L’islam, Obama i els símbols d’Amèrica

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Barack Hussein Obama Michael Jackson Magdi Alam‎

Amb motiu de la reelecció de Barack Hussein Obama com a president dels Estats Units, recupero dos articles d’opinió que tracten de la controvertida relació de l’islam amb el polític demòcrata i alguns símbols d’Amèrica. Els vaig publicar a l’Avui l’any de la seva primera victòria electoral, però ara són tan vàlids per a explicar i interpretar el món com el dia que van veure la llum.

Nous cristians i el cas d’Obama

La Pasqua ens ha deixat una imatge per la història: el periodista egipci resident a Itàlia i comentarista d’afers islàmics més popular d’aquest país, Màgdi Alam, ha decidit abandonar l’islam, abraçar el cristianisme i ser batejat al Vaticà per la mà del mateix Papa. No recordo cap conversió tant sonada des del cas de l’afganès detingut el 2006 per tinença d’una Bíblia i condemnat a mort per apostasia.

Les polèmiques sobre les conversions-espectacle em porten a la memòria les batalles de xifres entre confessions instigades precisament pels que interpreten la vida com una guerra. Per curiositat, he fet un cop d’ull a les dades del World Christian Database, considerat el cens religiós mundial més complet. S’hi dóna un empat tècnic: l’islam és la religió que més creix en percentatge, però el cristianisme és la que més creix en nombres absoluts.

Amb tot, a Occident ha quallat la sensació que l’islam s’està imposant arreu perquè fins fa quatre dies la realitat dels països islàmics havia estat absent de les nostres vides i, per tant, era invisible. A més, els nous cristians, a diferència dels nous musulmans, no acostumen a fer exhibició pública de la seva apostasia. Un cas conegut de discreció és el del polític nord-americà Barack Hussein Obama, que va néixer musulmà però que ha adoptat la fe cristiana.

Alguns opinen que si el demòcrata Obama es converteix en el nou president dels EUA, el seu caràcter obert afavorirà la millora de les relacions entre Washington i el món islàmic. Però us imagineu que els caps dels Estats islàmics es neguen a rebre’l per apòstata? Reclamaran la tornada de Bush?

Article d’opinió publicat al diari Avui el març de 2008

L’islam i els símbols d’Amèrica

L’islam torna a sorprendre els EUA fent acte de presència en àmbits que semblaven vedats als musulmans. Primer, un home anomenat Barack Hussein, que va néixer musulmà però que desprès ha adoptat la fe cristiana, ocupa la Casa Blanca; i més recentment hem sabut que Michael Jackson, el rei del pop, s’ha convertit a l’islam en una cerimònia a Los Angeles.

La relació de Michael Jackson (ara es diu Mikhail) i l’islam té molt a veure amb el golf Pèrsic. El cantant va començar a interessar-s’hi després de la conversió del seu germà Jermaine durant un viatge a Bahrain; i l’any passat, un príncep d’aquest país va convidar l’estrella del pop a passar una temporada a l’illa, on en Michael diu que ha vist la llum. No deixa de ser curiós que una de les icones de la cultura nord-americana del segle XX s’hagi acabat fent musulmà.

Al món islàmic es pensen que la penetració de l’islam fins a les entranyes mateixes de la cultura i la política dels EUA demostren que l’esperit d’Amèrica és feble, que comença a cedir davant l’empenta del món que l’envolta i que l’American way of life va de baixa. Però que ningú no s’enganyi, perquè està passant exactament el contrari: Obama és un patriota ianqui que ha abraçat la religió de Crist, mentre que les melodies occidentals i els balls provocatius del nou Mikhail Jackson musulmà tindran més difusió que les del vell Michael en un món islàmic on, curiosament, l’odi contra Amèrica creix al mateix ritme que la fascinació popular pels productes made in USA.

Article d’opinió publicat al diari Avui el desembre de 2008

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)

_______________________________________________________________
Articles relacionats:


Anuncis de televisió i humor en ramadà

Llegir l’Alcorà en ramadà

Què és el ramadà i què s’hi fa?

Què és l’Aixurà?


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Islam per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent