PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

19 de març de 2012
Sense categoria
0 comentaris

REEDITAR RIBERA I ROVIRA

Després d’uns quants dies per Barcelona deixau-me que avui reprengui les cròniques portugueses explicant-vos un projecte al qual estic molt i molt unit: la reedició de “Portugal Literari” de Ribera i Rovira.
Ignasi Ribera i Rovira és un d’aquests homenots de cultura injustament oblidats. Va ser el primer gran lusitanista català, però com a nacionalista tenia molt clar que el que havia de fer era establir ponts entre cultures. Així les coses, va ser el primer en publicar un llibre en català a Portugal i un en portuguès a Catalunya.
El 1906 va aconseguir que es fessin classes de portuguès a Barcelona i el 1907 classes de català al Real Instituto de Lisboa. El 1909 va obrir les portes a Barcelona el primer casal català de Lisboa, on s’aplegaren tots els prohoms que uns mesos després varen instaurar la república a Portugal i que eren amics personals d’aquest periodista de raça: Teófilo Braga, Consiglieri Pedroso i companyia conspiraren als salons del casal.
Doncs bé, el 1905 Ribera i Rovira va pronunciar les conferències de “Portugal Literari” a l’Ateneu, i el 1912 les va editar en llibre, en un assaig modèlic en dos volums de la biblioteca Popular L’Avenç. Ara, per commemorar el centenari i el 70 aniversari de la mort del seu autor, una petita editorial universitària a la qual estic vinculat, vol reeditar aquest llibre. Per fer-ho possible hem engegat una campanya de micro-mecenatge a la xarxa a través de verkami http://www.verkami.com/projects/1339-reedicio-de-portugal-literari-d-ignasi-ribera-i-rovira Encara queden nou dies per aconseguir els objectius i ja hi ha 63 petits mecenes a la xarxa!
Quin és l’objectiu d’aquest llibre? Doncs d’una banda recuperar una obra fonamental de les relacions culturals entre els dos països, totalment desconeguda; de l’altra enfortir els vincles entre aquests dos allunyats germans en paraules del poeta Maragall. Ara veurem si serem capaços d’aconseguir-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!