A l’Iraq i Síria hi ha 5.000 dones segrestades

Món àrab islam islàmic musulmans Pròxim Orient golf Pèrsic Mahoma sunnites xiïtes Iraq Alcorà

“A partir de dos quarts de deu del matí, venien els homes a comprar noies per violar-les. Vaig veure soldats de l’Estat Islàmic pegant les noies i estirant-les dels cabells. Colpejaven al cap les que s’hi resistien. Es comportaven com animals… S’enduien les noies, les violaven i les tornaven per canviar-les per noies noves. Hi havia nenes i dones d’entre 8 i 30 anys”. Això ho explica la Dilara, una noia yazidita(1) de l’Iraq(2) de 20 anys que va ser segrestada l’any passat durant l’ofensiva de l’Estat Islàmic al nord del país. El seu testimoni ha aparegut en un esfereïdor informe d’Human Right Watch titulat “Iraq: Víctimes de l’Estat Islàmic descriuen violacions sistemàtiques”.

Human Right Watch ha documentat el sistema organitzat de segrestos i violacions, d’esclavatge sexual i de matrimonis forçats perpetrat per l’Estat Islàmic, a partir dels testimonis d’una desena d’activistes locals i desenes de noies i dones que n’han pogut fugir i refugiar-se al Kurdistan iraquià. Bona part de les noies que han escapat, la més jove de les quals té 12 anys, reben tractament psiquiàtric per mirar de superar el trauma provocat per les aberracions a les que han estat sotmeses.

Però, lamentablement, el suport a aquestes dones és insuficient. Moltes han intentat de suïcidar-se diverses vegades. Algunes han tornat embarassades del captiveri, no poden deixar de plorar en tot el dia, o no poden dormir perquè no se’ls esborra de la retina el rostre de l’agressor, o la darrera imatge del seu pare o el seu germà, agenollat i mirant a terra davant un milicià de l’Estat Islàmic que era a punt de clavar-li un tret al cap.

Els yazidites: mort o exili

La majoria de noies no estan prou ben ateses perquè encara no s’hi destinen prou recursos, tot i que ja fa prop d’un any que va començar el seu drama. Des de l’atac a Sinjar, l’agost de 2014, més de 736.000 iraquians, pràcticament tots yazidites i cristians, han fugit de la província de Nínive. Només el Govern Regional del Kurdistan n’ha acollit més de 637.000.

En aquells dies, els yazidites van fugir a peu cap a les muntanyes desèrtiques. Desenes de milers de persones es debatien entre la vida o la mort i alguns pares es feien talls a les mans per donar de beure la seva pròpia sang a les criatures. (Us explico els detalls polítics d’aquell despropòsit en l’article Les minories de l’Iraq, víctimes i titelles).


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


Segrestos massius i esclaves sexuals

Una de les tòniques en l’avenç de l’Estat Islàmic al nord de l’Iraq ha estat el segrest sistemàtic de les dones yazidites. Tan bon punt controlen un poble, executen els homes que hi troben -en alguna aldea han arribat a assassinar en poques hores fins a 400 homes- i fan pujar les dones en camions que distribueixen pel territori amb l’objectiu de repartir-les entre els combatents com a trofeu de guerra o de vendre-les.

Les dones capturades passen a ser simples pertinences dels seus amos i es converteixen en esclaves sexuals, o en objectes susceptibles de ser regalats com a premis. Per exemple, a la província siriana d’Al-Baraka, l’Estat Islàmic va organitzar en ocasió del mes de ramadà el tradicional concurs de memorització de l’Alcorà. Els premi pels tres primers classificats consistia en una dona yazidita per cadascú.

Segons dades del govern kurd, fins al mes de març, 974 yazidites, la majoria dones i nens, han escapat de l’Estat Islàmic. Un càlcul fet per organitzacions yazidites conclou que encara n’hi ha unes 5.000 de segrestades, aproximadament el mateix nombre d’homes yazidites morts en l’ofensiva del 2014.

En alguns casos, les organitzacions yazidites han pogut parlar directament amb les noies, perquè els seus segrestadors els han permès de conservar el telèfon mòbil. Suposem que accepten que les noies mantingui informats els parents de les barbaritats que han presenciat per fer més gran la humiliació de la dissortada comunitat yazidita, que ha patit al llarg de la història fins a 74 intents de genocidi.

HRW recull el testimoni d’una víctima de 12 anys

L’informe de Human Right Watch recull alguns dels casos d’aquestes joves que han estat tractades com a trofeus de guerra pels combatents de l’Estat Islàmic:

“La Jalila, de 12 anys, explica que diversos homes àrabs que va reconèixer com a veïns del poble, la van interceptar a ella i a set familiars el 3 d’agost de 2014, quan fugien de l’Estat Islàmic. Aquests homes van lliurar la família als combatents, que van separar els homes de les dones i els nens.

Posteriorment, els combatents van traslladar Jalila i la seva germana a Mossul. Finalment, van separar la Jalila de la seva germana i la van portar a un habitatge a Síria, on hi havia altres noies i nenes yazidites segrestades. La Jalila explica que el primer combatent que la va triar la va bufetejar i la va arrossegar fora de la casa quan s’hi va oposar. “Li vaig dir que no em toqués i que em deixés marxar amb la meva mare. Jo era una nena. Va mantenir relacions sexuals amb mi durant tres dies”.

Durant el captiveri, la Jalila va pertànyer a set combatents diferents i quatre la van violar en múltiples ocasions…“El darrer home era el més abusiu, em lligava les mans i les cames”.


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


“Dues germanes, Rana, de 25 anys, i Sara, de 21, no van poder fer res per aturar els abusos que durant diversos mesos va patir  la seva germana de 16 anys a mans de quatre homes. De tant en tant, la germana tenia permís per a visitar-les i els explicava que el primer home que la va violar era europeu, també li pegava, li lligava les mans, li aplicava descàrregues elèctriques i no li donava menjar. Els va explicar que un altre combatent la va violar durant un mes i després la va donar a un algerià, que la va violar durant un altre mes.

El darrer cop que la van veure estava amb un combatent saudita… Les dues germanes diuen que elles també van ser violades en nombroses ocasions per dos homes, “un de Rússia i l’altre de Kazakhstan”.

L’informe segueix: descriu els nombrosos intents de suïcidi d’aquestes víctimes oblidades pel món i insisteix en la necessitat d’ajudar les autoritats kurdes a oferir un servei digne i de qualitat a totes aquestes dones, moltes de les quals ja no tenen vida, tot i que encara respiren. Tenen les energies justes per a arrossegar la seva desgràcia i vagar pels campaments de refugiats com ànimes en pena.

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)


(1)Aquesta és la forma com Termcat i ésAdir escriuen yazidita. En cap diccionari apareix escrit amb -i- inicial. (torneu al principi de l’article).

(2)Sobre l’ús de la transcripció Irac i la transliteració Iraq del nom àrab, consulteu aquest document elaborat pel coordinador del llibre d’estil de Vilaweb. (torneu al principi de l’article).
_______________________________________________________________
Articles relacionats:


“Múltiples marits”, una paròdia saudita de la poligàmia

La melodia comunista de Turquia

Què és l’Estat Islàmic i què passa a l’Iraq i Síria

El conflicte oblidat del nord de l’Iraq


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Al-Qaida, arabislam, Iraq, Síria, Yazidites | s'ha etiquetat en , , per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent