PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

4 de maig de 2012
Sense categoria
0 comentaris

LA FIRA DEL LLIBRE DE LISBOA

La resistència de les editorials independents

La Fira del llibre de Lisboa és cada any un petit oasi cultural al mig de la ciutat. Situada al parque Eduardo VII, la fira és una mostra en la qual participen els editors i no els llibreters i on surten dels fons llibres que fa molt i molt de temps que no es poden trobar i que conviuen amb les darreres novetats. La fira del llibre ocupa un espai immens on la cultura s’entèn en un sentit ampli: jazz, paradetes de menjar, concerts, activitats infantils, animacions de carrer, tot això conviu amb les més de 150 casetes de llibres muntades.
Hi ha presentacions cada dia i durant tres setmanes tots els exemplars posats a la venda tenen un preu més barat que no a les de la ciutat, però és que a més a més hi ha els saldos i també una proposta molt interessant: cada dia cada un dels estands fa el seu llibre del dia molt rebaixat de preu. És a dir, que cada dia hi ha 150 llibres a meitat de preu, això vol dir que enguany es podran comprar 3.150  títols originals dels darrers cinc anys amb grans descomptes, sens dubte una mesura per estimular el consum en un país on enguany es compraran pocs llibres.
La Fira és un dels espais per veure que hi ha vida més enllà dels grans grups editorials: Porto Editora i Leya. Les independents planten cara així com poden en un moment sempre complicat, i des de les 12 del matí fins a mitjanit, intenten fer de la cultura un patrimoni de tots. En aquesta primera visita el botí va incorporar una novel·la d’Eduarda Dionisio comprada a Cotovia, un llibre de sonets de la Florbela Espanca, a Livros Europa-América i una novel·la de Walter Hugo Mãe editada per Alfaguara a Portugal. Però no serà la darrera visita.
Per si de cas, i per estimular la visita, als meus alumnes els he posat tasca per dilluns: tots han d’entregar un resum de la seva visita a la fira d’enguany. Per a uns alumnes que tenen la lectura molt avall a la seva llista de prioritats un passeig per la fira per ventura els pot obrir els ulls i els estímuls.
Apunt-idea de darrera hora: Crec que ningú no hauria de poder arribar a la universitat sense passar una prova interessant a la selectivitat: recomana els 20 millors llibres de la teva vida. Els meus alumnes tendrien molta feina aquest any… 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!