Publicat el 13 d'abril de 2013

Les diputades turques ja poden portar pantalons!

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient Turquia Şafak Pavey Síria musulmans golf Pèrsic
La lluita pel reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat ha estat la protagonista indirecta i involuntària de la darrera notícia que ens arriba de Turquia: les diputades turques ja poden portar pantalons dins l’assemblea nacional com a conseqüència de la reforma de la normativa que els ho prohibia. De fet, l’article 56 del reglament del Parlament les obligava a vestir faldilla (la cambra va votar definitivament l’aixecament de la prohibició el 14 de novembre, quinze dies després de permetre a les diputades l’ús del vel islàmic).

Els prohibicions imposades pels codis de vestir a Turquia no es limiten a les dones i es remunten als anys de la desaparició del califat i el naixement de la república, als anys 20. En aquella època, l’ofensiva contra el tradicionalisme del govern de Mustafa Kemal Atatürk va incloure la prohibició total de vestir les robes tradicionals. Un dels seus principals objectius era eliminar de la vida pública la roba associada als clergues. El control i la repressió en aquest aspecte era tan gran que, algunes personalitats que van negar-se a acatar la llei i vestir-se a l’occidental, van ser executades.

La famosa prohibició de l’ús del vel islàmic en els edificis públics va arribar molt més endavant, als anys 80.

La conveniència o no de dictar per llei la roba que ens hem de posar és un tema força controvertit en alguns països. Molta gent interpreta la imposició de qualsevol codi de vestir com una limitació a la llibertat de les persones i els Drets Humans. Altres opinen que això depèn del moment i la situació. D’altra banda, n’hi ha que consideren que les prohibicions només són un abús quan es produeixen a l’estranger. Em refereixo a les persones convençudes que obligar les diputades turques a vestir faldilla és dolent, però que creuen que es recomanable que prohibim a les musulmanes europees que es puguin cobrir els cabells amb un mocador.


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


Reprenent el fil de la prohibició de la faldilla, cal recordar que la campanya pel canvi del reglament del Parlament turc ja fa més de deu anys que dura. El 2009 va reaparèixer amb força i la cambra va aprovar una esmena a la llei que permetia que les diputades vestissin pantalons. Però el debat no es va acabar mai de tancar dins les files del principal partit, l’islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) que, finalment, va decidir que s’havia de fer marxa enrere i l’esmena es va retirar.

El debat parlamentari es va reobrir fa dos anys, a conseqüència de la publicació d’unes fotografies de la presa de possessió de la diputada kemalista i socialdemòcrata Şafak Pavey, del Partit Republicà del Poble, que té una cama ortopèdica.

Şafak Pavey és favorable a donar llibertat a les dones a vestir com els plagui, però mai no s’ha avergonyida de mostrar la seva cama. De fet, sempre ha tingut molt present que la seva pròtesi podia ajudar a conscienciar els seus companys diputats sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Potser el seu missatge ha calat entre els membres del parlament que, segurament han canviat l’article 56 perquè creuen que així ajuden a mantenir en públic la dignitat d’una dona sense cama. O potser volen que Pavey es cobreixi la pròtesi per no haver de veure-la i que els recordi totes les injustícies i discriminacions que pateixen les persones amb discapacitat i que els polítics no es prenen la molèstia d’eliminar?

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)
_______________________________________________________________
Articles relacionats:


Les lluites pel poder a Turquia es cobren tres víctimes del PKK

Molts europeus demostren no actuar d’acord amb els principis que prediquen quan decideixen prohibir el burca

“Múltiples marits”, una paròdia saudita de la poligàmia

Mira’m a mi, no la meva discapacitat


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Discapacitat, Turquia | s'ha etiquetat en , per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent