La nostra Europa: cristiana i atea

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Alcorà Síria Damasc

Aprofitant que és Nadal i fa pocs dies ha estat Hanukkà, us n’explicaré una de cristians i jueus.

El mestre, assagista i poeta jueu Jaime Vándor va afirmar fa uns anys en una entrevista una d’aquelles llegendes urbanes que, a base d’haver-la sentit mil vegades, ens sonen a veritat incontestable i l’acceptem com un dels dogmes que caracteritzen la societat moderna. Vándor deia que es pot ser jueu sense ser creient, però que, en canvi, “un cristià no es definiria mai com a tal si no fos creient”. Crec que caldria matisar aquestes declaracions recordant, primer, que hi ha persones no creients que s’identifiquen com a cristianes i, segon, que milions d’ateus i agnòstics del nostre entorn actuen en el dia a dia com si fossin cristians fins al moll de l’os. És a dir, que s’hi defineixen pels seus actes.

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic

Només així s’entén que Europa hagi escollit per ensenya el vel blau de la Mare de Déu decorat amb les dotze estrelles de la seva corona; que els seus ciutadans consultin el santoral quan han d’escollir un nom per als fills; que cada any esperin amb candeletes Pasqua i Nadal; que a Brussel·les hagin decidit que Turquia no té lloc a la UE perquè és un país de majoria musulmana (La frase que els diuen: “encara heu de fer més reformes” és l’eufemisme més recargolat de tots els temps); i que la Unió Europea i cadascun dels seus estats membres estigui tan impregnada de la moral cristiana -aquella que predica el perdó i que considera que només Déu té la potestat de donar i prendre la vida- que s’oposa a la pena de mort amb una tossuderia de vegades irracional que desconcerta la població d’altres latituds.

A més, no deixem que altres religions ocupin cap dels espais públics o privats que fins ara eren exclusius de l’Església Catòlica. En aquest sentit, tot i que a Europa està de moda declarar-se demòcrata i agnòstic, quan un grup de musulmans volen exercir el seu dret legítim d’obrir un centre de culte islàmic, apareixen com bolets les veus contràries que es manifesten ofeses pels carrers contra la llei, la llibertat, la lògica i la religió forastera.

Per tot això crec que en aquesta societat també es donen les circumstàncies que Vándor atribuïa als jueus, i que ens permeten afirmar que és pot ser cristià sense creure, encara que molts encara no se n’hagin adonat.


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


Aquests dies de Hanukkà i Nadal és un bon moment per a reflexionar sobre les diferents actituds i aproximacions al fet religiós que mostren durant l’any cristians i jueus. Entre els primers, és habitual trobar durant bona part de l’any mostres de vergonya, rebuig i menyspreu cap a la tradició religiosa. Però un cop arribat el Nadal, fins i tot alguns sectors anticlericals participen de les festes d’acord amb els cànons i la tradició més tradicionals. Pel que fa als jueus, viuen la seva condició de fills d’Israel durant tot l’any amb més naturalitat. S’accepten tal com són i cadascú expressa la seva personalitat i la seva tradició a la seva manera.

A continuació us en poso un exemple. Podeu escoltar la cançó de Hanukkà d’Adam Sandler, un actor de comèdies nord-americà que celebra el festival jueu de les llums, que enguany va acabar el 5 sempre se celebra al mes de desembre (el 2016: del 24.12 a l’01.01; el 2017: del 12.12 al 20.12; el 2018 del 02.12 al 10.12), oferint uns acords i quatre estrofes a tots els nens que se senten diferents als seus amics perquè no han celebrat el Nadal, segons diu ell mateix en aquesta divertida cançó.

De fet, Hanukkà ha guanyat pes en el calendari jueu en les darreres dècades precisament perquè coincideix amb el Nadal. D’aquesta manera, els jueus, sobretot als Estats Units, poden participar de l’omnipresent ambient nadalenc cristià tot celebrant una festa pròpia.

Tot i que la cançó de Sandler acabi convidant el personal a la disbauxa, a beure i a fumar, aquest himne dels jueus progres fa més per la pervivència de la seva cultura que moltes polítiques i actituds d’alguns lobbys jueus ortodoxos. Adam Sandler és llest, i en comptes de donar l’esquena al seu poble, mira d’influenciar-lo i dirigir-lo en la mesura de les seves possibilitats cap a on ell se sent més còmode.

VO Anglès
http://www.youtube.com/watch?v=qUCNAnp2QAI?rel=0

Si us ha agradat la cançó, podeu tornar-la escoltar en una altra versió en la que fa alguns acudits nous.

Autor: Jordi Llaonart

—–Actualització 28/12/2013——
A continuació teniu la lletra original i la traducció de la cançó d’Adam Sandler:

All right everybody. We are going to sing a song right now that you may know the words too. So, if you want to sing along it would be fine. Here we go.
Ara cantarem una cançó. Pot ser que també en conegueu la lletra. Si voleu cantar amb nosaltres, endavant. Som-hi!

Put on your yamaka, it’s time for Hanukkah. So much fun-akkah to celebrate Hanukkah.
Posa’t la quipa, és l’hora de Hanukkà. Tanta diversió-ukkah per celebrar Hanukkà.

Hanukkah is the Festival of Lights, Instead of one day of presents, we get eight crazy nights.
Hanukkà és la Festa de les llums, en comptes d’un dia de regals, tenim vuit nits boges.

But when you feel like the only kid in town without a Christmas tree, Here’s a list of people who are Jewish, just like you and me:
Però quan et sents com l’únic noi de la ciutat que no té un arbre de Nadal, aquí teniu una llista de persones que són jueus, com tu i com jo:

David Lee Roth lights the menorah, So do James Caan, Kirk Douglas, and the Weasel Pauly Shore-ah.
David Lee Roth encén la menorà, com també ho fan James Caan, Kirk Douglas i Weasel Pauly Shore-ah. 

Guess who eats together at the Carnegie Deli: Bowzer from Sha-na-na and Arthur Fonzerrelli.
Endevina qui menja al Carnegie Deli: Bowzer de Sha-na-na i Arthur Fonzerrelli.

Paul Newman’s half Jewish; Goldie Hawn’s half too, put them together–what a fine lookin’ Jew!
Paul Newman és mig jueu. Goldie Hawn també és mig jueva, poseu-los junts: quin jueu més ben plantat!

You don’t need Deck the Halls or Jingle Bell Rock Cause you can spin a dreidel with Captain Kirk and Mr. Spock: both Jewish!
No necessites el Deck the Halls o el Jingle Bell Rock Perquè ja pots girar i fer una virolla amb el Capità Kirk i el Sr Spock: els dos jueus!

Put on your yamaka, its time for Hanukkah, The owner of the Seattle Super Sonic-ah celebrates Hanukkah.
Posa’t la quipa, és l’hora de Hanukkà, El propietari dels Seattle Super Sonics-ah celebra Hanukkà.

O.J. Simpson: not a Jew! But guess who is… Hall of Famer—Rod Carew. He converted!
OJ Simpson, no és jueu! Però endevineu qui ho és… el membre del Saló de la Fama Rod Carew. Es va convertir!

We got Ann Landers and her sister Dear Abby. Harrison Ford’s a quarter Jewish. Not too shabby!
Tenim Ann Landers i la seva germana Dear Abby. Harrison Ford és un quart jueu. No està malament!

Some people think that Ebeneezer Scrooge is. Well, hes not, but guess who is: All three stooges.
Alguns es pensen que Ebeneezer Scrooge ho és. Bé, no ho és, però endevieneu qui ho és: els tres guillats (Three stooges).

So many Jews are in show biz. Tom Cruise isn’t, but I heard his agent is.
Hi ha tants jueus en el món de l’espectacle. Tom Cruise no ho és, però he sentit que el seu agent ho és.

Tell your friend Veronica, its time to celebrate Hanukkah I hope I get a harmonica, on this lovely, lovely Hanukkah.
Digues a la teva amiga Verònica que és l’hora de celebrar Hanukkà. Espero tenir una harmònica en aquest encantador, encantador Hanukkà.

So drink your gin-a-tonic-ah, and smoke your mara-juanic-ah, If you really, really wanna-kah, Have a happy, happy, happy, happy Hanukkah. Happy Hanukkah!
Així que beveu la vostra gin-a-tònic-ah, i fumeu la vostra marihuani-kah , Si realment, realment voleu-kah, tingueu un feliç, feliç, feliç, feliç, Hanukkà. Feliç Hanukkà!


Podeu deixar els vostres comentaris en aquesta mateixa pàgina (una mica més avall i no cal que hi poseu l’e-mail si no voleu), o en el nostre Facebook.

Totes les opinions són benvingudes.

_______________________________________________________________
Articles relacionats:


Molts europeus demostren no actuar d’acord amb els principis que prediquen quan decideixen prohibir el burca

Convidat a fer una conferència per Amnistia Internacional – 1a PART

Proposta de solució a la crisi de Síria

عيد الميلاد المجيد


 1. Crec que confoneu “catolicisme romà” amb “cristianisme”. Al nostre pais, les autoritats impregnades de [nacional]catolicisme encara van prohibint l’apertura de llocs de culte i tancant repetidors de televisió i ràdios a-catòlics romans (musulmans i cristians bíblics [“protestants”/evangèlics] inclossos).

  Cristià és tota aquella persona que creu que Jesucrist és el Salvador i Senyor de cada persona que vulgui ser sanada. Més que pertanyer a una tradició o cultura, és una forma de vida compromesa amb les ensenyançes i manaments de la Bíblia; és aquella persona que té com a fonament en la vida ser i donar testimoni de Crist i de Déu.
  Si alguna persona es declara cristiana sense creure en Crist, trobo que li manca coherència. La mateixa incoherència que trobo en molts que es diuen cristians però que creuen en allò que els interessa (fent cas omís o silenciant ensenyançes bíbliques “perque no són populars”) o dogmatitzant creençes paganes sense cap fonament bíblic.

  En relació a l’admissió a la UE de Turquia, també Espanya tinguè les seves dificultats tot i ser un pais nominalment catòlic romà. Més que la religió islàmica, crec que no s’enrefien de les pràxis del règim turc (com no se’n refiaven de les autoritats franquistes).

  Pel que fa al video, no el puc comentar ja que no entenc l’idioma en que canta. Espero que el que vostè anomena “progresisme jueu” tingui més coherència i que sigui menys falsari que altres manifestacions creencials de tot tipus.

  Atentament

     Jehovà, Déu meu,
     a tu vaig clamar, i tu em vas sanar.
    
  Salm 30:2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de arabislam, Cristians | s'ha etiquetat en , per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent