MÉS DE 3.000 PORTUGUESOS MORTS PER SETMANA

La grip i l’empitjorament de la sanitat fa estralls

La mort és sempre la cara més dura i visible que comporta una crisi econòmica. Les dues darreres setmanes la xifra de morts a Portugal “per qualsevol causa” ha superat les tres mil, bastant per damunt del que és habitual. Un dels motius principals és la passa de grip que hi ha. Aquesta passa ha coincidit amb les dues setmanes més fredes de l’any, les dues darreres de febrer. A Portugal són encara una minoria les cases que estan realment preparades per al fred. La calefacció central és infreqüent, així com els dobles vidres i els aïllaments. Això provoca que dins les cases faci molt de fred, i que temperatures que són perfectament suportables en altres indrets d’Europa aquí siguin difícils de combatre. La crisi econòmica ha accelerat el procés de morts, que s’ha acarnissat especialment en els més grans de 75 anys. En aquests moments, la sanitat és un bé que no és per a tots. La visita a urgències a un hospital pot costar fins a vint euros, una fortuna per a pensionistes que amb prou feines reben més de 200 euros per passar tot un mes. Això ha fet que molts malalts no anassin al metge en primera instància. Algunes de les morts que han fet disparar la xifra s’haurien pogut evitar si el copagament no implicàs aquestes xifres desorbitants. La pujada de la llum i el gas també ha contribuït a accentuar la sensació de fred: els radiadors elèctrics i les estufes no s’encenen per por a no poder pagar la factura. Els diaris portuguesos ja advertiren fa dues setmanes que la crisi podia causar morts. Ara les fredes estadístiques ja han confirmat allò que advertien els analistes. L’única cosa bona, sembla que la passa està començant a remetre i que les temperatures comencen a enfilar-se, i que s’ha promès una investigació per saber si hi ha hagut alguna mena de mutació en el virus de la grip. Com sempre, massa tard. 
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *