Masclistes?, fins al moll de l’os

Molts homes, que ens considerem això que abans se’n deia progres, pensem de nosaltres mateixos que no en som, de masclistes, ni, posats a dir, xenòfobs, racistes, homòfobs i un llarg etcètera. Però, és ben bé així? Dues anècdotes, i disculpeu-ne el caràcter personal.

Sempre he estat atent, per tradició sindical i política, a les vagues o aturades convocades pels treballadors a fi de no fer servir aquell dia els transports públics, per haver-hi restriccions i/o reforçar l’aturada, i n’he posat alerta als del meu voltant perquè en fossin conscients.

Bé, ahir em vaig trobar atrapat als trens de la Generalitat perquè hi havia piquets a les vies; vull dir, ni se m’havia acudit de pensar-hi com havia fet sempre en aquests casos. Alguna part del meu inconscient (o no tan inconscient) em va trair, posant-me al davant la meva pròpia conducta real en el moment precís. Com si m’hagués clavat una plantofada. Som o no som masclistes en el fons del fons? La veritat rau de vegades en els petits detalls. Però és que són aquestes petites diferències les que fan de base per a les grans.

Una altra. Aquest matí ha coincidit que, quan passava pel costat de la Sagrada Família, el carilló, que emet melodies de diferent mena cada hora, ha fet sonar una vella cançó popular: El senyor Ramon empaita les criades. Per si algú, que no ho crec, no ho sap, la lletra diu (més o menys, n’hi ha vàries versions): El senyor Ramon empaita les criades / el senyor Ramon empaita tot el món /les pobres criades quean se’n van al llit / tururut, tururut, qui gemega ja ha rebut. Violació i explotació com a divertimento. El fet “popular” fa la cançó, és possible, més “passable”, més poc “perillosa”, o, ben mirat, i just per aquestes mateixes raons, ho és encara més de “perillosa” (allò de la base sobre la qual)? I això l’endemà del Dia.

Masclisme fins al moll de l’os.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*