des del marge

el paisatge i altres accidents

29 de setembre de 2015
0 comentaris

EL RELLOTGE de SOL

Publicat a El9Nou el setembre de 2008

 

Al cap dels anys el paisatge potser ha canviat. I nosaltres també.

 

 

 

         En aquests dies d’equinocci uns quants temes d’actualitat m’han cridat l’atenció i m’he promès, per més endavant, ocupar-me una mica d’alimentar el meu coneixement sobre aquestes coses tan espesses de la física.

         El científic Hawkins ha parlat de la fi del món en l’horitzó d’un centenar d’anys, a Suïssa s’estan fent simulacions del big bang, i els astrònoms s’impacienten perquè el sol no es refà del seu període de baixa activitat, com és habitual cada deu o dotze anys. Per on he de començar a situar tota aquesta informació i entendre alguna cosa?

         Sense pensar, en un primer moment, que tenia relació amb els temes  exposats, vaig arribar-me a Gualba a l’exposició que han muntat el senyor Salichs i el senyor Majó sobre rellotges de sol. Un discurs ben curiós dins d’un equipament, can Figueras, d’una presència imponent.

         Rellotges plans, esfèrics, verticals, horitzontals, de paret, de butxaca, equinoccials, zodiacals… Un gran aparador de ginys diferents per mesurar aquesta quarta dimensió que ens fa anar de bòlid a tots. Però més enllà del virtuosisme i la curiositat de si és un rajolí d’aigua qui marca el punt horari o si és la llum que passa per una fina escletxa, el més interessant és el coneixement astronòmic que conté.

         Poder arribar a la convenció d’assegurar que són les dotze del migdia equival a donar per sabudes coses tan complicades com la distancia entra la terra i el sol, les òrbites planetàries o les mides d’aquesta baldufa en la que viatgem sobre nosaltres mateixos. I moltes més coses que ja explicaven els científics de l’antic Egipte.

         A l’exposició també s’hi pot veure una col·lecció de rajoles amb decoracions i aforismes al·legòrics al pas del temps, i un àlbum fet pel mateix Jaume Salichs, una carpeta de fotografies, on s’hi veuen els rellotges de sol de moltes cases de la comarca, la majoria calculats i  construïts per ell. Un compendi paisatgístic de càlides façanes encarades a migdia.

         Maquetes, diagrames, llibres i orientacions per construir un rellotge a la paret de casa o al paviment de la plaça del barri. Una activitat delicada però assequible molt apropiada per realitzar en un lloc com l’escola.

           Foto:  rellotge da la Biblioteca de Tordera

SOPA de FIDEUS
09.03.2016 | 7.27
SET VIDES
31.07.2016 | 9.32
FOTOS RATLLADES
08.08.2015 | 8.51

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.