PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

18 de gener de 2016
0 comentaris

PERIODISME D’INVESTIGACIÓ EN UN FESTIVAL DE NOVEL·LA NEGRA?

El proper dissabte dia 23, a les 17.00 hores, a la sala Albéniz del Casal de Tiana, el festival Tiana Negra acollirà una taula rodona sobre periodisme d’investigació en la qual participaran els periodistes Jordi Borràs, Gemma Garcia Fàbrega, Laura de Andrés i l’historiador Federico Vázquez Osuna. Per què cal dedicar una taula rodona a la reivindicació del bon periodisme d’investigació i a la investigació històrica? Doncs perquè cal que tots els temes que habitualment se silencien en els grans mitjans de comunicació surtin a la llum.

En aquest sentit, aquest any tenim aquests quatre llibres, però en podrien haver estat molts d’altres. En el cas de Jordi Borràs ens endinsarem en les connivències entre l’extrema dreta i l’entitat societat civil catalana, orquestrada per ser el contrapunt espanyol a l’Assemblea Nacional Catalana mentre que pel que fa a la Gemma Garcia, el seu llibre es refereix al boom immobiliari arreu dels Països Catalans. Els dos han estat publicats per Saldonar en la seva col·lecció periodistes, que edita amb el suport del grup de periodistes Ramon Barnils. La Laura de Andrés ha presentat un relat fantàstic dels veïns del turó de la Peira afectats per l’aluminosi, precisament un dels casos tractats per la Gemma Garcia, mentre que l’historiador Federico Vázquez s’ha endinsat en la historia de la infiltració d’atracadors i gàngsters en el moviment anarquista.

Tots quatre llibres i autors posen els punts damunt les is de les seves investigacions i ens ajuden a ser uns ciutadans més lliures, més informats i amb més capacitat de discerniment. És per això que són claus en un festival de novel·la negra, perquè de vegades les seves informacions són claus per als novel·listes negres a l’hora de reflectir a les seves trames la realitat social d’un país. També moltes de vegades es produeix un fenomen diferent: els periodistes recorren a la novel·la quan volen escriure allò que saben del cert però no poden demostrar perquè els falta el que Paul Preston anomenaria “el puto papel”, però aquesta és una altra història.

Crec, sincerament, que reconèixer els periodistes valents que esmercen temps i dedicació a investigar els grans temes ocults de la nostra societat, és un petit reconeixement a la seva tasca i una contribució -modesta- a donar-los més visibilitat. Si hi voleu contribuir, hi estau ben convidats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!