PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

25 de març de 2012
Sense categoria
1 comentari

TABUCCHI MOR

Adéu a l’italià més portuguès

La trajectòria literària d’Antonio Tabucchi ha acabat avui a migdia a la ciutat que el va captivar fa més de quaranta anys: Lisboa. L’escriptor italià ha mort als 68 anys víctima d’un càncer. Des del 2004 tenia la nacionalitat portuguesa.
Tabucchi és l’exemple perfecte del que he vengut a anomenar la seducció atlàntica. L’escriptor va descobrir Pessoa amb vint i pocs anys a un dels millors llocs per descobrir el geni dels heterònims: París. De fet, va ser a la capital francesa on va començar la mitologia universal per Pessoa, i això va ser en bona part gràcies als escriptors i intel·lectuals portuguesos que varen fugir de la dictadura de Salazar i Marcelo Caetano, en molts de casos per no haver de fer el servei militar i la guerra colonial i en molts altres per la persecució de la PIDE, com és el cas de la màxima experta en Pessoa, Teresa Rita Lopes, que va matricular la seva tesi a la Sorbona.
Tabucchi es va fer portuguès també literàriament i precisament va ser Afirma Pereira la seva novel·la més reconeguda. Els qui vulguin seguir les traces portugueses d’aquest clàssic contemporani hauran de llegir també El cap perdut de Damasceno Monteiro; el meravellós Rèquiem o Els tres últims dies de Fernando Pessoa.
Tabucchi va ser un gran viatger i fruit d’això és un altre llibre que traspúa Portugal per tots els costats: Dama de Porto Pim, un llibre de viatges que té les illes Açores com a destinació principal. També alguns dels seus viatges per Portugal i per Lisboa es poden llegir al seu darrer llibre traduït a l’espanyol: Viajes y otros viajes.
Ara, ha emprès el viatge definitiu i ens deixa a tots una mica més desemparats. En el fons s’ha mort un gran escriptor portugués en llengua italiana. 
  1. Un escriptor esplèndid, singular, un home moral, un italià que era portuguès, una pèrdua que molts sentirem per sempre. Adéu mestre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!