Parlament a la celebració del 95è aniversari de GM Food i dels 50 anys de Gros Mercat Figueres – 20/10/2020

Bona tarda,

Saludo al director general de GM Food, Lluís Labairu, amb qui he coincidit en altres ocasions i em consta que és un bon líder. Lluís et felicito pel teu càrrec i per la iniciativa de celebrar aquest acte.

Saludo a l’Honorable conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. Aquestes dues últimes setmanes amb el conseller hem coincidit en diferents reunions presencials i de forma telemàtica pel tema de la Covid-19. Espero conseller que tot el que està passant arribi a un bon port.

Saludo al delegat del Govern a Girona, amic Pere Vila, qui ha estat alcalde de Llançà, director de l’Escola d’Hostaleria de Figueres, diputat al Parlament i president de la Diputació de Girona. Pere ets un valor polític molt important a la província de Girona.

Saludo a l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, amb qui hi tinc molta coneixença perquè és una alcaldessa propera. Estic segur que Figueres està en bones mans.

Saludo a l’alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez. En Carles ha estat diputat a la Diputació de Girona. Un home proper i alcalde d’una població de polígons industrials importants. Alcalde sé que s’ha de tenir mà esquerra per gestionar aquesta infraestructura.

Saludar al President i al director de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega i Eduard Torrent. Tant en Jaume com l’Eduard considero que esteu fent una bona feina a la Cambra per la defensa de l’activitat empresarial de la província de Girona.

Saludar a tota la família Miquel: en Ramon Miquel Ballart  encara que no hi sigui present, a l’Amadeu Miquel Ballart i en Ramon Miquel Vilanova. També fer una menció especial a en Josep Miquel Ballart, que desafortunadament ens va deixar amb 67 anys, de qui en recordo moltes anècdotes i en tinc molt bon record. De fet, amb els tres germans hem coincidit en diversos fòrums: amb en Ramon ens trobàvem a la llotja del Barça, amb l’Amadeu a la Cambra de Comerç de Girona i, en Josep era amb qui fèiem tots els tractes comercials. Tres germans amb molta empenta i  perseverança que van portar aquesta empresa on és ara.

També saludar en Jordi Planas, que durant molts anys ha estat el pal de paller de GM Food, i amb ell hem fet infinitat d’invents comercials. Esmentar al consell executiu: Lluís Periañez, Belarmino Doce, Joan Torres i Quim Malé. I als treballadors aquí presents i els que no han pogut venir, que tant importants són pel desenvolupament d’aquesta empresa i de tot el teixit empresarial.

Gràcies a tots per convidar-me a formar part d’aquest acte.

Felicito a GM Food per aquest 50è aniversari de la creació del Gros Mercat de Figueres, pels 95 anys de trajectòria en el sector de la distribució majorista i per la re-inauguració del Gros Mercat Figueres, després de les obres que s’hi han fet pe convertir-lo en un nou concepte de cash&carry, amb un Mercat de Frescos renovat i un nou Celler.

Una trajectòria gairebé centenària d’una empresa que té un origen familiar, que va néixer el 1925 amb l’obertura del primer establiment i que a l’actualitat s’ha convertit amb una gran empresa, amb més de 700 supermercats franquiciats, essent clau i un model a seguir dintre del sector empresarial de la província de Girona.

Molts dels d’aquí presents, sabeu que a nivell personal i empresarial tinc una gran vinculació amb GM Food, i no només professional sinó també d’amistat. GM Food i en el seu moment Miquel Alimentació, des del primer moment ens han acompanyat en el dia a dia dels nostres negocis, que com ells, nosaltres vam començar amb una petita botiga al centre de la Jonquera, 60 anys més tard que el seu primer establiment.

I no només ens han acompanyat a nosaltres, també ho han fet i ho fan a totes les empreses del sector de l’hostaleria de les comarques de Girona, que en aquests moments estem patint greument els efectes de la pandèmia de la COVID-19.

La província de Girona necessita d’empreses familiars i gironines, com GM Food, per continuar donant servei a un sector tant important i transversal com és el sector turístic.

Com bé sabeu, el 2020 és un any convuls pel sector de l’hostaleria a nivell mundial. Són temps difícils a conseqüència d’un virus que ens ha sorgit del no res i que ens està afectant a la societat a nivell econòmic, laboral, social i no menys important emocionalment.

Des del mes de març els 7.500 negocis d’hostaleria, entre allotjaments turístics i de restauració, que represento com a President de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, han vist afectada la seva compte de resultats, arrel del tancament durant tres mesos decretat pel Govern de l’Estat Espanyol, i des del proppassat divendres pel de la Generalitat de Catalunya. Aquests tancaments han generat unes pèrdues econòmiques importants al sector, amb dades com per exemple:

  • 80.000 persones treballadores afectades per ERTO, de les quals a dia d’avui des del mes de març una gran part no ha cobrat ni un euro.
  • La no obertura d’un 10% dels negocis d’hostaleria durant aquest any.
  • La previsió de la baixada del PIB turístic d’un 70%.
  • Una taxa d’atur d’un 15% a la demarcació de Girona.
  • I una dada no menys important, com és l’increment de depressions, atacs d’ansietat, suïcidis, divorcis entre parelles, i tota mena de malalties que provenen de la situació d’incertesa i inestabilitat que pateixen els nostres empresaris i treballadors.

El sector entenem que la pandèmia ha desbordat la gestió política i sanitària del nostre país. Però no estem d’acord en què la solució sigui tancar els nostres negocis, perquè està comprovat que no som el focus d’infecció.

Des del primer dia d’inici de l’activitat, les nostres empreses van prendre totes les mesures de seguretat i higiene imposades pel Govern, amb la finalitat de donar seguretat als nostres clients, perquè la salut d’ells per nosaltres és primordial. Vam saber conviure amb la pandèmia.

És un total despropòsit que hagin tancat els nostres negocis. No podem ser els damnificats d’aquesta pandèmia. A altres països com França, on tenen un alt nombre d’infectats de coronavirus, han pres mesures que no han obligat a tancar el sector de l’hostaleria, com el toc de queda o la limitació d’horaris. Dues mesures que nosaltres en podríem estar d’acord. Preferim les limitacions que no els impediments.

La pandèmia és a nivell mundial no només a Catalunya. Per tant, demano al Govern de la Generalitat que valoreu el que fan els nostres països veïns i preneu mesures que controlin la pandèmia però que preservin la nostra economia.

Davant de les autoritats polítiques aquí presents, us demano que reconsidereu la decisió de tancar els establiments del sector de l’hostaleria i, que llenceu un pla d’ajudes directes i de rescat pel sector turístic. No volem més préstecs que ens endeutin. Necessitem que els diners dels fons europeus arribin a les nostres empreses, les quals necessiten liquiditat per tirar endavant els seus negocis. I aquests han d’arribar a temps, de forma immediata, perquè sinó moltes empreses es quedaran pel camí.

Sou polítics que des de sempre heu estat implicats amb el sector empresarial, i que heu col·laborat perquè el nostre país sigui capdavanter dins l’eix econòmic de l’Estat Espanyol. Per tant, necessitem el vostre suport per tirar endavant una activitat econòmica que com bé sabeu representa més del 20% del PIB de les comarques de Girona.

Així mateix, és un sector transversal, del qual en depenen moltes altres activitats econòmiques com: la venda minorista d’alimentació i begudes, el transport, l’agricultura, la ramaderia, els carnissers, els peixaters, la venda de mobiliari, equipament d’hostaleria, petits productors, i molts d’altres professionals que atès que la demarcació de Girona, Catalunya i l’Estat Espanyol ha focalitzat la seva activitat en el turisme, aquest s’ha convertit en el seu principal client.

La no activitat del sector de l’hostaleria es converteix en una onada que s’emporta per davant altres empreses relacionades amb aquest.

Per acabar i en nom de l’hostaleria gironina, us trasllado que el sector està disposat d’asseure’s amb el Govern les vegades que siguin, per la recerca de la millor fórmula per ajudar en el control dels contagis. Però reitero que la mesura d’un tancament no és la solució.

Una altra vegada, moltes gràcies a GM Food i a la família Miquel per haver-me convidat i deixar-me ser partícip d’aquest acte.

Moltes gràcies per a la vostra atenció. Bona tarda.

Afegeix un comentari