No ajudeu tant els palestins

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Palestina Gaza Israel

(article publicat el 20/11/2012)
En les properes hores* es firmarà al Caire un alto alto-el-foc per aturar l’intercanvi de míssils de la darrera setmana entre Israel i Hamàs que deixarà totes les parts satisfetes. De fet, els uns i els altres diran que n’han sortit victoriosos: els egipcis, perquè conserven la capacitat de fer de mediadors; els israelians, perquè una vegada més, han deixat clar que qui els amenaça s’arrisca a un contraatac fulminant; i Hamàs, perquè interpreta l’enèsima desgràcia que pateix la seva població com una victòria sobre Israel, que ha renunciat a fer una incursió terrestre sobre la Franja. (Descripció de la situació que es va produir el 2012, vàlida també per la fi de l’ofensiva sobre Gaza de 2014).

Això, tot i que el balanç de la setmana de bombardejos sobre Gaza ha fet 130 morts, més o menys les mateixes persones que van perdre la vida la setmana que vaig escriure, ja fa temps, Macabre serial palestí a Gaza. (Dades de l’ofensiva sobre Gaza de 2012. En l’ofensiva del 2014 els morts palestins van superar els 800). A Palestina, la història es repeteix tant sovint i les desgràcies se semblen tant les unes a les altres, que han convertint les vides dels seus habitants en una calamitat perpètua.

De fet, fa molt de temps que la vida a Palestina està immersa en una espiral fomentada i reforçada per molts elements exteriors i els seus col·laboradors interiors, que massa sovint han usat els palestins de conillets d’índies i de titelles en les seves guerres pel poder regional.

Una de les poques persones públiques àrabs que s’ha adonat d’aquest fet i que s’ha atrevit a denunciar-ho públicament, per escrit i en entrevistes als mitjans, és el periodista kuwaitià Ahmad Sharraf. No és gens comú trobar un àrab que responsabilitzi en la mateixa mesura Israel i Hamàs de les darreres desgràcies que han colpit els palestins. Per això, he trobat convenient resumir la seva posició sobre el conflicte a Palestina en el següent article:

No ajudeu tant els palestins

Plenament conscient del rebombori que aixecaran les seves declaracions, el periodista i activista pro drets humans kuwaitià Ahmad Sarraf n’ha deixat anar una de bona: ha instat els països de la regió a deixar de finançar l’Autoritat Palestina, pel bé de la mateixa Palestina. Diu que als Estats àrabs tant se’ls en fumen els palestins i que només els donen diners per influenciar les seves polítiques, i no pas per ajudar-los a tirar endavant.


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


Sarraf il·lustra el seu argument amb algun exemple: cada cop que Israel es carrega una escola, aterren a Palestina representats dels països veïns amb maletins plens de diners per a la reconstrucció en una mà i una carpeta amb noves directives polítiques en l’altra. Poc després, els tancs tornen a tombar l’escola i es repeteix la situació, una vegada i una altra, amb l’agreujant que, mentre el nombre d’escoles és sempre el mateix que al principi, la influència política, econòmica i religiosa de l’Aràbia Saudita o l’Iran augmenta en paral·lel als maletins lliurats.

El periodista assegura que “si haguéssim deixat els palestins negociar pel seu compte amb l’enemic israelià, ja haurien assolit la pau fa temps” i explica que això no s’ha produït perquè els palestins porten trenta anys signant acords de pau imposats per saudites, egipcis, jordans, sirians i iranians.

Quina batalla més desigual a Terra Santa!: els israelians es concentren a defensar els interessos d’Israel, mentre que els soferts palestins han de defensar els interessos de mig món.

Article d’opinió publicat al diari Avui

*L’acord al que faig referència al primer paràgraf va ser anunciat 8 hores després d’escriure aquest article (torneu al principi de l’article).


Podeu deixar els vostres comentaris en aquesta mateixa pàgina (una mica més avall i no cal que hi poseu l’e-mail si no voleu), o en el nostre Facebook.

Totes les opinions són benvingudes.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de arabislam, Palestina, Periodisme-Opinió | s'ha etiquetat en per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent