicitar-me, destapa que Piña li va confessar que d’haver sabut de la meva presència no hauria participat en el debat. Sorprèn aquesta afirmació, per dues raons. La primera és l’ostensible deserció (i intent de suplantació) d’Alemany, i la segona que l’acte, amb la relació dels assistents, va ser anunciat amb prou antelació a tota la premsa. En tot cas, el correu certifica l’èxit del debat i la bona boca que va deixar al públic assistent, cosa que també confirmà la crònica del setmanari Felanitx, seguramen escrita per Bartomeu Pou, present entre el públic. El perdedor del debat (segons confessió d’ell mateix) rebria el suport dels corifeus habituals al seu diari.

El primer que va sortir a atacar-me, dia 8 d’agost, va ser un soldat ras. Gaspar Sabater m’envestí amb un article, “Canya als botiflers!”, que confirmava el sentiment de derrota de Piña i el suport total del públic a les meves paraules (6). Però la poca gràcia periodística de Sabater no va ser suficient i varen haver de treure contra mi el santcristo gros, Antonio Alemany, i no una, sinó moltes de vegades i durant molts d’anys. Un mes i mig després de la batussa de Portocolom, Alemany no s’havia esplugat les espines i, com un ca insatisfet dins d’una senalla, encara feia voltes sobre el combat perdut. Dia 28 d’agostpublicava “Se estrecha el cerco” per fer una crònica de l’estiu “catalanista” i atacava Biel Majoral (“canta Jo sóc català en lugar de Jo som algaidí”), Damià Pons (per becar, des de la Conselleria, “estudiantes de las illes catalanas”), Miquel Capellà (per estudiar una possible convergència informàtica de “Sa Nostra” amb Caixa de Catalunya), Joan Melià (per haver advertit que “el catalán está en peligro en Palma”), Maria Antònia Vadell (per haver fet una crida a utilitzar el català “de manera valiente en todas las ocasiones”) i Francesc Antich (per haver anat a clausurar la Universitat Catalana d’Estiu). Però tampoc no en va tenir abastament i com que no hi podia donar passada, dia 3 de setembre va rebentar del tot amb un article, “El coste de no ser catalanista”, d’un valor testimonial molt alt, perquè a més d’atacar-me i d’insultar-me (sense escriure el meu nom amb la seva habitual covardia) desemmascarava el paper dels col·laboracionistes mesells. L’extens article (més d’una plana de diari) mereix, si més no, alguns retalls sucosos:

Cuando un concejal del Ayuntamiento de Felanitx me invitó a un coloquio sobre catalanismo o algo así, decliné su amable sugerencia por dos motivos: porque no soy tan imbécil, a la vista de la integración de la mesa coloquiante, como para no comprender que se trataba de una encerrona para convertirme en el pim-pam-pum-fuego del espectáculo y, sobre todo, y así se lo expresé claramente, porque para coloquiar es imprescindible un mínimo común denominador que permita el diálogo, aunque discrepante, civilizado. Este requisito no se daba con el que, como se demostró después, fue el protagonista de un lamentable episodio que comentaría indignado Román Piña, menos cauto que yo y que me sustituyó como diana de los bárbaros.

En estas mismas páginas, Miquel López Crespí, cuya onda ideológica no impide el afecto y que podamos dialogar amistosamente, alertaba de la virulencia de un grupúsculo – tres, decía, pero yo creo que son más – que han conseguido la liberalidad de los medios informativos y de la complacencia de una institución financiera. Como es lógico no voy a polemizar con estos nazis ni siquiera en los tribunales de Justicia.

A mi me han dicho de todo: fascista, ultraderechista, fracasado en la política y en el periodismo, botifarra, señorito, españolista, emmerdeur, puput de cresta molla, traidor a mi tierra, a mis apellidos y a mi historia familiar. He sido tema monográfico de revistas y me han dedicado un libro entero que un Instituto tiene como libro de texto en catalán. Han escrito cartas a los anunciantes de la revista Illespress – el mismo que escribe el panfleto sindical de Sa Nostra (¿subvencionado por Sa Nostra?) y que dedica su contenido a un tema tan sindical como mi persona – para que retiraran la publicidad y algunos, asustados, la retiraron.

Segueixen dues parrafades més sense interès per indicar que no l’ha defensat mai ningú, que se sent com un heroi solitari i que el PSOE i el PP són els culpables de l’avenç imparable del catalanisme. Continua:

¿Vale la pena, a pesar de soledades e insolidaridades, enfrentarse a todas estas gentes y soportar ser etiquetado a unos niveles inéditos por estos pagos? La virulencia y el fascismo no están sólo en el grupúsculo mediático e independentista que lanza cócteles molotov, porta banderas estrelladas, grita Gora ETA y arma un rifirrafe en Felanitx. Estos son los signos externos de la virulencia que sostiene que el catalán y lo catalán sólo se impondrán cuando a los renuentes a la imposición les resulte imposible vivir sin pasar por las horcas caudinas de los nacionalistas. ¿Lo vamos a consentir? Yo, personalmente y en la medida de mis escasas fuerzas, no.

Dues setmanes després, dia 10 de setembre, Roman Piña a un article, “Lo mejor de este verano”, demostrà que encara es llepava les ferides: “A mi no me volverán a llamar para hablar en nits a la fresca de nacionalisme en Felanitx. Al menos esto espero.” Li devia coure molt aquell debat, perquè més de tres anys després, dia 28 de setembre de 2003, encara escrivia a la seva secció: “Tomeu Mestre, hijo de Felanitx, afirmó categórico en un atardecer de Porto-Colom que jamás olvidaré: Jo som català. ¡Cualquiera se lo discute!”.


Where have all the flowers gone?

Una de les característiques dels botiflers, a banda de la traïció i la covardia, és l’apel·lació constant a reclamar mesures disciplinàries (legals o no) contra els seus adversaris. Tenen un concepte patrimonialista i bèl·lic de la llei, com si fos una pistola. No sé el compte de vegades que, des de la premsa d’Alemany, han reclamat la intervenció de la Fiscalia contra mi. Fins i tot, el juny de 2002, una desfilada de “gent d’ordre” (Antoni Aguiló Lluna, Antonio Alemany, Francisco Conrado, Gabriel LessenneTomeu Sitjar, Jaume Matas i d’altres), exigiren el meu cap a l’entitat on feia feina, arran d’una entrevista on em proclamava català i republicà (7). Els companys de feina barraren el pas a l’abusiva pretensió que profanava la Declaració Universal dels Drets Humans quant a la llibertat d’expressió i d’opinió. Al final, com estableix la saviesa popular, a cada mort li arriba el seu sant Martí.

Han passat els anys. Què se n’ha fet d’aquelles flors que em dedicaren? Què se n’ha fet dels jardiners? La pistola de la llei ha invertit els punts de mira? Roman Piña ha deixat d’exercir la docència a la UIB. El maig de 2009 va ser entrevistat per Matias Vallésamb motiu d’haver perdut la candidatura per continuar com a professor emèrit. La seva anterior ocupació, com a responsable del Comitè d’Ètica del Partit Popular, va ser un sonat fracàs i un ridícul públic, ja que el seu intent de cridar a declarar Jaume Matas no va ser recolzat pel seu partit i, tot plegat, va ser un pur paripé per afegir maquillatge a les nombroses irregularitats detectades. Entre d’altres, la contractació d’Antonio Alemany, considerada un acte de prevaricació que va provocar la imputació, el procés judicial i la condemna del periodista. D’aquest, no afegiré res més, perquè la premsa ja n’ha informat prou, però vull posar de manifest el valor que, des del record, tenen ara les seves nombroses i reiterades apel·lacions a la Fiscalia per tal que fes caure sobre la meva persona tot el pes de la llei (8). Justícia poètica?

El cas de Gaspar Sabater, en canvi, mereix un esment molt més detallat, perquè resulta paradigmàtic, perquè és alliçonador i perquè simbolitza la dita popular “anar per llana i romandre tos”. El caçador caçat va emmudir un any després de l’article que m’atacava (també, com els seus mestres, sense esmentar el meu nom). El seu cas sí que va ser tot un escàndol i un escarni, portada de premsa durant molts de mesos i li va generar el malnom de “l’espió” que l’acompanyarà de per vida. Com que la llarga durada del seu procés va esvair i apaivagar la gravetat dels fets, en faig un resum.

El maig de 2001, arran d’un concurs intern per proveir una plaça en el Parlament, sense estar en possessió dels requeriments de la convocatòria i sense haver acreditat cap casta de titulació en la matèria, se li concedí el càrrec de Cap d’Informàtica. Segons la premsa, Sabater era l’únic cas de funcionari al qual, per exercir com a Cap de Servei del Parlament, no se li havia exigit cap casta de llicenciatura i li havien tolerat una titulació de grau mitjà. Simultàniament a aquest greuge laboral, dia 9 de juny de 2001 Marisa Goñi, la sagaç periodista, va destapar que, en el Parlament, algú s’havia dedicat a confeccionar fitxes parapolicials sobre funcionaris i polítics, amb indicació de la seva ideologia, tendència sexual, possibles vicis, malalties, béns, relacions familiars, amistats professionals, creences religioses, afiliacions sindicals i d’altres informacions que burlaven l’esfera més íntima de les persones. Hi havia aspectes anecdòtics (s’assenyalava que una persona corria molt amb el cotxe), però molts eren aberrants com desvetllar un testimoni de Jehovà o assenyalar una persona malalta de la sida.

