PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

2 de setembre de 2018
0 comentaris

ELS AMANTS DE L’HORARI HIVERNAL

Que la Unió Europea s’estigui plantejant el fet que no haguem de canviar més l’hora és una excel·lent notícia. El trasbals que suposa anar hora amunt i hora avall és notori. Ara bé, quina hora mantindrem, la de l’estiu o la de l’hivern? Vet aquí el gran debat que ens espera en els propers mesos i aquest sí que genera una veritable controvèrsia i enfrontaments civils importants. Perquè no ens enganyem, a banda dels equidistants que diuen que bé, que la primavera està molt bé, la població es troba clarament dividida entre els partidaris de l’hivern (que em sembla que som minoria) i els de l’estiu (que em sembla que són majoria). Dins els seguidors de l’hivern hi ha aquella gent que diu que li agrada l’hivern però l’hora d’estiu, o sigui que els defensors de l’horari hivernal em sembla que som pocs, com a mínim al nostre petit bocí de món.

Servidor es declara fan incondicional de l’hivern i de l’horari hivernal, per tant. Tinc uns quants motius per argumentar-ho. El primer és que als Països Catalans i llevat de pocs indrets, l’hivern no és per a res rigorós. Res a veure amb els paisatges nòrdics o centreuropeus (si aquí quan cauen quatre flocs de neu fora del Pirineu tot es paralitza). Per tant tenim un hivern que en molts països seria una primavera. No ens calen abrics, ni bufandes ni extremismes varis més que dos o tres dies l’any (per cert, pares i mares que vestiu els vostres nins com si no hi hagués endemà, us recordo que ells també tenen calor i que a l’escola pública la calefacció funciona a tot drap pagada per tots nosaltres). El segon és que els animals essencialment diürns volem que el dia comenci ben d’hora. Jo que en aquest sentit -i en molts altres- sóc guardiolista (si ens llevem ben d’hora ben d’hora) estic molt content quan la jornada arrenca amb llum diürna i per tant el canvi a l’horari estival em posa de mala llet.

A més a més, l’horari hivernal té altres avantatges importants: com que es fa fosc abans no has d’aguantar les criatures al parc durant jornades inacabables i es pot anar cap a casa amb l’excusa de “va, que es fa fosc” i això traslladat a l’estiu i a les platges també redueix notablement la jornada sorrenca, cosa que els pares amb criatures agrairan molt. També, si reduïm una hora de sol a l’estiu, les nits començaran abans i no ens entaularem a sopar a les deu tocades per ser servits una  hora després si hi ha sort.

De totes maneres, sobre el tema dels horaris hi ha dues consideracions més que m’agradaria fer -no sense deixar clar que he votat múltiples vegades a totes les enquestes digitals que he trobat per mantenir l’horari d’hivern-. La primera és que farem allò que l’Europa civilitzada vulgui. És a dir, si els alemanys decideixen horari d’hivern tindrem horari d’hivern i si volen d’estiu, d’estiu. I qui diu els alemanys diu els empresaris europeus, que són els que fan bullir l’olla. D’altra banda, hi ha la possibilitat que ens canviïn de fus horari i ens posin amb l’hora de Londres, que és la mateixa que a Portugal. I això és important. Si l’autonomia que ens cal és la de Portugal, podem començar per tenir la seva mateixa hora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!