Macabre serial palestí a Gaza

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Palestina Gaza Israel

En comptades ocasions m’he decidit a escriure sobre Palestina i Israel. En general, crec que els lectors europeus ja estan prou ben servits de notícies i de les opinions dels experts en el tema.

Tot i això, després de tants anys al Pròxim Orient, he hagut d’escriure alguna cosa al respecte. Una de les quals és l’article publicat a l’Avui que podeu llegir a continuació.

Un dels aspectes que m’entristeix i em desespera de Palestina, depèn del moment, és la comprovació que els comptadíssims canvis que s’hi produeixen són per empitjorar la situació. De fet, el següent article podria haver estat escrit ahir, l’any 2000 o al segle passat. Però perquè me’l publiquin l’any que ve no hi hauré de retocar ni una sola coma.

Macabre serial palestí a Gaza

El drama del poble palestí és la versió macabra de la història interminable, és com una sinistra telenovel·la de deu mil capítols on els dolents no s’aturen davant cap adversitat i porten a terme els seus plans diabòlics peti qui peti. Tot plegat em recorda un serial perquè, encara que t’hagis perdut alguna entrega, sempre reprens el fil allà on l’havies deixat: els palestins llencen quatre coets per provocar els jueus, que contraataquen fent un bany de sang entre els civils àrabs fins que, finalment, els Estats Units hi intervenen per reconduir les tan famoses com estèrils converses de pau.

Això sí, a cada capítol els palestins són més a prop de perdre per sempre la poca esperança de viure en pau que els queda, sobretot els de Gaza, castigada periòdicament per Israel amb talls de subministrament de combustible i on hi ha escassetat d’aliments i medecines.

En aquesta petita franja mediterrània les xifres de víctimes de la violència són d’escàndol* i forcen la comunitat internacional a criticar una vegada i una altra la força desproporcionada emprada per l’exèrcit israelià. Però ja no es debat sobre la conveniència o no dels atacs represàlia contra els àrabs perquè, al cap i a la fi, Israel maltracta els palestins en un intent de protegir els seus propis ciutadans.

El poble palestí n’hauria de prendre nota perquè un dels seus grans problemes és que no compta amb ningú que els defensi i, a sobre, ha de viure sota el foc creuat dels altres dolents de la pel·lícula: Fatah i Hamàs, que amb els constants i sagnants combats interns demostren haver perdut el nord.

*110 morts la setmana que vaig escriure aquest l’article.

Article d’opinió publicat al diari Avui el 5 de març de 2008

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)
_______________________________________________________________
Articles relacionats:


Visions del Sàhara Occidental i Palestina

Al-Jazira, l’ambaixador de Palestina i la independència de Catalunya

D’on ets? Ets d’Israel?

Sabra i Xatila, capítol final d’una llarga guerra
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Israel, Palestina i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*