Secundària Memòria

(Efectes restringits: bloc de l'Antoni Casals i Pascual) antonicasals@mesvilaweb.cat

Lleons per anyells (Lions for lambs)

De vegades un va al cine amb expectatives més aviat escasses sobre tot per la presència al repartiment de persones d’escassa fiabilitat interpretativa com en Tom Cruise. 

I llavors passa que et trobes amb una pel.lícula que un pot dir que s’ajusta més a una determinada  manera de pensar a Europa i segurament no tant als Estats Units.
Lions for lambs no deixa de ser una pel.lícula americana i que reflecteix una manera d’entendre el món que passa forçosament pel paper que els EE.UU. hi tenen. Però si més no és una pel.lícula en la que es defensa una manera ètica d’entendre aquesta relació.
El posicionament polític de Robert Redford i Meryl Streep ha estat clar els darrers anys, i s’han estat movent a l’entorn dels que podria ser l’a`mbit del Partit Demòcrata. No ho tinc tan clar en el cas de Tom Cruise (potser per desconeixement). El paper d’aquest últim, que fa de senador republicà que ha de convèncer a una periodista (Meryl Streep) de que faci pública la nova estratègia dels americans a l’Afganistan és pefectament creïble. I la discussió entre el professor universitari (Redford) i el seu alumne dona pas a un tour de force interessantíssim entre els dos.
Crec que per al que és el context ideològic en que es mouen els Estats Units, es pot considerar una pel.lícula d’esquerres. A nivell europeu, potser no ho seria tant. En tot cas, una pel.licula recomanable, amb un metratge prou curt com perquè no es converteixi en un al.legat (que no ho és), però que no evita una certa sensació de mal rotllo, al final.
  1. No comparteixo l’antiamericanisme vigent i crec que allà hi ha de tot, també una gran capacitat d’anàlisi i autocrítica, moltes ‘grans idees’ europees van néixer allà, com ara la declaració dels drets de l’home, copiada de l’americana de quan la independència i les del maig del 68 gestades a Berkeley i en els moviments anti guerra del Vietnam. La pel·licula em va semblar una gran reflexió, vàlida en molts aspectes, també, per a Europa. Redford té molt de coco. Streep està impressionant, el paper de la premsa i la televisió penso que, més enllà dels fets polítics, és absolutament aplicable, avui a tot arreu. Respecte a Cruise, penso que és un actor oportunista, possiblement sense ideologia concreta, però que ‘veu’ on té un bon paper i se’l sap buscar, malgrat que no és una meravella com actor, tampoc. Vaig passar una bona estona i quan més hi penso, més m’agrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.