Antoni Escudero i Martínez

La sort se la busca un mateix

19 de desembre de 2019
0 comentaris

Parlament del Dia del Soci de l’Associació de Turisme Rural Girona – 18/12/2019

Bon dia,

Saludo al President de l’Associació de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas, el director territorial del departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Josep Polanco, a l’equip, els proveïdors i associats de l’Associació de Turisme Rural Girona.

És per mi un orgull i un honor ser avui al Restaurant Mas Solà, acompanyant-vos en aquesta primera edició del dia de l’associat de l’Associació de Turisme Rural Girona, i que m’hagueu donat l’oportunitat d’exposar aquest parlament.

Ja han passat 5 anys des de que l’Associació de Turisme Rural Girona forma part de l’organització empresarial que presideixo, la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona. L’entitat que representa i vetlla pels interessos dels sectors turístic i de l’hostaleria de la província de Girona, la qual estem formats per onze associacions comarcals i/o locals de tot Girona, entre elles la vostra associació.

La relació entre la Federació i l’associació de Turisme Rural, des dels seus inicis sempre ha estat correcta i molt enriquidora, perquè hem pogut conèixer de primera mà les necessitats i preocupacions d’aquest sector i defensar-lo el millor possible.

Una de les raons per les quals aquesta relació és molt fructífera, és gràcies a la figura del vostre president. Una persona que sempre assisteix a les reunions de la junta directiva, fa aportacions, i ha sabut trobar un espai dintre d’aquesta federació d’associacions, que cadascuna d’elles, tot essent d’un mateix sector, és diferent amb problemàtiques totalment diverses.

Per tant, Ramon dir-te que amb tu tot és molt fàcil i que de part de tota la junta directiva estem molt contents que l’Associació de Turisme Rural Girona estigui amb nosaltres, fent pinya i defensant el sector turístic, que és pioner a Girona, Catalunya i a l’Estat Espanyol.

El sector turístic és pioner i també és transversal, perquè de forma directa i indirecta en depèn l’economia de moltes famílies del país. Qui dels presents no té algun familiar que tingui relació amb el turisme? Un paleta, un fuster, un lampista que treballin a la construcció d’un hotel; un conductor d’autobusos; un taxista; un dependent d’una botiga de mobles, de mampares, de decoració, etc., etc.

Com veieu no són oficis propis del turisme i l’hostaleria, però si que en depenen i, més quan vivim a un territori on principalment l’economia es nodreix del sector serveis. Amb això us vull demanar que tots plegats hem de ser capaços de contínuament traslladar aquest missatge de transversalitat.

La societat actual que tant critica el nostre sector, ha de reconèixer que la bona part de gaudir d’un plat a taula, depèn del turisme i l’hostaleria. I això no ho hem de dir amb boca petita i de forma esporàdica, sinó aprofitar qualsevol ocasió per traslladar aquest missatge.

El nou Reglament de Turisme, una normativa que des del 2015, el sector estem farts de fer-ne al·legacions i propostes, que no han servit de res, perquè l’administració no ens ha escoltat. I en breu publicaran un reglament que obre les portes a qualsevol tipus d’allotjament turístic, que farà la competència deslleial al turisme rural, als hotels i els apartaments turístics.

Em refereixo els habitatges d’ús turístic, que la Federació va demanar que es prohibissin en sòl rústic, perquè sabem que al vostre sector us fa mal. Les llars compartides, aquesta modalitat d’allotjament que dóna l’opció a un propietari- resident d’un habitatge, que pugui llogar als turistes les seves habitacions. O els allotjaments singulars, una modalitat que no es sap ben bé que és, però sembla ser que hi cap tot o allò que no tingui una regulació concreta.

Cap on va la Generalitat? Quin model de turisme està fomentant? L’administració no és capaç de veure que amb aquesta normativa està perjudicant la imatge del sector i fomentant el turisme de masses? Com més modalitats d’allotjament turístic hi hagi, més massificació i  per tant menys qualitat.

Una total incongruència dintre de plans estratègics de turisme que el que volen és fomentar la qualitat per sobre de la quantitat. Totalment incomprensible.

Aquest President ho ha dit per activa i per passiva. També ho han fet les confederacions que la Federació en forma part: la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya i la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos.

L’argument de la Generalitat i en concret de la Direcció General de Turisme, de crear aquestes noves modalitats d’allotjament turístic, és que com que de forma il·legal s’estan portant a terme, s’han de regular.

I pregunto: per què no sancionar? La Federació s’ha posat a disposició de l’administració per ser inspectors dels allotjaments il·legals. Ho vam transmetre en el marc del Dia Mundial del Turisme de fa dos anys. Sembla ser que això no interessa.

Però no hem de tirar la tovallola, sinó seguir defensant aquest sector a tot arreu on tinguem veu i on puguem exposar les nostres preocupacions.

Per a concloure, vull fer un incís a un assumpte que preocupa molt a l’empresariat: la manca de recursos humans. És una problemàtica que tenim tots els empresaris i no només del sector turístic, sinó de la majoria dels sectors econòmics d’aquest país. Habitualment em trobo amb diversos empresaris que em transmeten aquesta preocupació.

Un assumpte que no s’acaba d’entendre quan només a Catalunya hi ha un nombre de 422.000 persones en situació d’atur. Com pot ser que no trobem personal?. Molt fàcil. L’administració està creant societats subvencionades, no motivades per treballar. Els governs estan fent polítiques de finançar a la societat, a través d’ajudes de tot tipus.

L’altre dia un mitjà de comunicació em demanava què pensava de la proposta del Govern de la Generalitat, d’incrementar el salari mínim a 1.239 €. Considero que podria ser una bona proposta, sempre i quan, seguit d’aquesta n’hi hagués una altra d’ajudar a l’empresariat perquè les despeses del personal no fossin tant altes.

L’administració es gasta milers d’euros en la creació d’ajudes socials que no fan més que crear una societat que no vol treballar. Però no és capaç d’executar una reforma per rebaixar les despeses de personal a les empreses. Sembla ser que aquest tema no interessa, no dóna vots.

Considero que és un tema a donar-hi voltes o ens carregarem aquest sistema que entre tots hem creat aixecant les persianes de les nostres empreses dia rere dia.

Us encoratjo a que gaudiu d’aquest dia i que durant molts anys ho pugueu seguir celebrant.

Moltes gràcies,

 

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.