Tombant pel Mascançà

El bloc de Miquel Bresolí

Dia Internacional de l’Aigua

Després de l’enrenou de la Fira de Sant Josep tornem a retrobar-nos en aquest indret.
De fet el que en l’últim escrit apuntava una situació inquietant ara s’ha tornat una realitat preocupant i greu.
Es podria dir que qualsevol conversa que s’ha mantingut durant la fira, fins i tot les que tenien que veure amb transaccions comercials, han girat tard o d’hora al voltant de la sequera, l’absència de pluges, els pantans buits i la por de que la neu s’evapori i no es torni aigua, i les conseqüències que això pot tenir.
Fins al punt que els responsables polítics alertaven de la situació que pot, fins i tot, afectar a l’abastiment d’aigua de boca. N’hi havia, però, que es permetien fer algun acudit, tot i demanar disculpes tot seguit. Uns acudits que ajuden a validar certa creença popular que diu que els polítics sempre donen les culpes als altres, fins i tot quan ningú els demana responsabilitats. (segueix)

És el cas d’un conseller que, preguntat sobre el tema de la sequera, fent broma i disculpant-se alhora, va dir que la culpa era de l’Església, que no havia fet bé els seus deures, referint-se a les rogatives, pregàries i processons que antigament es feien en temps de sequera i que ara no es fan.
El conseller, a igual que la majoria de la gent, ha oblidat que, simbòlicament, els sants de les rogatives els vam cremar quan es van començar a construir els pantans.
Per cert que avui és el Dia Internacional de l’Aigua, que vendria a ser la versió laica del dia en que els nostres avantpassats dedicaven a una figura del santoral i que era el "responsable" del tema de l’aigua.
En el cas de la plana d’Urgell, segons m’ha explicat l’Esteve Mestre, les demandes d’aigua anaven adreçades a la Mare de Déu de les Sogues de Bellvís, a la que hi pregaven una cinquantena de poblacions, tot i que el d’Ivars d’Urgell disposaven de la de la Verge de l’Horta, un localisme que també es donava en alguna altra població.
Una devoció que tenia la opció masculina, i d’un abast geogràfic més gran, en el Sant Crist de Balaguer, que des el mirador del santuari observa tot el Mascançà.

               miQuel



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per baladruga | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent