Secundària Memòria

(Efectes restringits: bloc de l'Antoni Casals i Pascual) antonicasals@mesvilaweb.cat

Uns dies a Egipte (3): primer contacte amb restes greco-romanes

A Phillae vam entrar en contacte amb l’Egipte de l’època hel·lenística, tota una sorpresa ja que quan un pensa en les darreres dinasties o en els Ptolomeus, espera una arquitectura menys, diguem-ne, faraònica. És cert que els grecs van introduir elements estranys -i que els guies sistemàticament denosten- com ara els capitells corintis a les construccions de temples egipcis, però globalment van respectar tant l’estil com les representacions i simbolismes. Tampoc no van imposar, si més no en els temples, la seva escriptura sobre la jeroglífica.
A Philae vam començar a evidenciar l’efecte del cristianisme sobre l’antiga religió. Figures martellejades, espais, relleus i pintures sotmesos a la barbàrie.
Teodor d’Alexandria tenia clar que la destrucció dels símbols és el pas previ a la devastació cultural necessària per imposar una ideologia i aniquilar el record i la identitat d’un poble. En poques generacions, va desaparèixer una cultura que havia sobreviscut gairebé tres mil anys i no poques invasions. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.