Antoni Escudero i Martínez

La sort se la busca un mateix

2 d'octubre de 2019
0 comentaris

Discurs de la 16a. edició del Dia Mundial del Turisme – 30/09/2019

El mes de setembre ha estat convuls pel sector turístic gironí. Hem patit una bona sacsejada. A principis de mes, Ryanair anunciava que tancava la base a l’Aeroport de Girona-Costa Brava i, la setmana passada l’històric touroperador mundial, Thomas Cook, feia fallida. Dues notícies que incideixen de forma negativa al sector. Tot i així, hem de ser positius i buscar solucions.

Des del 2004, gràcies a Ryanair, l’aeroport de Girona-Costa Brava s’ha posicionat a un bon lloc dintre del sistema aeroportuari europeu. Els darrers 15 anys la companyia ha aportat milers de viatgers, que molts d’ells han pernoctat a la província de Girona.  Aquest fet no ha estat només una fita de Ryanair, sinó arran dels convenis de promoció pagats per la Generalitat, la Diputació i la Cambra de Comerç, que durant tots aquests anys han apostat per aquest aeroport.

I l’empresariat ho sabem i n’estem agraïts, perquè si el sector públic no hagués cregut amb l’aeroport, ara no estaríem on som.

En aquests moments a l’Aeroport de Girona tenim una gran oportunitat, que no hem de desaprofitar. El baixador del Tren d’Alta Velocitat ha de ser una realitat. Amb aquesta infraestructura, Girona, seria el primer aeroport de l’Estat Espanyol, connectat amb la línia d’alta velocitat. Un aeroport que estaria connectat amb l’estació de Sants de Barcelona i amb poblacions del Sud de França, com Toulouse i Montpellier, d’on provenen un percentatge elevat dels turistes francesos que ens arriben. Recordar-vos que és el visitant estranger més important de la província.

Demanem a la Generalitat de Catalunya i a l’Estat Espanyol que prioritzin aquesta inversió. L’empresariat gironí porta massa anys reclamant que el baixador del TAV sigui un fet consumat. Amb el tancament de la base de Ryanair a Girona, ara toca més que mai posar en marxa aquesta infraestructura.

La fallida de Thomas Cook ha impactat al sector turístic de l’estat espanyol, català i gironí. És una altra mostra que posar els ous el mateix paner, a l’era de la diversificació i la globalització, és insegur. La situació de Thomas Cook i de Ryanair són un clar exemple de que s’han de buscar alternatives per portar turistes a les nostres comarques. I som conscients que des del Patronat de Turisme i l’AGI s’està fent, que és difícil, però s’ha de continuar treballant-hi.

Girona i totes les marques que la formen, són un destí de qualitat i pioner al món. Són un destí de qualitat i pioner el món. Ho repeteixo perquè ens ho hem de creure, i ens ho hem de creure tots. Aquesta qualitat no només s’aconsegueix a través del sector empresarial, sinó també amb el treball del sector públic i concretament municipal.

És molt important, la gestió municipal dels nostres ajuntaments. Si volem continuar essent un destí de qualitat: els nostres carrers i les nostres platges han d’estar nets; s’ha d’invertir en infraestructures municipals; s’ha de cuidar la imatge dels nostres municipis. I el més important: fer un control exhaustiu de les activitats il·legals, tant pel que fa els allotjaments, restaurants, bars, com amb l’anomenat Top Manta.

Les activitats il·legals s’han d’acabar i els empresaris no hem de ser qui les aturin. No és la nostra feina, les competències la tenen les administracions locals. Nosaltres ens ocupem d’obrir els nostres locals, atraure clients i reformar les nostres instal·lacions, per ser un destí de qualitat.

A principis de temporada, destacàvem la xifra d’un total de 76 milions d’euros d’inversió per part dels empresaris, en tenir les seves instal·lacions en perfectes condicions. Sabem que encara hi ha feina per fer. Ho sabem i en som conscients, però cada dia ens despertem per seguir treballant per aquest sector.

L’administració local també ha de fer la seva tasca i conscienciar-se que el turisme és primordial per l’activitat econòmica del país. Moltes famílies d’aquesta societat en vivim.

Hi ha molts ajuntaments que estan treballant bé i molt bé. Avui, aquí presents tenim alcaldes que són un exemple de la bona gestió municipal. Demanem que siguin l’exemple per tots.

Enguany a nivell internacional, el Dia Mundial del Turisme organitzat per l’Organització Mundial del Turisme, que es va celebrar el divendres 27 de setembre a Nova Delhi, estava dedicat al Turisme i treball. Segons l’OMT es calcula que un lloc de treball al sector turístic crea al voltant d’un treball i mig addicional o indirecte a l’economia relacionada amb el turisme. En total, el turisme és responsable d’1 de cada 10 llocs de treball a tot el món.

Dades que ens han de cridar l’atenció i que són la mostra que el turisme és un generador mundial d’activitat econòmica. Per tant, l’hem de cuidar i garantir-ne la qualitat.

Habitualment els mitjans de comunicació ens informen dels problemes de seguretat, que es pateixen als municipis de les comarques gironines i de tot Catalunya. Un fet que els empresaris ens preocupa, perquè genera mala imatge i sensació d’inseguretat, davant dels milions de turistes que ens arriben i de la pròpia ciutadania.

Tot i així, vull donar el missatge que som un país segur. Però també alertar que es necessita un canvi del codi penal per elevar les penes dels delictes. La reiteració delictiva i que els delinqüents entrin a la presó un dia i l’endemà en surtin, ha d’acabar i només es pot fer amb una modificació de la llei.

D’aquesta necessitat ja n’he parlat en altres edicions del Dia Mundial del Turisme. És una preocupació que es repeteix en el temps. Ja no és una qüestió només del sector empresarial, aquest estiu també ho reclamava l’Associació Catalana de Municipis en un comunicat, en el qual la Federació s’hi va adherir.

Representants del Govern de l’Estat Espanyol que sou aquí presents, preneu nota i porteu a terme aquesta modificació. Volem continuar essent un país segur!. No caiguem dins del parany de les idees populistes, perquè ens portaran conseqüències molt greus. Hem d’aturar la reincidència que ja n’hi ha prou.

 10 de novembre: ELECCIONS. En els últims 4 anys a la societat, any rere any, ens toca anar a votar com si fos una activitat normal del nostre dia a dia. Els nostre governants no són capaços de posar-se d’acord. Mentrestant Catalunya i l’Estat Espanyol estan paralitzats. Les lleis, els decrets, els pressupostos, no avancen. A Catalunya 2 anys de pressupostos prorrogats i sembla ser que va per llarg.

Els empresaris ja podem anar fent propostes. De fet si recopileu les notícies dels mitjans de comunicació, en relació a l’edició del Dia Mundial de l’any anterior, veureu que em vam fer moltes. I no només des d’aquest escenari, sinó directament a la Conselleria de la Generalitat pertinent. A dia d’avui, 30 de setembre de 2019, encara estem esperant algun tipus de resposta a les nostres peticions.

Segurament aquesta inoperativitat és a causa de la situació política catalana i espanyola. Però el país ha de funcionar, ha de tirar endavant. Les empreses no es poden aturar; els nens, adolescents i joves han de continuar anant a l’escola, instituts i universitats; els hospitals han de seguir cuidant dels malalts; els cotxes han de circular per les nostres carreteres i autovies.

 Representants polítics assistents, aquest president i la seva junta us demanem que traslladeu aquest missatge als vostres homòlegs, que no és més que la mostra que Girona i Catalunya ens importa i volem que continuïn essent territoris pioners.

Els anys passen ràpid. Aquesta celebració n’és una prova. I més quan any rere any mantenim les mateixes propostes perquè no s’han solucionat. Necessitem plans d’acció, que es resolguin les nostres preocupacions, perquè a la propera edició del Dia Mundial del Turisme, puguem parlar de les propostes resoltes.

I amb això acabo, que no és poc. Però abans de fer-ho, destaco la bona tasca de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Girona Costa Brava. La mostra que el sector públic dóna suport al sector privat, perquè Girona, Costa Brava i Pirineu tinguin el reconeixement que es mereixen a nivell mundial.

Us encoratjo a que gaudiu de la jornada i us convido a retrobar-nos l’any vinent.

Moltes gràcies,

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.