L’Estat al Iemen no controla les tribus

Després d’unes setmanes de nombroses cròniques i comentaris sobre la situació al Iemen, l’actualitat d’aquest país ha desaparegut dels mitjans sense que ens hagin explicat el desenllaç de les revoltes, dels conats de guerra civil i dels intents d’alguns sectors de l’exèrcit de dur a terme un cop d’estat. 

Per rescatar aquest país i la seva crisi de l’oblit, recupero el text d’un comentari sobre la fragilitat del règim iemenita publicat al diari Ara, que també està disponible a través del registre al web ara.cat[+]


L’Estat no controla les tribus

La feblesa de les institucions estatals ha permès al president Ali Abdul·lah Sàleh dirigir durant dues dècades un país desarticulat a partir d’aliances amb certes tribus. En el moment en què els caps tribals trenquen els pactes amb el govern, l’Estat es queda coix i trontolla. Per tant, com que aquest procés depèn de la voluntat d’un petit grup de persones, de vegades no es pot predir què passarà i agafa tothom de sorpresa.

En el cas del Iemen, no podem qualificar els opositors de prodemòcrates. Només volen prendre el lloc a Sàleh, que després de la guerra civil va ser l’únic amb valor per fer-se càrrec de la presidència del país. Ningú més creia en la viabilitat d’aquell Estat. El problema i la condemna del règim és que no ha estat capaç de treure el Iemen del pou de la pobresa, ni de crear una unitat nacional que permeti el control dels moviments rebels. El poder del futur govern serà tan fràgil com el de Sàleh.

Anàlisi publicada al diari Ara el 6 de juny de 2011

Autor: Jordi Llaonart 

      

_________________________________________________

Articles relacionats:

Lluita prodemocràtica, conflictes tribals i problemes de seguretat al Iemen Els reis del golf Pèrsic tremolen
Crida desesperada des de Bahrain Bahrain, l’última batalla pel control del golf Pèrsic

Aquesta entrada ha esta publicada en Iemen. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*