La xarxa terrorista no ha mort amb Bin Laden

Avui publico al diari Ara una anàlisi sobre el funcionament d’Al-Qaida i el futur que espera aquesta organització després de la mort del seu líder i creador, Ossama bin Laden.

A continuació, transcric el text íntegre de l’anàlisi, que també està disponible a través del registre al web ara.cat[+]

La xarxa terrorista no ha mort amb Bin Laden

Podem tenir la sensació que Al-Qaida és una organització afeblida perquè és incapaç de reaccionar davant la mort del seu líder. Però, de fet, mai no havia estat tan forta ni havia tingut tants seguidors.

Als atemptats més recents els manca l’espectacularitat dels perpetrats anys enrere, entre el 1996 i el 2004. Però si fem la llista d’accions dels nombrosos grups que actuen sota la influència ideològica d’Al-Qaida, és prou important per adonar-nos que hem de mantenir l’alerta. D’altra banda, un dels grans triomfs d’Al-Qaida, que obviem sovint a Occident, és la creixent influència, difusió i acceptació dels postulats dels terroristes en la societat islàmica.

Abans dels atemptats de l’11-S, tots els esforços d’Ossama bin Laden estaven destinats a crear un paraigua sota el qual es poguessin trobar i col·laborar tota mena d’organitzacions islamistes. Al-Qaida va començar a ampliar el seu radi d’influència donant suport financer a altres grups petits i mirant de dividir els més grans. Aquesta feina va costar a Bin Laden molts anys i molts diners.

L’any 2001, Al-Qaida no havia crescut gaire en relació amb la inversió feta per Bin Laden i només era un dels catorze grups terroristes que operaven a l’Afganistan. Però els atemptats de Nova York van canviar la història. Aquest cop de força va aconseguir atraure els seguidors dels grups més petits, i la invasió nord-americana de l’Afganistan va acabar de fer que la resta s’aplegués al voltant d’Al-Qaida, que aleshores ja s’havia convertit en un fenomen mediàtic.

Bin Laden va completar el seu pla convencent grups terroristes de tot el món perquè li donessin suport, tot conservant l’autonomia i els seus objectius locals. A canvi, només se’ls demanava que ataquessin de tant en tant interessos estrangers. Per la seva banda, Bin Laden s’encarregava de la propaganda per donar imatge d’unitat a accions inconnexes i sobredimensionar aquests grups.

Sense direcció centralitzada
Per tant, Al-Qaida ha pogut actuar de cara a Occident com una unitat, tot i no ser una organització jeràrquica tradicional. De fet, la cúpula ideològica d’Al-Qaida ja no ordena directament les accions terroristes. Es dedica a centralitzar els missatges i tenir cura de la imatge, no pas de dirigir les accions armades, que són cosa dels comandos locals. Una de les poques llicències que es permet l’entorn més proper a Bin Laden és denegar o donar permís als grups per fer accions fora de la seva àrea geogràfica, amb l’objectiu de no provocar tensió entre organitzacions de diferents països.

Una rutina de treball
Bin Laden és mort, però ha creat una rutina de treball i una manera de fer que permetrà la supervivència d’Al-Qaida. Això, sumat a la voluntat dels grups jihadistes de ser i de semblar forts, evitarà possibles divergències a curt termini. A més, la relació entre els grups s’ha mantingut a través de responsables de segon nivell que, en molts casos, són amics entre ells. Per tant, la desaparició de Bin Laden no afectarà la xarxa de contactes i vassallatges que és Al-Qaida.

A més a més, ja fa temps que s’ha donat un relleu generacional i geogràfic a Al-Qaida, que ha desplaçat el centre de poder i decisions cap a nous líders del nord d’Àfrica, amb una creixent i significativa presència de molts joves musulmans nascuts i educats a Europa.

Autor: Jordi Llaonart
      

_________________________________________________

Articles relacionats:

Bin Laden és mort Terroristes reclutats
a Occident
Els motius i la història recent del radicalisme islamista al Pakistan Transsexuals a l’Aràbia Saudita
Aquesta entrada ha esta publicada en Al-Qaida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*