Tots els grups polítics reclamaren una actuació ràpida i contundent, amb exigència de responsabilitats. Francina Armengol deia “no és només un fet reprovable, sinó delictiu i propi d’altres temps.” Camilo J. Cela Conde, Miquel Payeras, Llorenç Capellà i una llarga nòmina d’articulistes exigien llum i taquígrafs! La Junta de Personal va anunciar que duria el cas a la Fiscalia per descobrir l’autoria i la finalitat d’aquelles fitxes. La Mesa del Parlament va emetre un comunicat de condemna, la creació d’una comissió d’investigació interna i, empesa per l’anunci de la Junta de Personal, va anunciar que traslladaria els fets a la Fiscalia. Cecili Buele va ser dels primers en alinear-se de forma inequívoca i solidària al costat de les persones fitxades (espiades per algú encara indeterminat) i en defensa del bon nom dels afectats (9). Confiava que “la difusió de rumors i sospites siguin capgirats, més prest que tard, amb l’aclariment dels fets i la depuració de responsabilitats.” Buele, en la doble condició de diputat i d’antic treballador a la Cambra, s’exclamava: “Si ja és molt greu que es facin públiques dades confidencials sobre qualsevol persona a qualsevol empresa, molt més greu és quan es tracta d’una institució, on el respecte a la dignitat de les persones ha d’assolir el nivell màxim.”

El culebrot va tenir molts d’episodis. El divendres 15 de juny de 2001, el Diario de Mallorca assegurava que l’autor era un alt funcionari i afirmava que, tot i que el pèrit cal·lígraf atribuïa les fitxes al Cap d’Informàtica, aquest ho negava: “Corren rumores por el Parlamento pero no les hago caso porque no tengo nada que ver. Los que me acusan tendrán que demostrarlo.” No només ho negava sinó que es mostrà amenaçador amb Matías Vallés i Marisa Goñi, autors de la notícia: “Ejercitaré contra este diario las acciones legales que me asisten”. Es donava el cas que Gaspar Sabater no havia acudit a fer feina aquells dies, s’havia donat de baixa com a representant sindical del CSI-CSIF a la Junta de Personal i havia presentat una baixa mèdica.

El 15 de juny, el mateix dia que el Diario de Mallorca desvetllava l’autor de les fitxes i les seves amenaces, Gaspar Sabater acudí per sorpresa a les 9h del matí al seu lloc de treball i se’n va anar a les 10h. Únicament es limità a enviar un correu, en castellà, adreçat a tots els ordinadors de la Cambra. El text d’aquell correu va ser publicat per l’autor l’endemà en la seva columna periodística del diari d’Alemany, PiñaSitjar i companyia. En línia amb l’habitual conducta negacionista de tirar la pedra i amagar la mà, el correu/article no acceptava “infundadas imputaciones” i acabava: “En la charca de la política actual, parece que es preciso demostrar la inocencia cuando lo que procede es todo lo contrario”.

Doncs… va procedir “todo lo contrario”. L’instructor, sobre les proves cal·ligràfiques, va concloure que el senyor Gaspar Sabater Vives havia estat l’autor dels documents escrits que, amb identificació de noms i cognoms de personal al servei del Parlament, contenien opinions o consideracions personals i professionals sobre aquests. Que el contingut dels esmentats documents era constitutiu de desconsideració respecte de les persones que s’hi identificaven, les quals, sense excepció, eren treballadors o funcionaris al servei del Parlament de les Illes Balears. Que es desconeixia la manera en què s’havia pogut fer públic el contingut dels referits documents, tot i que resultava ben notòria la seva difusió en un diari local i el general coneixement entre el personal al servei del Parlament i entre la ciutadania de la Comunitat Autònoma. Tot plegat, l’instructor qualificava de falta greu i proposava la suspensió d’un mes de sou i feina. La resolució va ser considerada benèvola i apel·lada per la Junta de Personal i el diputat Joan Buades, perquè en atenció a la Llei 2/1989 de la Funció Pública, la desconsideració cap als superiors, companys o subordinats havia estat molt greu. De fet, s’havia violat la intimitat personal i familiar garantides per la Constitució, s’havia produït una falta greu reiterada, que afectava moltes de persones i s’havia atemptat contra la dignitat dels funcionaris i de la institució.

El cas és que la pretensió de l’Editorial del Diario de Mallorca, quan es destaparen els fets, no va ser satisfeta del tot. Deia: “Les fitxes ens recorden fets propis de règims com els de Mussolini, Franco o Hitler. Som davant de la invasió de la intimitat que conculca els drets de la persona, ataca els principis ètics de la democràcia i només es pot resoldre depurant, no només l’autor, sinó qui les va encarregar”. Doncs, l’autor sí que va ser desemmascarat inequívocament davant de tota la societat i es posà en evidència que, a més d’un acte repugnant i reprovable, havia mentit i amenaçat en va. En canvi, no es va saber per a qui feia les fitxes. Una de les teories més plausibles apuntava cap a Maximilià Morales, el president. La seva ambigüitat durant el procés, sempre molt tou amb la investigació, el feren sospitós. Les fitxes eren per a qualque partit? Les reaccions irades d’Unió Mallorquina i del Partit Popular, molt concretament de l’expresident del Parlament Joan Huguet, apuntava que no. Aleshores? A més de Morales, hi podia haver altres sospitosos? Qualque grup mediàtic? A quin diari escrivia l’autor de les fitxes? El d’Alemany, el de Piña, el de Miquel López Crespí, el de… exacte! el de Pedro J., l’home que sempre ha presumit de manejar dossiers comprometedors de tothom. Cal dir que, en aquells anys, la caverna ja havia iniciat una campanya directa per fustigar UM, a la qual s’acusava de la contractació de personal en el Parlament des del temps de Jeroni Albertí. Què pretenia Sabater fent la radiografia amb l’adscripció política dels treballadors? Establir barems de simpatia?

Com en el cas del seu admirat patró, Antonio Alemany, ni que fos un acte de justícia poètica, en menys d’un any, les paraules de l’article de Gaspar Sabater d’agost de 2000, on m’atacava i m’acusava d’haver guanyat el rifirrafe del Port de Felanitx, encara li deuen rebotar a la memòria o a les esbaldregades columnes de l’ètica, perquè, com la força del judo, allò que fa més mal és que et facin beure les teves paraules. Sobre els adhesius a favor del català que tant li molestaven, es preguntava: “¿Quien está llevando a cabo estas campañas que aparecen sin firma? ¿Quien las está financiando? (…) obsérvese quién es quién y cómo actúa cada cual en este rifirrafe y sáquense las oportunas conclusiones. (…) aquí nos conocemos todos. No vale tirar piedras y esconder manos.” Subscric aquestes paraules! Sabem qui va dur a terme aquella campanya sense signatura de fitxar persones. També sabem qui va tirar la pedra i amagar la mà (de fet, les seves amenaces als periodistes que el varen desemmascarar foren un foc d’encenalls). Allò que no sabem cert i ell sí, és qui dirigia aquella feina i amb quina finalitat, però com que, efectivament, ens coneixem tots, ens ho podem imaginar, perquè aquell va ser un episodi més de la caverna! L’article es titulava i es titula “Canya als botiflers!”. Què esperava? Flors i violes?

Tots aquests personatges cavernícoles varen desfilar arran d’un simple debat. La batussa de Portocolom va fer forat i va servir, no només per desemmascarar actituds etnocides contra la llengua, la cultura i la identitat de Mallorca, sinó per evidenciar conductes delictives que, en més d’un cas, varen traslladar els protagonistes a la banqueta dels acusats.

NOTES

(1) Vg. arxiu 1-INVITACIÓ (carta dels organitzadors del debat)

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

(2) Vg. arxiu 2-ANUNCIS de l’acte

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

(3) Vg. arxiu 3-ROMÁN (article amb el seu particular relat dels fets)

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

(4) Vg. arxiu 4-RÈPLICA (resposta meva amb oferiment de revenja)

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

(5) Vg. arxiu 5-CORREU (escrit de l’organitzador de l’acte)

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

(6) Vg. arxiu 6-CANYA! (article de Gaspar Sabater sobre l’acte)

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

(7) Vg. “El trono de Can Felip” a http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/213893

(8) Les acusacions exposades en aquest article, vinculant-me a ETA i al llançament de còctels Molotov, ja varen començar el setembre de 1983 quan em qualificà de “terrorista”, arran de la meva proposta de veure TV3, publicada l’endemà mateix de la primera emissió, només per Barcelona, del nou canal (vg. arxiu 7-TV3)

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM

(9) Cecili Buele i Ramis va publicar a L’ESTEL, entre l’octubre de 2001 i el novembre de 2002, un llarg i interessantíssim serial de vint-i-un capítols titulat “Un mal fitxatge al Parlament” amb la crònica completa de l’escàndol i de com es va mal tancar i resoldre

COMPLEMENT: Vg. arxiu 8-FALANGISTA.

LA BATUSSA DE PORTOCOLOM