
Temes i anècdotes diverses que apareixen en el llibre, mapes i vídeos de context (consulteu l’etiqueta #IslamXiïta a Twitter o la resta de xarxes socials).
De què va? ↑
La història política dels xiïtes i els llocs sagrats del Pròxim Orient
Aquest llibre és un assaig literari sobre la història, la política i la societat del Pròxim Orient explicades a través de diversos viatges a centres de pelegrinatge islàmics, en què lector i autor descobriran junts les claus per entendre la regió.
Mitjançant el fil conductor d’aquesta travessia per orient, el llibre respon la pregunta: què és l’islam xiïta? Descriu així l’ancestral rivalitat entre àrabs i perses, explica l’origen i les diferències entre les diverses branques de l’islam, presenta la figura de l’imam Hussein i el llegat de l’aiatol·là Khomeini, revela l’esperit rebel xiïta i la profunda espiritualitat del poble persa, repassa la petjada del xiisme polític a la regió —des del golf Pèrsic fins a Síria i Palestina— i ens descobreix l’estreta, tot i que desconeguda, relació entre religió i política a Turquia.
Amb vocació divulgativa, el text s’adreça a tots els públics: des dels que creuen que no saben res sobre el món islàmic, passant pels interessats en les relacions internacionals i la història, fins als experts, que hi trobaran claus per interpretar la regió que han estat obviades per la premsa i l’acadèmia.
Presentacions ↑
Properament: N’hi haurà més…
- 19 febrer 2025 (dc)
International Affairs & Global Studies, Departament Ciències de la Comunicació de la Universitat de Vic (sessió pels alumnes de grau)
Vic
- 29 gener 2025 (dc)
Club de lectura Departament de la Presidència de la Generalitat
(sessió pels membres del Club)
Barcelona
- 17 gener 2025 (dv), 19.00 h
La Caracola Casa Intercultural
C. Feliu i Codina, 19
Barcelona (Horta). Cartell de la presentació
- 14 gener 2025 (dt)
Màster universitari en Periodisme Internacional de Blanquerna – Universitat Ramon Llull
(sessió pels alumnes del Màster)
Barcelona
- 18 desembre 2024 (dc), 19.00 h
Cooperativa Cultural Rocaguinarda
C. Xiprer, 13
Barcelona (Guinardó). Cartell de la presentació
- 10 desembre 2024 (dt), 12.30 h
Facultat de Filologia i Comunicació
Universitat de Barcelona
Aula 0.1 (planta baixa edifici Josep Carner –edifici nou—)
C. Aribau, 2
Barcelona. Cartell de la presentació
Entrevistes ↑
- 01 abril 2025, Entrevista al programa Connectats de Ràdio Sàbadell, el magazín de la Xarxa: La Municipal de Terrassa, Cugat.cat, Ràdio Ciutat de Badalona, Ràdio Sabadell, Ràdio Castellar i el Prat Ràdio.
Ressenyes / Què n’han dit ↑
- 22 abril 2025, Amnistia Internacional Catalunya. Sant Jordi 2025: llibres recomanats. “Viatge per diferents països amb presència destacada de comunitats xiïtes per mostrar-nos les llums i les ombres d’aquesta branca de l’islam. La lectura es desplega amb un ritme que sap alternar, amb habilitat, entre la trepidació pròpia de la crònica de viatge i la pausa reflexiva que convida a la comprensió profunda. Especialment captivadora és la seva aproximació al sufisme, que encén la intriga i la curiositat per aquest món sovint desconegut per al lector occidental. Una de les grans virtuts de l’obra és que defuig l’orientalisme i la mistificació. Llaonart adopta el paper d’observador, sense intervenir ni deformar allò que veu. Un aspecte destacable és la vocació de “lleva-prejudicis”: Llaonart aborda la temàtica amb el respecte i la curiositat que mereix qualsevol religió, deixant enrere tòpics i visions simplistes. L’autor apunta, encertadament, que el llibre és apte tant per a novells, com per a saberuts i experts en islam. I jo hi afegiria una altra dimensió: aquesta lectura és també ideal per a qui tingui interès per la història, per la crònica periodística i per la teologia, ja que fusiona amb habilitat aquestes tres disciplines en una sola obra.”
- 1 abril 2025, el consorci Catalunya Internacional recomana Viatge al cor de l’islam en el butlletí d’abril.