Publicat el 31 d'agost de 2011

Llegir l’Alcorà en ramadà

Amb motiu de la fi del ramadà, recupero dos articles breus signats des de Kuwait que descriuen, en quatre pinzellades, l’ambient de recolliment i espiritualitat que es respira cada any per aquestes dates al món islàmic.

Llegir l’Alcorà en ramadà

Des que ha començat el ramadà, na Ilham llegeix cada vespre unes pàgines de l’Alcorà. Diu que és el moment de l’any més adequat per estudiar el llibre sagrat perquè, segons els escolars i algunes tradicions, “memoritzar o recitar els versicles de l’Alcorà en ramadà atorgarà als creients majors recompenses en la vida eterna”.

Na Ilham em recorda que els musulmans creuen que Déu va revelar a Mahoma els primers versos del llibre per boca de l’Arcàngel Gabriel en Ramadà i que, des d’aleshores, el novè més del calendari islàmic ha estat viscut com un temps de celebració, de trobada amb amics i familiars, però també com un període de dejuni propici a la reflexió, en què els musulmans es mostren més sensibles a les qüestions de la fe i miren de posar el seu granet de sorra en benefici de la comunitat islàmica fent donacions a mesquites o bé aprofundint el seu coneixement de la religió. I això darrer passa per la lectura de l’Alcorà.

Aquests dies es disparen les vendes de textos sagrats, segons em confirma en Mohammad, l’encarregat d’una botiga dedicada a la venda de llibres i CDs de temàtica islàmica. “Generalment, la gent el compra per regalar-lo als amics o donar-lo a la mesquita”, assegura, i afegeix: “L’hem de llegir perquè és la nostra guia i és d’on extraiem els criteris per decidir què és correcte i què incorrecte”. Per fer més fàcil la tasca, els musulmans divideixen el text en 30 parts i en llegeixen una cada dia.

Els que vulguin descobrir aquesta obra i no tinguin accés a l’original en àrab, han de tenir present l’excel·lent traducció de Míkel de Epalza publicada fa uns anys per Proa. Bona lectura i Ramadan Karim!

Article publicat al diari AVUI


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


Novetats musicals en ramadà

El meu barber no pot gaudir aquests dies de les melodies dels seus videoclips favorits mentre afaita els clients. “No engego la televisió perquè alguns s’han queixat. Diuen que les cançons amb ritmes de ball i les noies de la pantalla els distreuen i que no els permeten fer el dejuni espiritual com cal”.

N’Arsan es lamenta tot i que sap que el mes de ramadà implica la modificació de molts hàbits i que això també afecta el món de la música. Durant 29 o 30 dies (depèn de l’any), la gent prefereix aïllar-se dels ritmes repetitius i les lletres buides de missatge que les ràdios emeten durant bona part de l’any, i són molts els que dediquen el temps a alimentar l’esperit amb la lectura de l’Alcorà i la pregària. La indústria discogràfica n’està al corrent i fa anys que amb motiu del mes sagrat presenta nous treballs d’artistes reconeguts impregnats de l’esperit del ramadà.

Entre les propostes musicals d’enguany destaca la de l’egipci Hosni Tamer, un cantant ben plantat que acostuma a retratar-se vestint una samarreta ben cenyida o una camisa amb més botons descordats del compte. Les adolescents que pengen els retrats de Hosni a les parets de les seves habitacions se’n saben de memòria les cançons, que parlen de desitjos, infidelitats i amors no correspostos. Però aquest ramadà Hosni ha volgut deixar de banda la seva faceta de noi guapo i ha presentat un àlbum que conté dotze peces religioses, titulat El paradís a les nostres llars. El disc ha tingut una bona acollida i alguns programes de televisió dedicats a l’islam han col·laborat en la campanya de difusió de les cançons per garantir-ne l’èxit comercial.

Article publicat al diari AVUI.

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)
_______________________________________________________________
Articles relacionats:


Anuncis de televisió i humor en ramadà

Síria: conflicte polític o de religions?

Això és el que va passar al Caire

El Sant Jordi dels àrabs


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de arabislam, Islam | s'ha etiquetat en , , per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent