PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

13 de novembre de 2013
0 comentaris

LLEGIR EN CATALÀ, LLARGA VIDA

La creació d’aquest grup d’editorials independents és absolutament singular en el món de la cultua catalana

Avui vespre es presenta en societat un projecte al qual li hem de desitjar llarga vida: Llegir en català. Es tracta de la unió de deu editors independents (Gregal, Raig Verd, Llibres del Delicte, Meteora, L’Avenç, el Gall, Saldonar, Labreu, Periscopi i Alrevés/crims.cat) que han decidit unir esforços per aconseguir una major visibilitat dels seus llibres.
En un món de cada vegada més globalitzat i tendent de cap al pensament únic, les editorials independents són imprescindibles. Gràcies a elles es crea un món paral·lel, un altre sistema solar que va més enllà de les òrbites planetàries (ep, que ningú em malinterpreti, editorials com Proa, 62, Empúries, Pòrtic o Columna també ens són imprescindibles). Un món on hi tenen cabuda llibres de tota mena, però molts d’ells imprescindibles.
Les deu editorials que s’han ajuntat no són les úniques que editen en català i que són independents. Si d’una cosa ens podem vantar en els darrers temps en la cultura catalana és de la proliferació de senyores i senyors que es juguen els seus quartos per fer-nos més feliços publicant llibres. La proliferació d’editorials petites i mitjanes des de l’any 1995 cap endavant és una realitat. Algunes ho han passat molt puta i han plegat, i d’altres han buscat estratègies de col·laboració i colideratge, com Angle i Cossetània, per posar un exemple.
Però el grup de llegir en català té una cosa que fins ara aquest cronista cultural no havia detectat: empenta, ganes de treballar i bon rotllo. Com a mínim això és el que transmeten de portes enfora, que suposo que a les reunions internes segur que hi ha els estira i arronses lògics. Però de moment han aconseguit amb les seves presències a les fires, les primeres rodes de premsa i les accions que van fent que traspui la sensació que aquest projecte serà important per aquest país.
Ells diuen que són deu editors que no són competència. És possible que aquesta sigui la clau. Alrevés es dedica a la novel·la negra, Periscopi combina amb encert les traduccions i els autors catalans amb edicions molt cuidades, Labreu està especialitzada en poesia, Saldonar és generalista però en els darrers temps ha obert una especialització en llibres d’esport, El Gall publica traduccions impecables i imprescindibles però també és generalista, a l’Avenç hi ha un pes molt important de l’assaig i de la història, Meteora és una editorial generalista molt veterana amb un catàleg de luxe, llibres del delicte també fa novel·la negra i és la més novella, Raig Verd aposta molt per llibres imprescindibles d’altres llengües i alguns catalans escollits i Gregal transita entre l’assaig i la narrativa amb molta fluidesa.
Tots ells, juntament a altres editorials que tot just comencen i a d’altres veteranes, estan donant una grandíssima quantitat d’oferta perquè els ciutadans d’aquest país siguin més lliures, més cultes, millors. Ara només cal que els llibreters li donin els espais que es mereixen (suposo que després de la independència els llibres en castellà ocuparan molt poques lleixes a les llibreries d’aquest país, però llavors haurem de recordar la gent que sempre ha cregut en la nostra llengua i l’ha prioritzada) i que els lectors li facin la confiança. Jo de moment crec en un grup que té una prioritat: crear lectors en la nostra llengua.

PS: Per cert, la festa d’avui és a les 20.00 hores al club Maumau, al Poble Sec, Fontrodona, 35. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!