El Bloc d'en Xavier Monge

De Barcelona als Països Catalans, dels Països Catalans al món

21 de febrer de 2008
0 comentaris

9M: Quatre anys mirant a Madrid

La legislatura que s´acaba ha vingut marcada pel debat sobre el model d´estat en els seus diferents fronts. Des de la reforma de diversos estatuts fins al fracàs del procés democràtic a Euskal Herria. Els diferents partits catalans i espanyols amb representació parlamentària a Madrid es juguen el 9 de març la revàlida com a frontissa.

El paper de CiU, ERC i IC-V
Convergència i Unió ha intentat guanyar a Madrid el que dues vegades li ha pres el tripartit als "morros". El pacte Mas – Zapatero sobre l´estatut pretenia capgirar el govern de la plaça Sant Jaume però l´arribada de Montilla va desfer les expectatives. CiU ha basat la seva estratègia en donar el suport just al Govern espanyol en grans afers i si pot ser en contra de l´opinió del tripartit, amb la imatge que l´aliat de Zapatero al Principat és Mas i no Montilla. (segueix)


ERC es va veure sorpresa amb un bons resultats electorals a Madrid. El tàndem Carod – Puigcercós plantejat com a plebiscit a la trobada del president d´ERC amb ETA va donar els seus resultats. Després d´una legislatura marcada pels desafiaments del diputat Tardà per poder parlar en català o fent crides a manifestacions i protestes, ERC encara les eleccions amb la por de perdre el grup propi. Malgrat la batalla contra les retallades de l´Estatut i el discurs sobiranista, l´aposta per Ridao indica un canvi de rumb cap al "peix al cove".

IC-V és la pota que aguanta el grup parlamentari d´Izquierda Unida a Madrid. De fet, sense els diputats catalans pinten bastos per a Llamazares després que l´única diputada pel País Valencià d´aquesta formació encapçali la nova coalició del Bloc i Iniciativa del Poble Valencià (IPV).

Les expectatives dels partits estatals
El PSOE es juga als Països Catalans la revàlida a les eleccions. Durant tota la legislatura el PSC s´ha mantingut entre dues aigües per no veure´s absorbit per l´espiral centralista i mirar d´evitar la fuga dels votants catalanistes. Ha estat la legislatura dels ministeris per als catalans del PSOE que han ocupat diverses carteres (Clos, Chacón, Soria…). Tot i això el govern del PSOE haurà de superar un dur examen al març després del desgavell d´infraestructures que va portar a la massiva manifestació de l´1 de desembre de 2007 i de la reivindicació d´un nou finançament de les dues comunitats.

El PP no ha estat lliure de polèmiques aquests 4 anys. Al Principat la línia moderada de Piqué ha caigut en favor del vell vidalquadrisme, amb Sirera al capdavant. Els conservadors aspiren a repetir els millors resultats del partit amb la mateixa tàctica de crispació que s´ha imposat a tot l´Estat i que ja van obtenir en temps de Vidal-Quadras.

Article publicat a l’Accent 124 [enllaç]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!