Transsexuals a l’Aràbia Saudita

Durant una època vaig dedicar-me a escriure reportatges des del golf Pèrsic sobre temes socials desvinculats de la religió, el terrorisme i el petroli. Un dels articles que va rebre més comentaris girava entorn la polèmica desfermada a l’Aràbia Saudita després de fer-se públic que cada cop són més les dones que se sotmeten a operacions de canvi de sexe.

A continuació transcric el text íntegre del reportatge.

Transsexuals a l’Aràbia Saudita

Un nou fenomen amenaça de desfermar la polèmica i l’escàndol al conservador regne de l’Aràbia Saudita, després que hagi sortit a la llum que cada cop són més les dones que se sotmeten a operacions de canvi de sexe. Fins ara, al bressol de l’islam només s’havien conegut casos de dones transsexuals (nascudes com a homes), però segons un estudi del diari àrab Al-Watan, només l’any passat, com a mínim cinc dones van convertir-se en homes gràcies a la cirurgia.

Encara que cinc persones en una població que supera els 26 milions d’habitants pugui semblar anecdòtic, cal tenir en compte que la societat i les lleis de l’Aràbia Saudita són les més conservadores de la regió i que el país no està acostumat a tractar obertament notícies que contradiguin els criteris morals imposats pels islamistes, especialment pel que fa a les qüestions relacionades amb el sexe.

El rotatiu saudita va aprofitar la publicació de la notícia per llançar una crítica encoberta a l’statu quo, i va assegurar que les dones que decideixen operar-se han desenvolupat un “complex psicològic” a causa de la discriminació de gènere i que, amb la seva nova condició, esperen beneficiar-se dels drets i privilegis reservats als homes. Per la seva banda, els membres conservadors del govern van atribuir la voluntat de canviar de sexe a “defectes psicològics” i feblesa davant les influències blasfemes d’Occident. Però obliden que la societat saudita imposa a les dones algunes pressions que es fan molt difícils de suportar, com el fet de limitar la seva llibertat fins al punt de no permetre que surtin al carrer a fer un volt totes soles.


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


Cirurgia al mercat negre
El fenomen creixent del canvi de sexe va irrompre a l’actualitat saudita el 2005, quan un tribunal de Riad va dictar una sentència a favor d’un transsexual. El protagonista de l’afer, Ahmad, era el primogènit de la família i, a la mort del seu pare, va heretar la part que li corresponia com a home (que a l’islam és el doble que les dones) i poc després es va sotmetre a una operació de canvi de sexe. En saber-ho, les seves germanes van reclamar als tribunals que repartís amb elles l’herència a parts iguals. Alguns destacats ulemes saudites van opinar sobre el cas i la majoria van coincidir a assenyalar que l’herència s’ha de dividir d’acord amb “les característiques” de la persona en el moment de fer-se efectiva.

Finalment, el jutge va fer seva aquesta idea i va decidir que Ahmad tenia dret a conservar l’herència perquè era un home en el moment de rebre-la, però va deixar clar que, a partir d’aleshores, seria tractat com a dona a tots els efectes.

Al-Watan ha detectat que l’augment de la demanda per aquesta mena d’operacions contrasta amb una escassa oferta i que això ha fet emergir un mercat negre de la cirurgia plàstica. Els interessats també disposen de l’opció de contractar les agències especialitzades que envien els seus clients per ser operats a l’estranger, normalment a l’Índia. Tot el procés, viatge, operació i tornada a l’Aràbia Saudita, no s’allarga més de dues setmanes.

Pena de mort als homosexuals
La legislació saudita ha adoptat algunes novetats per respondre a aquest fenomen i ara permet algunes operacions de canvi de sexe, anomenades oficialment de “correcció”, quan el sol·licitant mostra característiques físiques dels dos sexes i obté permís escrit d’un ulema. La veïna República Islàmica de l’Iran també aprova aquesta mena d’operacions si s’aporten proves mèdiques de desordre en la identitat sexual. Un cop completat el canvi de sexe, l’interessat obté un nou certificat de naixement. Als dos països, si bé el canvi de sexe es tolera fins a cert punt, l’homosexualitat està del tot prohibida i es castiga, com a mínim, amb penes de presó o flagel·lació. La sodomia és un dels crims més greus que recull el codi penal saudita, que preveu la pena de mort per als infractors.

Reportatge publicat al diari Avui

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)
_______________________________________________________________
Articles relacionats:


“Múltiples marits”, una paròdia saudita de la poligàmia

La primera cançó d’amor homosexual del pop àrab?

Els reis del golf Pèrsic tremolen

Bahrain, l’última batalla pel control del golf Pèrsic


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Aràbia Saudita, Homosexualitat | s'ha etiquetat en , per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent