AraVot

Blog sobre política actual... i no tan actual.

10 de febrer de 2019
0 comentaris

La nova Itàlia s’enfronta a les urnes

Les eleccions italianes de 2018 van sacsejar la política de l’estat. Dues formacions de fora del sistema van pactar un nou govern, i van quedar a l’oposició els dos grans partits tradicionals,  tant el centre-dreta, representat per Forza Italia de Berlusconi, com el centre-esquerra, el Partito Democratico.

La Lega Nord, de Matteo Salvini, i el MoVimento Cinque Stelle (M5S) aconseguien el 50% dels vots, per un 33% de les dues formacions tradicionals, i capgiraven el sistema de partits. Les enquestes no han fet més que incrementar la separació entre els dos blocs i les enquestes ja apunten a un 60% contra el 26%. En comparació, els dos partits tradicionals havien assolit el 2013 un 47% i un 29,7% les formacions que actualment governen.

Una de les claus ha estat un canvi de discurs de la Lega Nord. Si fins llavors havia promogut un debat entre el nord i sud italià, en les eleccions de 2018, sota el lema ‘prima gli italiani’ (‘primer els italians’), es va reinventar en un partit d’àmbit estatal, ocultant les sigles i posant l’accent en la immigració i la relació amb Europa.

El partit ha cercat fins i tot el vot meridional, assegurant que el sud té capacitat d’autogovernar-se sense dependre dels altres i es va convertir en el partit de dreta amb més diputats.

Les eleccions d’Abruzzo

Pocs mesos abans dels comicis europeus del 26 de maig, que poden suposar la consolidació definitiva del nou sistema de partits, hi ha avui les eleccions a la regió d’Abruzzo. La regió es troba al centre d’Itàlia i històricament la Lega Nord ha obtingut un resultat nul, però, en aquesta ocasió, es pot produir un gir que marqui el camí, primer en altres regions, com les de Sardenya (24 de febrer) i Basilicata (24 de març) i posteriorment les europees.

abruzzo italia

En les eleccions generals de 2013, el partit va assolir únicament 1.407 vots (0,2%) i en les darreres eleccions regionals de 2014 ni es va presentar. Amb el gir polític, els resultats de l’any passat ja van ser diferents, 104.932 vots (13,80%) però quarta força i quatre punts per sota de la mitjana estatal.

En aquesta ocasió la Lega Nord es podria convertir en la principal força de govern, ocultant les sigles, amb el nom de ‘Lega Salvini Abruzzo’ i en deteniment de la resta de formacions, amb l’enfonsament de l’esquerra (qui governa fins ara) i la pèrdua de pes de Forza Italia.

En aquesta ocasió en haver-hi dos grans partits de dreta, s’ha situat com a candidat de consens a la presidència un de Fratelli d’Italia, formació conservadora que va relacionar la immigració amb la delinqüència i la marxa de joves graduats a l’exterior.

Els mitjans i les enquestes han situat la formació de Salvini com el nou gran actor d’Itàlia, que ja té un discurs de gran partit, malgrat assolir un 17% dels vots i haver-hi discrepàncies amb els socis de govern. És en aquestes eleccions quan es mostrarà realment si s’obre un nou cicle polític que posi fi definitivament el bipartidisme tradicional d’un partit de centre-esquerra i un de centre-dreta, amb la consolidació com a principal partit de la dreta, juntament amb el M5S,  que portin a una majoria estable basada en la crítica la política tradicional, l’euroescepticisme i un discurs contrari a la immigració.

RESULTATS DESPRÉS DE L’ARTICLE

Coalició de la dreta:
Lega 27,5% (10 escons)
Forza Italia 9,0% (3 escons)
Fratelli d’Italia 6,5% (2 escons)
Azione Politica 3,2% (1 escó)
Unione di Centro 2,9% (1 escó)

Coalició de l’esquerra:
Partito Democratico 11,1% (3 escons)
Legnini Presidente 5,6% (1 escó)
Abruzzo in Comune – Regione Facile 3,9% (1 escó)

Movimento 5 Stelle 19,7% (7 escons)

El resultat ha estat, fins i tot, millor de l’esperat. La Lega Nord primera força política a la regió d’Abruzzo.

 

abruzzo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!