D’on ets? Ets d’Israel?

Món àrab islam islamic Pròxim Orient golf Pèrsic Israel Palestina

Un activista nord-americà propalestí ha agafat la càmera i s’ha passejat pels carrers de Jerusalem demanant a la gent “Where are you from?” -D’on ets?-. Entenc que el vídeo, que podeu veure al final d’aquest article, pretén denunciar l’aparent contradicció en el fet que molts israelians s’oposen al retorn dels refugiats palestins, tot i que ells mateixos no han nascut a Israel i són originaris d’Europa i els Estats Units.

El missatge del vídeo és clar. Amb tot, no sé fins a quin punt és admissible confondre el fet que els palestins tinguin dret a tornar al seu país, amb la legitimitat o la no legitimitat dels nous israelians de viure a Israel com a ciutadans de ple dret. Precisament molts palestins viuen com a estrangers en països d’acollida, com Jordània o el Líban, i lluiten des de fa dècades per rebre de l’Estat un tracte de ciutadans de ple dret.

Tanmateix, trobo que el vídeo és una bona eina per a la reflexió i un bon argument per als defensors del retorn dels refugiats palestins. D’altra banda, també entenc que, per als israelians, no és agradable que un estranger posi en dubte el seu dret a viure en una terra que consideren com a pròpia. Per això, en acabar de veure el vídeo, he tractat d’imaginar-me què deuen pensar de les accions de protesta d’aquesta mena els jueus israelians que tenen consciència de viure en una nació tan democràtica i estable com qualsevol país europeu. M’he imaginat un dels protagonistes de l’enregistrament dirigint-se al càmera demanant si faria la mateixa pregunta als desconeguts que es trobés pels carrers d’una ciutat europea.

El vídeo és en anglès, però tots entendreu els noms dels països d’origen de les persones que hi apareixen.

http://www.youtube.com/watch?v=AXFFOuUf3i0?rel=0

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)
_______________________________________________________________

Articles relacionats:

Visions del Sàhara Occidental i Palestina

Els motius de la revolta líbia

Molts europeus demostren no actuar d’acord amb els principis que prediquen quan decideixen prohibir el burca

Qui tracta el món àrab amb objectivitat?


 1. Que puguen retornar tots aquells que no suposen un perill per a la gent que hi viu, a Israel.
  Tots aquells “refugiats palestins” que no accepten la legitimitat d’Israel com a estat, ¿com voleu que cap estat els atorgue el dret a retornar-hi?
  ¿Per què ningú no fa el mateix vídeo, pels carrers dels barris palestins de Jerusalem, demanant-los, als vianants, si són partidaris de l’existència d’Israel? Quedaríeu ben aborronats, de les respostes rebudes.
  Cap israelià no vol anihilar el poble palestí (entenent ‘anihilar’ com a l’eliminació total), per contra, són majoria els palestins que volen l’extinció, l’anorreació de tot el món jueu…
  Vet aquí on rau la diferència essencial de tot plegat.

 2. Em sembla ridícul el vídeo x diferents motius:

  1. Més del 75% de la població jueva és nascuda a Israel
  2. Gran part de la generació dels avis dels àrabs venien d’Egipte, Síria, Jordània perque els turcs otomans i els britànics van “importar” població àrab d’altres llocs dels seus imperis per a la construcció d’infraestructures ja que encara que la regió mantenia certa població àrab, jueva i altres minories,estava fortament despoblada. Això a Occident no el conten mai

  1. Gràcies pel comentari. No he penjat aquest vídeo perquè el consideri una prova de res, sinó perquè em sembla que pot donar peu a un seguit de reflexions, com les que exposo al segon i tercer paràgraf de l’article.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Israel | s'ha etiquetat en , per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent