L’OMBRA de VALLDORIOLF

Publicat a El9Nou el març de 2008

Al cap dels anys el paisatge potser ha canviat. I nosaltres també

     Sempre m’ha agradat agafar aquesta carretera i, si puc, no haver de travessar Granollers. Encara que hagi de fer marrada em dóna una sensació d’allunyament i llibertat. Valldoriolf és com un petit món que conserva moltes coses d’abans, quietes i pausades, i les barreja amb el desgavell de l’actualitat. Així podem trobar el baluard de la mongeta del ganxet al costat de fàbriques més o menys modernes, basses plenes d’aigua arran de camí, i restaurants que fan calçots tot l’any.

     L’enrenou més gran i desproporcionat, però, és el camí que dibuixa –arrasa?- el tren de gran velocitat tot travessant la vall pel mig. Fa anys ho va fer l’autopista de França, després la ronda, i ara la via del tren. Un tren que passarà enlairat damunt de grans columnes que salven el desnivell dels punts més baixos de l’esplanada agrícola. Les grans obres impressionen.

     Espero el dia que des del tren es podrà veure, en un tancar i obrir d’ulls, la geometria de la vall ben verda de vinyes, les construccions de canyes bastint el cultiu de mongeteres, i la petita carretera vorejada de plàtans que ens porta de la Torreta a Vilanova. M’ho imagino bonic per escapar-me de la visió del moment actual que no és massa falaguera perquè les ferides del turó encara són obertes i vermelles, perquè la línia del bosc tallat és massa recta i perquè les bastides de ferro gegants estan al mig del pas.

     Tot i això, m’agrada aquesta carretera que no té ratlla al mig. Que circula per l’ombra gairebé totes les hores dels dies de l’estiu. Que et permet veure una mica enllà una gran casa senyorial, i una altra de petita i arrugada a la vora d’un hort i d’un canyer. Pots saludar uns cavalls que donen voltes en el tancat d’una hípica, i una noia amb la cadira de plàstic. El tractorista d’una màquina de batre i un negre amb bicicleta.  És el Vallès en miniatura i un dia hi passarà el tren de través com una exhalació.

 

foto:    Vallldoriolf, construcció del TGV el 2008   ©ddm

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *